2009. január 22., csütörtök

Nagy problémák egyszerű megoldása: Az Androméda törzs

A novemberben elhunyt Michael Crichton regénye alapján készült 1971-es film igazi ős-scifi. Pittyegős-zörejekkel dúsított "zene", jellegzetesen szögletes számítógépes grafikák (nem effektek, csak képernyőkön mozgó modellek), egy számítógépen futó jelentéssel keretezve.

Egy katonai műhold valahol Új-Mexikóban lezuhan (miért arrafelé zuhannak le állandóan a dolgok?), a közeli kisvárosban mindenki meghal. Ez eléggé feltűnő ahhoz, hogy összehívják a "futótűz" fantázianévre hallgató kutatócsoportot (A Gömb?...), akik biológiai hadviselésre specializálódtak, és csakhamar sikerül is izolálni a vírust, ami az űrből jött és igen kedves módon végez az élő szervezetekkel: kiszárítja a vérüket.

Már a Hellboyban is feltűnt (tudom, sokkal újabb film, mégis előbb láttam), hogy hogyan is van ez... Ha a vér kikristályosodik, mitől pereg homokként, ha az eret elvágják? Egyrészt a kiszáradt vér sokkal kevesebb helyet foglal, másrészt az erek összelapulnának és nem maradnának meg jó kis csőnek, hogy kedélyesen ki lehessen belőle önteni a szemcséket, mint ha a pirítóst sóznánk... Ebbe vajon nem gondolt bele senki? Meg az ilyen "katasztrófafilmeknek" mindig túl egyszerű a vége, de azt nem mondom el, hogy ezúttal mi.

A kutatóállomás Star Wars-os űrhajóra emlékeztet, a rendszeresen megszólaló, a történet szempontjából érdektelen dolgokat bemondó géphang jó, külön dícséret a bátorságért, hogy a kutatócsoport tagjai mind benne járnak a korban, egy mai hasonló filmben biztos, hogy harmic évnél nem lenne idősebb köztük és mind az amerikai szépségideált testesítenék meg, vagy legalábbis valami hasonlót.

Úgy összességében azért nem rossz, bár a regényt még nem olvastam, de sorra fog kerülni az is, ha valahol megtalálom. Ja, és a magyar kiadó helyében inkább az eredeti filmplakátból csináltam volna borítót és nem egy ilyen izét raktam volna össze, amihez hasonló sincs a filmben.

Évjárat: 1971
Rendezte: Robert Wise
Zene:Gil Melle
Forgatókönyv: Nelson Gidding
Operatőr: Richard H. Kline
Jelmez: Helen Colvig
Vágó: Stuart Gilmore, John W. Holmes
Szereplők: Arthur Hill, David Wayne, James Olson, Kate Reid, Paula Kelly, George Mitchell, Eric Christmas
Hossz: 131 perc

Némi ízelítőnek az előzetes (angolul):

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése