2009. február 11., szerda

Theodore Sturgeon: Több mint emberi

Theodore Sturgeon nem tartozik az igazán ismert szerzők közé Magyarországon, az International Fantasy Award díjjal jutalmazott Több mint emberi (vessző nem kéne? - Nem.) talán az egyetlen nálunk is megjelent regénye (novellái viszont olvashatóak magyarul). Ha egy regény A. C. Clarke és J. R. R. Tolkien művei közé kerül, azért az kell, hogy rendelkezzen valamivel, ami több, mint egy három részből álló sci-fi, na meg a pszichedelikus rockzenére és a hippimozgalomra is volt némi hatása, szóval a figyelemfelkeltés adott, még egy ilyen borító nélkül is.

Egy féleszű férfi, egy telekinetikus képességekkel rendelkező lány, egy ikerpár, akik teleportálnak, egy csecsemő, aki ugyan megállt a fejlődésben, de az agya a leggyorsabb számítógéprendszereket is veri információfeldolgozásban, és egy hipnotikus tekintetű árva fiú... Egyének, akik képtelenek beilleszkedni a társadalomba, de egymásra találva kialakul a szimbiózis, létrejön a Homo Gestalt. Együtt felülmúlják bármelyik embert, gyakorlatilag bármire képesek, ők az emberiség fejlődésének következő szintje.
Több ez, mint egy X-Men & P. K. Dick keverék (na meg korábbi is...), mese az emberségről és az emberiségről; a fejlődésről, pszichéről, erkölcsről; a közösség erejéről az egyénnel szemben; elgondolkoztató, zavarba ejtő és provokatív történet, ami ugyan erősen borús hangulattal indít, de a végkicsengés szokatlan módon határozottan pozitív.


Kiadó: Maecenas Könyvkiadó

Kiadási év: 2007
Eredeti cím: More Than Human
Fordító: F. Nagy Piroska
Oldalszám: 316

3 megjegyzés:

  1. Huh a borítótól kiver a víz. :S

    VálaszTörlés
  2. Nem tudom, hogy élőben láttad-e, de a betűk és a spirális forma a szemekben csillogó, domborított műanyag ;)

    VálaszTörlés
  3. A "több mint" szóösszetételbe nem kell vessző.

    VálaszTörlés