2009. január 8., csütörtök

P. G. Wodehouse: Forduljon Psmith-hez

Igazából Mademoiselle-nek köszönhető, hogy most erről a könyvről írok, na meg annak, hogy éjjel nem tudtam aludni. Még nem köztudomású, úgyhogy bejelentem, hogy ez a kedvenc Wodehouse-történetem és már tucatnyiszor olvastam, ennek ellenére valahogy nem sikerült megunni. A borító ne tévesszen meg senkit, ennél sokkal jobb, ami belül van.

Forduljon Psmithhez!!!
Psmith Majd Segít!
Psmith Mindent Elintéz!
Önnek Szüksége Lenne
Valakire, Aki Eljár Peres Ügyiben?
Valakire, Aki Elintézi Üzleti Ügyeit?
Valakire, Aki Sétálni Viszi A Kutyáját?
Valakire, Aki Meggyilkolja Az Ön Nagynénjét?
Psmith Elintézi!
Bűntény Nem Akadály!
Bármilyen Megbízása Van
(Feltéve, Hogy Halakkal Nem Kell Dolgozni),
Forduljon Psmithhez!
Ajánlatok: R. Psmith, Postafiók 365
Forduljon Psmithhez!

Psmith-t nem kell bemutatni. Az etoni kollégium és Cambridge egykori diákja közismert ünnepélyes modoráról, jólöltözöttségéről, különös stílusáról és arról, hogy nevében a "P" néma, mint a "psemmi" szóban. A régi szép időknek azonban vége, a család elszegényedett, Psmith a nagybátyjánál kötött ki, aki foglalkozását tekintve pontykirály vagy szardíniaszultán, vagy hogy nevezik az ilyen kereskedőfejedelmeket, akik a halpiacon uralkodnak... A lényeg, hogy Psmith tettre kész szelleme másért kiált, ezért a Morning Globe hasábjain megjelenteti a fenti hirdetést, melynek hatására pénzözön árasztja el néhány skóttól, valamint a Blandings-kastély urának fia, Freddie Threepwood megkéri, hogy lopja el a nagynénje gyémánt nyakékét. Egy ilyen felkérésre lehetetlen nemet mondani, kiváltképp, ha ölébe pottyan a szerencse: kiadhatja magát Ralston McTodd kanadai költőnek és a legjobb barátja feleségének legjobb barátnője is a kastélyba készül. Az ékszerlopást csak az nehezíti, hogy a kastélyban más is pályázik a gyémántokra, na meg Lord Emsworth titkára, a Kiváló Baxter, de ő nem számít, mert úrrá lesz rajta a virágcserép-hajigáló szenvedély...
Lehetne még írni arról, hogy fordulatos, humoros, "beszólásoktól" sem éppen mentes történetről van szó, de igazából fölösleges, olvassa el mindenki (akár digitális formában is), aki érdeklődik a huszadik század eleji Anglia, a humorgazdag sztorik, a krimifélék (mert ez nem krimi), vagy úgy általában a jó könyvek iránt.


Kiadó: Haxel Kiadó

Kiadási év: 1991
Eredeti cím: Leave It to Psmith
Fordító: Guthi Erzsébet
Oldalszám: 246

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése