2008. október 10., péntek

A Katedrális őrzői - Mysterious Universe antológia

A kortárs magyar sci-fi-irodalom meghatározó eleme a Harrison Fawcett (Fonyódi Tibor) és Anthony Sheenard (Szélesi Sándor) nevével fémjelzett, de nagyjából tucatnyi más író novelláit-regényeit is magába foglaló Mysterious Universe-világ, mely megint kiadót váltott.
Techno-misztikum és gyors tempó jellemző a sorozatba tartozó írásokra, a novellák és regények mozaikszerűen illeszkednek bele a napjainktól a harmadik évezred végéig tartó ívbe, a fiktív jövő kidolgozott és kontrasztos hátteret ad az eseményekhez.

Jelen kötetben három novella és három kisregény található, már amennyiben a novellát kilencven oldalig, a kisregényt pedig afölött számoljuk, a MU nyolc korszaka (jelenkor, az energiaháborúk kora, Novus Ordo Seclorum, a Dominátus, a felfedezések kora, a kolóniaháborúk kora, gilleth-mutáns háború és az Ezredvég) közül ötöt érintve.
Új, vagy legalábbis általam eddig nem olvasott szerzők is bemutatkoznak, közülük a kötetindító F. Tóth Benedek novellája a Nélküled a jövő a legjobb, igazság szerint Sheenard kisregényét is felülmúlja ötletekben és hangulatban egyaránt.

F. Tóth Benedek története egy bizarr múzeumlátogatás, egy olyan múzeumé, ahol a gondolatolvasó gyapjas rájától a valódi szénbányán át életre kelt őshüllőkig mindenféle megtalálható, de valami különös dolog van az egész hátterében, a látogatók közül néhányan eltűnnek és furcsán megváltozva térnek vissza.
I. M Brod, aki a Tüske a köröm alatt kötet írójaként is ismert lehet, és talán a harmadik nagyobb léptékű karaktert "használó" szerző a MU világában, ismét Ross Quinlan magánnyomozó kalandjaival tér vissza, Kismadár aranykalickában címmel. Ezúttal természetfölötti események nélkül, csak egy szimpla és a Tüske a köröm alatt-nál jóval szórakoztatóbb nyomozással.
Leonard Stansky Finomhangolása már jóval kevésbé megfogható novella, egy kicsi, de messzire vezető mozaikdarab. A pajzsgenerátor-fejlesztés kapcsán létrejövő Opus Dei vs. ősi maori mágia mellett a legendás Katedrális is megjelenik, utóbbiról igazán bőven Fawcett Katedrális című kötetében lehet olvasni.
S. Ladislaw Cornelius egyes szám első személyben elmesélt Mentsd meg Hitlert! című novellája egy újabb Katedrális-ügynök múltutazásáról szól, a cél értelemszerűen a Führer életének megóvása nem egészen egyértelmű okból, de hát a MU világában elég sok minden nem egyértelmű.
Dave Howard, aki szintén új szerző a sorozatban, a Hősök végzetében egy átalakított praetoriánus harcászati rendszerrel szerelt bosszúálló hős, a Fúria gonosztevők elleni tombolását írja le, szubjektív véleményem szerint nem sok újat és érdekeset nyújtva, de legalább utána jobban tudjuk élvezni York Ketchikan, az örök túlélő legújabb kalandját.
A kötetzáró kisregény Anthony Sheenard alkotása. A Katedrális őrzői lett a kötet címadója, talán nem véletlenül, hiszen e történet írója az egyik olyan név, aki a sorozatot viszi. A pokolbéli kreatúrák és egyebek után Ketchikannek most csupán egy 192 milliós inváziós hadsereggel kell szembenéznie, mindezt azért, hogy megtaláljon egy Zoran Xavier névre hallgató embert. De szerencsére vele van wrajk barátja, Jacques de Molay is, úgyhogy az arány már csak egy a kilencvenhatmillióhoz.


Kiadó: Tuan kiadó
Kiadási év: 2008

Eredeti cím: -
Fordító: -
Oldalszám:381

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése