2009. február 19., csütörtök

Pillantás a közelgő jövőbe - Gattaca

1997 óta sokat haladt a világ egy ehhez hasonló jövővízió beteljesítése felé... A nem túl távoli jövőben az emberek mesterséges úton jönnek létre. A szülők génállományát használva a lehetőségekhez mérten tökéletesen megtervezett emberek között, akikből kigyomláltak minden betegségre való hajlamot és pszichikai rendellenességet, azonban néha még születnek természetes úton fogant gyermekek is, ahogy a filmben mondják: God's child, vagyis olyan, akiről nem a szülei, hanem az isten(ek) döntötte('k) el, hogy mi lesz belőle. Ugyan hivatalosan nincsenek hátrányosan megkülönböztetve, mégis lenézik őket, titkos és félig-meddig illegális génteszteknek vetik alá őket, így munkából is csak a legalantasabbak várnak rájuk, egyszóval a társadalom számkivetettjei, legyenek a valóságban akár egy megtervezettnél is jobb képességűek...

Ilyen "becsúszott" szerelemgyerek Vincent Freeman is, akinek egész ifjúkorában nagyképű öccse versengési mániájával kellett szembenéznie, felnőve a legjobb állás, amit megszerezhetett, a Gattaca projekt székházának takarítása volt, egy nap azonban rámosolygott a szerencse. Egy balesetben megrokkant, viszont a legjobb génekkel rendelkező sportoló személyazonosságát felvéve bejut a Gattaca Űrprogram kiválasztottjai közé, ahol a csalásnak köszönhetően elismerik a tehetségét és már közeleg az indulás pillanata a Titánra, amikor gyilkosság történik, a nyomozás pedig kettétörheti megvalósulni látszó álmait.

Ugyan az események kiszámíthatóak és Uma Thurman hideg arca tönkretesz minden érzelmesebb jelenetet, elég jól sikerült a film. A díszletek és egyéb forgatási helyszínek kiválóak, az operatőri munka és a színvilág már-már művészfilmes (pozitív értelemben), az utóbbi időben nem láttam olyan filmet, ami ilyen szépen lett volna felvéve, és a feszültség is kellően adagolt.




Évjárat: 1997
Rendezte: Andrew Niccol
Zene: Michel Nyman
Forgatókönyv: Andrew Niccol
Operatőr: Slavomir Idziak
Látvány: Russel G. Chong, Matt Gaser, Darren Marshall
Vágó: Lisa Zeno Churgin
Szereplők:
  • Ethan Hawke (Vincent Freeman)
  • Uma Thurman (Irene Cassini)
  • Jude Law (Jerome Eugene Morrow)
  • Gore Vidal (Josef)
  • Xander Berkeley (Dr. Lamar)
  • Jayne Brook (Marie)
  • Elias Koteas (Antonio)
  • Ernest Borgnine (Caesar)

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése