2009. január 13., kedd

Emerson, Lake & Palmer: Tarkus

A progresszív rock műfaját ismerőknek nem kell bemutatni a brit Emerson, Lake & Palmer triót, a The Nice, a King Crimson és az Atomic Rooster három tehetséges ifjú zenésze által szervezett formációt, a többiek kedvéért kivételt teszek :) Keith Emerson virtuóz billentyűsjátéka - gyakran egyszerre több hangszeren is játszott a koncerteken -, Greg Lake jellegzetes énekhangja és gitárjátéka, valamint Carl Palmer ütőhangszer-kezelése hamar ismertté tette őket, hát még ha Jimi Hendrix is csatlakozott volna negyediknek, mint azt egyesek valószínűsítik, ám ő sajnos az első közös próbájuk után három héttel elhunyt.
A Tarkus a második lemezük, a címet a Tarkus névre hallgató tatu-tank hibridről kapta, az ő történetét meséli el az első, azonos című szám, valamint a borító belső oldalán látható képsor. A hét tételes, húsz perc hosszúságú szám a bakelitlemez teljes első oldalát elfoglalta, a másik oldalon hat, a Tarkus témájához nem kapcsolódó számot találhatunk. Az utolsó, Are You Ready, Eddy? című dal érdekessége, hogy Eddie Offordnak, a hangmérnöküknek írták.
A Tarkus a könnyűzene történetének kiemelkedő állomása, s mint ilyen, valamilyen szinten ikonná is vált, mutatja ezt a motortank-festés, a (szerintem zseniális) Legotarkus, Tarkus öltönyös verziója az enyhét szatirikus webképregényben, de akár Mangatarkus is.

Számlista:
  1. Tarkus [Eruption, Stones of Years, Iconoclast, Mass, Manticore, Battlefield, Aquatarkus) (20:42)
  2. Jeremy Bender (1:50)
  3. Bitches Crystal (3:58)
  4. The Only Way (3:48)
  5. Infinite Space (3:20)
  6. A Time and a Place (3:01)
  7. Are You Ready, Eddy? (2:10)

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése