2013. november 30., szombat

Előzetes - Gareth Roberts: Shada (Douglas Adams elveszett Ki vagy, doki?-epizódjai alapján)

A világ egyik legnépszerűbb sci-fi sorozata alapján, illetve mellé készített regények közül magyarul eddig összesen három darab jelent meg, ami elég gyér választék még úgy is, hogy ezeken kívül kiadtak két regényt a Torchwood spinoff-sorozatból, ezért a hazai rajongóknak külön öröm, hogy nem csak egy újabb Doctor Who (Ki vagy, doki?) regényt köszönthetnek, hanem az a Gabo SFF korábbi két kötetéhez (A felfedező, Mitágó-erdő) hasonlóan igényes kiadás (már önmagában az is pozitívum, hogy nem "filmes" a borító).
Douglas Adamsról általában csak az elvetemültebb rajongók szokták tudni, hogy nem csak a Galaxis útikalauz stopposoknak c. ötrészes trilógiát hozta össze, hanem forgatókönyvírással is foglalkozott, egész sok Doctor Who epizódot köszönhetünk neki. A DW önmagában is eléggé elvetemült tud lenni, ha ezt ötvözzük Adams szintén jellegzetes stílusával, abból csak valami rendkívüli dolog sülhet ki. Remélhetőleg Gareth Roberts is jó munkát végzett, amikor regénnyé dolgozta össze a végül adásba nem került epizódok történeteit, a nemzetközi visszhang mindenesetre pozitív, és most már magyarul is olvasható a kötet. 

A hajtás után a szokásos fülszöveg, borító és az első fejezet található, az értékelést pedig itt olvashatjátok.
A Doktor régi barátja, a szintén időlord Chronotis nyugdíjas éveit a Cambridge Egyetemen tölti, ahol aztán senkinek sem tűnik fel, hogy a professzor élete évszázadokig tart. Az viszont már nagyon is feltűnik valakinek, hogy amikor az öregúr eljött a Gallifrey bolygóról, magával hozott néhány szuvenírt, köztük egy igen veszélyes könyvet.

A Gallifrey imádásra méltó ősi törvénye nem tóparti olvasmány: a sötét Rassilon-kor idejéből származó Leletek közé tartozik, és nem kerülhet rossz kezekbe. A felülmúlhatatlanul gonosz Skagra pedig meg akarja szerezni a könyvet, és még ennél is alattomosabb tervet forgat a fejében.

Teljesen egyértelmű, hogy ebben a helyzetben csak a Doktor, Romana és K-9 segíthet.
A Shada az utánozhatatlan Douglas Adams forgatókönyve alapján készült: a legendás, „elveszett” Ki vagy, Doki?-történet a klasszikus tévésorozathoz íródott. A tervezett epizódok végül nem kerültek képernyőre, Gareth Roberts azonban regényt írt Adams munkája alapján.

--
Kiadó: GABO
Megjelenés: 2013.11.26.
Eredeti megjelenés:
Eredeti cím: Shada
Fordító: F. Nagy Piroska
ISBN: 978 963 689 716 1
Oldalszám: 480
Ár: 3990,- (borítóár), 3192,- (Gabo webbolt)
--
A Szubjektív Kultnapló a Google+-on, a Facebookon és a Twitteren is elérhető, ha pedig kíváncsi vagy, hogy mit olvasok éppen, figyelhetsz a Molyon is

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése