2009. január 11., vasárnap

Altan Urag: Made in Altan Urag

Túlzás nélkül állítható, hogy a mongol Altan Urag a harmadik évezred egyik legegyedibb zenét játszó bandája. Hagyományos mongol hangszereken játszanak, a szintén tradicionális torokéneklés is egyik jellegzetességük a kéthúrú, lófejes hegedű mellett, melynek egy példánya a borítón is látható. Igaz, ez inkább egy alienre hasonlít... A karakteres, népzenei alapokra építkező, de saját szerzeményű dallamokat hagyománytiszteletet és ősi értékeket központba állító, mongol mitológiai témáktól sem mentes ének kíséri, természetesen mongol nyelven, ők nem hódoltak be a globalizációnak, dalaik nem angol nyelvűek. Külföldön viszonylag kevéssé ismertek, Magyarországon valószínűleg néhány tucatra tehető azoknak a száma, akik hallottak az Altan Uragról, bár a decemberben végre nálunk is bemutatott Mongol című film hatására, melynek a zenéje a finn Tuomas Kantelinen mellett az Altan Urag kézhegyét is magán viseli, talán világszerte egyre többen kezdenek érdeklődni irántuk.
A Made In Altan Urag az együttes második albuma, 2006-os megjelenési dátummal, többek között az ezen a lemezen is helyet kapott Хeх Толботон-t lehet hallani a filmben.

Számlista:

1. Intro
2. Requiem
3. Ижий Монгол / Mother Mongolia
4. Хeх Толботон / Blue Mark
5. Давалгаа / Waves
6. Хилийн Чанадад / Abroad
7. Ширээ нуур / Shiree Lake
8. RaKH II
9. “Араатан” featuring. Naran / Beast
10. Их Монгол / Great Mongolia
11. Outro




Хeх Толботон / Blue Mark

3 megjegyzés:

  1. Szia!

    Meg tudom ajanlani a tuvai Yat-kha egyuttest ,bar az eddig hallotak kozul inkabb csak a Tuva Rock cimu album jott be. Aztan ott van a Borte nevu mongol zenekar is, ethno-jazzt is nyomnak
    http://www.youtube.com/watch?v=ONroBu_KZWM&eurl=http://mongolianmusic.blogspot.com/2008/02/boerte-ethno-jazz.html

    VálaszTörlés
  2. Kedves LordPeti, utólagos engedelmeddel a lemezismertetődből egy részt beillesztettem a blogomba:
    http://zenekucko.ucoz.com/blog/

    VálaszTörlés
  3. András: Sajnos nem vettem észre a kommentedet, csak most, ettől függetlenül némi ráhatással rábukkantam a Yat-Khára, szerintem a Yenisei Punk album sem rossz.

    Levin: utólagos engedelem megadva, részemről a megtiszteltetés :)

    VálaszTörlés