2019. január 16., szerda

Mark Lawrence: Szürke nővér

Izgalmas, fordulatos, szórakoztató történet humorral, vérrel, kihívásokkal és drámával, lenyűgöző karakterekkel és egy hihetetlenül érdekes világgal. Mark Lawrence végleg felnőtt a legnagyobbakhoz, a Szürke nővér után joggal nevezheti bárki G. R. R. Martin-szintű írónak.

Lawrence félelmetes: minél többet ír, annál jobb lesz. A Széthullott Birodalomban rengeteg volt a vér és az izgalmas karakter, de kezdetleges volt, túlságosan dark és öncélú. A vörös királynő háborúja már egy jobban sikerült trilógia, ahol megjelent a humor, a dráma és a fordulatok is, illetve kitágítja annyira a Széthullott birodalom világát annyira, hogy már érdekes legyen. Az Ős könyve-trilógia pedig olyan, mint egy Tarantino-film: a legjobb dolgokat átveszi a korábbi műveiből, majd további elemekkel tökéletesíti.

A Szürke nővér két-három évvel a Vörös nővér után veszi fel a fonalat. Nona Grey visszatér a Kegyes Irgalom Kolostorába, új ellenséget szerez magának egy nemes arrogáns és álszent, cserébe viszont rendkívül tehetséges lányának személyében, kapcsolat kezd kialakulni közte és a Kiválasztottnak tartott Zole között, lesz egy új, kéretlen társa, miközben lassan kibontakozik egy világot megrengető konfliktus.

A Széthullott Birodalom a posztapokaliptikus Európában játszódik, ami vagy tetszett valakinek, vagy nem, én például nem voltam oda érte. Lawrence ezzel most szakított, a Földet lecserélte Abeth-re, ahová az emberek négy ősi törzse űrhajókon érkezett – a Bárkákon. Majd amikor a bolygó napja elkezdett kihűlni, fellőttek egy műholdat, hogy legalább egy keskeny sávban melegen tartsa a bolygót, miközben az élhető övezetet több száz méter magas jégfal határolja. Ahogy az várható, a műhold működésében egy idő után problémák keletkeznek, jön a jég és az apokalipszis, az jégfalak peremén túl élők pedig mozgolódni kezdenek (még ha ebből egyelőre nem is látunk sokat).

Hessa és Üveg apátnő macskája, Malkin - artwork by Mayticks via Grey Sister Art Contest by Mark Lawrence
A sci-fi és fantasy tehát itt is találkozik, de ez szerencsére egyáltalán nem zavaró. Továbbra is a világ kidolgozott és precíz mágiarendszere a domináns a sci-fi vonallal szemben, ami az árny- és szálmágiával, az útjárással és hibapengéivel még mindig képes újdonsággal szolgálni. Kreatív és kellő szabadságot ad az írónak, aki kivételesen jól használja ki a lehetőségeit, illetve nagyon ügyel arra, hogy ne alakítson ki olyan helyzeteket, amiket csak a mágia abszurd, a helyi viszonyok között életszerűtlen használatával oldhatna fel.

A karakterek is jól lettek összerakva, Nona Grey egy borzasztóan erős és magával ragadó jellem minden jó és rossz tulajdonságával. Egyszerre erős és esetlen, sajnáljuk és szurkolunk neki, hibázik és sikereket ér el, nem lehet nem szurkolni neki. Zole egyre több szerepet kap: továbbra is óriási a potenciál benne, hisz kvázi semmit nem tudunk róla, ahogy Üveg apátnő, a novíciák és a nővérek is kellően izgalmasak és változatosak, de a főgonosznak elkönyvelt Sherzal is kellően összetett, inkább szürke, mint teljesen fekete.

A történetre sem lehet panasza senkinek, az első kötet karakter- és világbemutatása után – én élveztem, üdítően új volt minden, bár biztos van olyan, aki kicsit elnyújtottnak gondolja – itt már rendesen beindulnak az események, ahogy egy epikus fantasytől el is várjuk. Ráadásul Lawrence jó szokásához híven megint egy rövid összegzéssel kezdi a könyvét, vagyis aki régebben olvasta a Vörös nővért, az felfrissítheti emlékezetét. Ez óriási piros pont, kevés dolog tudja jobban elrontani az élményt, mint az, amikor az embernek azon kell agyalnia, hogy ki, hol, mit és miért csinált korábban.

Egyetlen negatívumot tudok csak a könyvvel kapcsolatban mondani, hogy nem kapott térképet. Persze értem én, hogy nem érezte szükségét, hisz a világ egy pár száz kilométeres, párhuzamos sáv, ugyanakkor itt is van földrajz, hegyek, városok és határok, mindenképpen hasznos és érdekes lett volna, ha nem is nélkülözhetetlen. (Lawrence itt ír arról, hogy miért nem készített térképet ehhez a trilógiához - a szerk.)

A Szürke nővér egy összetett, izgalmas, szórakoztató könyv érdekes karakterekkel és élettörténetekkel, humorral, mágiával, árulással, vérrel, barátsággal és csalódással – a kortárs mainstream fantasyben kevés az ennél igényesebb és jobb regény.



Kiadó: Fumax
Kiadási év: 2018
Eredeti megjelenés: 2018
Eredeti cím: Grey Sister
Fordító: Galamb Zoltán
Borító: Bastien Lecouffe Deharme
ISBN: 978-963-470-049-4
Oldalszám: 440
Ár:  4495,-  3995,- a kiadónál

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot a Facebookon és oszd meg ismerőseiddel is! :)

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése