2013. február 13., szerda

Richard Dawkins: Isteni téveszme

Richard Dawkins talán legismertebb könyve az Isteni téveszme, legalábbis Az önző gén után, de mindenképpen a legnagyobb visszhangot keltő. Némi képzavarral élve szokták az ateizmus Bibliájának nevezni, mások az ördög művének tartják, az viszont világnézettől függetlenül kétségtelen, hogy egy rendkívüli intellektussal rendelkező szerző kifejezetten jó stílusú munkájáról van szó. Olvasmányos, gondolatébresztő - és ha valakinek szüksége van rá, meggyőző és támogató -, alapmű az emberi civilizáció bizonyos aspektusainak megértéséhez és ráébreszt arra, hogy tulajdonképpen mennyire nyíltan is alkalmaz kettős mércét oly sok ember.

Ráadásul az ajánlás Douglas Adamsnek szól :) 

Dawkins természettudós, evolúcióbiológus és számtalan tudományos-ismeretterjesztő írás szerzője, Az önző gén gimnazista korom egyik legelgondolkodtatóbb olvasmánya volt, Az Ős meséje c. gyönyörű kiadású evolúciótörténeti ismeretterjesztő könyve pedig tavalyelőtt lett kedvenc. Valószínűleg nincs is jelenleg nála alkalmasabb ember vallásos jelenségek megkérdőjelezésének egyelőre meglehetősen hálátlan feladatára, illetve aki van, jóval kevésbé szórakoztatóan és olvasmányosan teszi. Ezt a feladatot pedig kiválóan végzi: logikusan és szenvedélyesen (de nem dühösen!) érvel, provokatív kérdéseket tesz föl, nem meggyőzni akar a saját igazáról, hanem elgondolkodtatni, hogy az olvasó maga vonja le a megfelelő következtetéseket. 
Russell teáskannája
A kötet szépen felépített, történelmi és kulturális áttekintéssel indít, szó esik a legfontosabb isten-érvekről és ellenérvekről, a vallások pszichológiai, társadalmi és tudományos aspektusairól, kellően alaposan és érdekesen körüljárva a témát. Amellett, hogy a témából adódóan a vallásos jelenségek, azok jobbára káros hatásai miatti visszaszorítása mellett érvel, Dawkins fontosnak tartja olyan elterjedt tévhitek és "városi legendák" eloszlatását is, mint ateista volt-e Hitler, miért nem esnek kétségbe azok, akik nem hisznek a halál utáni élet tetszőleges formájában, vagy éppen hogy mi a helyzet Beethoven és az abortusz körül

A kötet gerincét alkotó gondolatfüzér szerint Istent (és nem keresztény társait) tudományos hipotézisként kell(ene) kezelni és ilyen alapon vizsgálni létezésük valószínűségét, illetve nem lenne szabad a saját sorsukról felelősen dönteni még nem képes gyermekeket valamely vallás befolyása alatt fölnevelni, "megcímkézni". Dawkins a saját és az olvasók jelentős részének kulturális hátteréből adódóan az ábrahámita vallásokkal kapcsolatos példákat használ gondolatmenetéhez, de ázsiai kultúrákban némileg járatosként nyugodtan hozzátehetem, hogy a nyugatiak által szelídnek, békésnek és "ártalmatlannak" tartott buddhizmusra éppúgy alkalmazható a megállapítások jelentős része ugyanúgy, mint az iszlám fundamentalizmusra. 
A Repülő Spagettiszörny
Hasonló könyvekkel kapcsolatban viszonylag ritkán hallani ilyesmit: az Isteni téveszme nem csak érdekfeszítő, hanem kifejezetten izgalmas kötet. Dawkins írástechnikája és stílusa kenterbe veri a legtöbb krimi- és kalandregényszerzőét: a legfontosabb dolgokról is képes érdekesen és jellegzetesen fanyar humorral írni, az ember le sem akarja tenni a könyvet, annyira kíváncsi a folytatásra. Így kell ismeretterjesztő művet írni, nem úgy, hogy színes rajzokkal álcázzuk a száraz szöveget...

Kifejezetten hasznosnak tartanám az Isteni téveszme vagy más, hasonló témájú írások megismertetését az oktatási rendszer különböző szintjein, alternatívaként az énkereső, világmegismerő, alakuló személyiségű fiatalok számára. Nem tisztem a "térítés", messze nincs olyan műveltségem a témában, mint Dawkinsnak és a mondandóját is eredetiben érdemes olvasni, nem az én tolmácsolásomban, legyen elég annyi a fentiek mellé, hogy mindenkinek szívből ajánlom, mert "ez a könyv fontos űrt tölt be"
A Láthatatlan Rózsaszín Egyszarvú
--
Kiadó: Nyitott Könyvműhely
Kiadási év: 2009
Eredeti megjelenés: 2006
Eredeti cím: The God Delusion
Fordító: Kepes János
Oldalszám: 409
ISBN: 978-963-9725-82-9
Ár: 3980,-
--
A Szubjektív Kultnapló a Facebookon is elérhető. Iratkozz fel, hogy azonnal értesülj az új bejegyzésekről!

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése