2009. január 21., szerda

Vexille, avagy gyönyörű animáció vs. lenyúlt ötletek

Ha decemberben nem kapok ingyen Vexille plakátot az Animekarácsony névre hallgató rendezvényen... Ha nem oda megyek gyakorlatra, lehet, hogy nem megyek el az Animekarácsonyra... Ha nem ide vesznek fel egyetemre, nem oda megyek gyakorlatra... Ha...
Na mindegy. A lényeg az, hogy egy emailcímért cserébe sikerült hozzájutnom a film magyar plakátjához, úgyhogy kötelességemnek éreztem, hogy meg is nézzem.

2077-ben Japán már tíz éve elzárta magát a külvilágtól (utalás a középkori helyzetre) egy mesterséges burokkal, mely nem enged át semmilyen elektromágneses sugárzást, így műholdról sem lehet belesni mögé, a detektorhálózat pedig a legkisebb behatolást is érzékeli, majd megsemmisíti az adott objektumot. Címszereplőnk, Vexille, egy amerikai titkosszolgálati kommandós (vagy mi) pedig némi csetepaté és egy a kezében maradt láb következményeképpen hamarosan Japánba indul kis csoportjával, hogy felmérjék a helyzetet. A helyszínen viszont furcsa dolgok várják...
A kivitelezés pazar, ilyen jó animációt nem is tudom, hogy mikor láttam, a zenék már inkább felejtősek (legalábbis az én ízlésemnek az elektronikus izé helyett jobban megfelelne a keményebb helyzetekben egy kis heavy metal), még az alapötlet is egyedi, viszont a részletekben túl sok a más filmekből átvett elem... Mátrix-utalások, Lara Croft-külsejű "majdnemfőszereplő", Tremors/Dűne-férgek (igaz, nem szervesek, hanem fémalapúak), Appleseed-hatás, meg biztos volt még valami, de már nem emlékszem. Azért érdemes megnézni, elég jó anyag.


Megjelenés éve: 2007 (Magyarországon 2008)
Eredeti cím:
ベクシル 2077日本鎖国 (Bekushiru 2077 Nihon sakoku/ Vexille: 2077 Japanese Isolation)
Rendezte:
曽利文彦 (Fumihiko Sori)
Zene: Paul Oakenfold
Szereplők (hangszínészek):
黒木メイサ (Kuroki Meisa), 谷原 章介 (Tanihara Shōsuke), 松雪 泰子 (Yasuko Matsuyuki), 黒田崇矢 (Kuroda Takaya), 大塚 明夫 (Ōtsuka Akio), Romi Paku, 櫻井 孝宏 (Sakurai Takahiro), 森川 智之 (Morikawa Toshiyuki), 柿原 徹也 (Kakihara Tetsuya), 菅生 隆之 (Sugō Takayuki), 高橋 健史 (Takahashi Kenji)

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése