2011. március 15., kedd

Robert E. Howard: Solomon Kane történetei

Az egész úgy kezdődött, hogy még tavaly megnéztem egy Solomon Kane című filmet, amiben az egyház kötelékeiből kilépett címszereplő mindenféle ronda és vérszomjas kreatúrát fosztott meg az evilági létezéstől, afféle viktoriánus horror-fantasy stílusban. Nem rajongok a túlkecsapozott filmekért, de ebben érezhető volt valami átgondoltság és érdekesen elütött a korábban látott fantasyktől, úgyhogy amikor később teljesen véletlenül megtudtam, hogy az eredetije egy novellasorozat, arra is kíváncsi lettem. Múlt héten a Könyvudvarban a kezembe akadt, occó' volt, elhoztam. Még aznap sikerült befejezni, sajnos nem győzött meg. 


A szerzőről: 
Nekrológ és életrajz is van a kötetben, ezekből kiderül, hogy Robert E. Howard élete nem volt túl pozitív, de a történetei elég nagy sikert arattak. 1928-ban jelentek meg Solomon Kane történetei, négy évvel később pedig a sokkal híresebb Conan, a kimmériai első története, tehát nem éppen kortárs íróról van szó. 

A történetekről: 
A 16-17. század fordulója környékén mindenféle pokolbéli teremtmény nyüzsög a Földön. Európában is, de azért leginkább a titokzatos és sötét Afrika mélyén. Solomon Kane, a többé-kevésbé vallásos puritán pedig járja a vidékeket, hogy minél többel végezzen közülük, saját életét is kockára téve. Furcsa emberek, de leginkább egyéb lények vére és más testnedvei fröcskölnek szerteszéjjel Kane pisztolya, rapírja és ökle nyomán, az övé pedig az előbbiek találatainak köszönhetően, de mint tudjuk, a "jó" általában győzedelmeskedik. Sajnos a történetek kiszámíthatóak és nem csak tanulságuk nincs, de még a kevés női szereplő is rendes ruhát hord. Hogy lett ebből sikeres sorozat, amit még nyolcvan évvel később is megéri kiadni és filmet rendezni belőle? 

A kiadásról: 
Sima puhafedeles könyv, alapáron drága, most már nem. Teljesen átlagos. 

Egyebek: 
IMDB
Wikipédia
A film honlapja
A film trailere:


Kiadó: Tuan Kiadó
Kiadási év: 2008
Eredeti cím: -
Fordító: Szántai Zsolt
Oldalszám: 356

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése