2009. február 15., vasárnap

Richard Bach: Jonathan, a sirály

Nem mondhatni, hogy túl gyakran olvasnék ezoterikus, vagy ilyesmire hajazó könyveket. Ez itt egy kivétel.
Évekkel ezelőtt találkoztam a szerző Illúziók c. könyvével és megtetszett, jó gondolatok voltak benne, olyanok, amik továbbgondolásra ösztönöznek, na meg eléggé sok egyezést mutatott az általános életfilozófiámmal. Ettől függetlenül nem néztem utána, hogy még miket írt, mint azt általában teszem, elég volt ez is. Aztán elektronikus változatban (.prc-hez katt az előző linkre, netes verzió angolul és magyarul itt) hozzájutottam ehhez és hamar el is olvastam.

A könyv Jonathan Livingston sirályról szól, aki más, mint a többi sirály (nem, nem b.zi) és nem csak a táplálékszerzésért repül, hanem azért, mert szeret repülni. Ezt persze a többi átlagsirály nem nézi jó szemmel, aztán amikor Jonathan mű- és gyorsrepülési gyakorlatai közben valami olyasmit csinál, amit a sirálytörvények szerint nem lett volna szabad, kiközösítik. Ez különösebben nem rázza meg, vállalja a száműzetést és arra használja fel, hogy tovább tökéletesítse röptét. Egyszer azonban két idegen madár jelenik meg mellette, akik ugyanolyan jól és szépen repülnek, mint ő, s elviszik valahova, ahol minden sirály hozzájuk hasonló. Kivéve Csiang sirályt, aki repülni tanítja őket: ő már képes tökéletesen repülni. Elszántságának köszönhetően Jonathan is képessé válik arra, hogy erre a magasabb szintre lépjen, Csiang távozásával ő lesz a többiek mestere.
Úgy döntenek, hogy visszatérnek a sirálykolóniába, ahonnan kitaszították őket, de ez is az évezredes törvények megszegését jelenti... Ugyan a raj eleinte ellenségesen fogadja a repülést szerető, azt a tökéletesség felé vezető útnak tartó kitaszítottakat, de aztán lassan felenged az ellenszenv és egyre többen csatlakoznak hozzájuk. Jonathanról pedig elkezdik azt suttogni, hogy ő a Nagy Sirály egyszülött fia; vagy, mivel ezt tagadja, maga az ördög.

Az Illúzióknál kevésbé konkrét, de ettől függetlenül gondolatébresztő könyvecske ez, szabadságról, önkiteljesítésről és a szükségtelen korlátok ledöntéséről. Sirályokról, embereknek.


Kiadó: Édesvíz

Kiadási év: 2005
Eredeti cím: Jonathan Livingston Seagull
Fordító: Simóné Avarosy Éva
Oldalszám: 160

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése