2009. január 8., csütörtök

Mi újság? vol. 3.

Tegnap megérkezett az idei év első National Geographic-ja is, úgyhogy eljött a januári magazinszemle ideje. A címlapra kerülő arany-cikk érdekes és elgondolkoztató, nem tudom kinek jutott eszébe, hogy az aranygyűrűjéhez vagy nyakláncához egy fél hegyet kellett lebontani és nem csak a középkori körülmények között élő és középkori módszerekkel dolgozó munkásokat, hanem a bánya akár több száz kilométeres körzetében élő állatok és növényeket is mérgezi az arany ércből kinyeréséhez használt higany.
Fridtjof Nansen Északi-sarki expedíciójáról és az útvonalát 2007-ben újra bejáró páros útjáról is olvashatunk, továbbá kínai dinoszauruszlelet, sárospataki ágyúöntöde és az amerikai elnökök "hétköznapjai" adják a többi témát, illetve az eszközhasználó majmok. Bizony, a csimpánzok hosszú fűszálakkal vagy ágakkal horgásszák ki a termeszeket a bolyból, köveket használnak kalapácsként, de fegyvernek is, összerágott leveleket szivacsnak, valamint kihegyezett botokkal vadásznak. Az "ember" definícióját újra kell alkotni, a tudatos eszközkészítés és eszközhasználat már nem elég...


A GEO-nál az akár elcsépeltnek is nevezhető nácizmus-témát választották központi elemnek és sok újdonsággal nem is tud szolgálni a cikk. Annál érdekesebb Marguerite Barankitse története, aki a burundi polgárháború áldozatainak életben maradt gyermekeit vette magához és menedéket hozott létre nekik, mára ez egész várossá növekedett, ahol a gyerekekre gondot viselnek, tanulhatnak és dolgozhatnak.
Ezenkívül tengeri áramlatok, bürokraták világszerte, "bűvös helyek", lepkevonulás és a kiszáradó Aral-tó környékén megélni próbáló szibériai családok, amiről olvashatunk.


A GEO-hoz hasonlóan már decemberben megjelent januári The Explorer nem tartalmaz igazán érdekes vagy jól megírt cikkeket, a Mount Everest és a maja piramisok ilyen szempontból "lerágott csont", a mohácsi Duna-holtág, a füzérradványi kastély, a SETI és a Meidzsi Egyetem hosszabb és informatívabb cikkeket is megérdemelne, a fokvárosi és tunéziai útibeszámoló rövidke és gyenge, talán egyedül a pálos rendről szóló cikk sikerült értékelhetőre.

4 megjegyzés:

  1. Szereted a történelmet? A Rubicon nálam a favorit. :P Az a klasz benne, hogy mindig kiemel egy témakört és egész újságban azzal fogllakozik. SZínes oldalak, igényes papír, és egyáltalán nem száraz ismertetők.

    VálaszTörlés
  2. Annyira nem vagyok nagy törirajongó, a természettudományok jobban érdekelnek ilyen szempontból, talán mert bölcsészkaron esély nincs ilyesmit tanulni :D A História szokott néha megfordulni a kezemben, a Rubiconnal eddig még csak újságosnál találkoztam, de majd ha legközelebb ilyen helyen járok, belenézek :)

    VálaszTörlés
  3. Akkor majd ne felejtsd el megírni hogy tetszett! :)

    VálaszTörlés