2013. február 11., hétfő

Rácz Lajos: Sárkány új tükörben - Kína a 21. században

Időtlen idők óta keresek valami olyan könyvet, amiben objektív nézőpontból olvashatok Kínáról. Eddig nem sikerült és előrebocsátom: ez a példány sem felelt meg ennek az elvárásnak. Rácz Lajos kétségkívül ért ahhoz, amiről ír, de hiába állítja többször is a kötet elején az ellenkezőjét, a Sárkány új tükörben - Kína a 21. században ugyanúgy elfogult, mint az összes eddigi könyv, amit a témában olvastam - ez éppen a Kínai Népköztársaság irányában. 

A szerző nyolc évig élt Pekingben, mint magyar katonai attasé, közgazdászi és pszichológusi végzettsége is van, tehát elvileg ideális ember lenne arra, hogy igazán jó könyvet írjon a kínai gazdasági és társadalmi folyamatokról, jelenségekről, mindazonáltal abbéli igyekezetében, hogy a Kínával kapcsolatos előítéleteket eloszlassa, átesett a ló túlsó oldalára. Azért persze nem nagyon, de éppen annyira, hogy az már zavaró legyen. 

A Sárkány új tükörben 2008-ban jelent meg, a pekingi olimpia miatt felfokozott Kína iránti érdeklődés farvizén, kifejezetten kellemes kiadásban. A szerző tizenkét fejezetre bontva mindenféle érdekes (és kevésbé érdekes), elsősorban társadalmi és gazdasági vonatkozású témákat fejteget, a madárinfluenza-pániktól a kínai gazdasági mentalitáson át a Tibet-kérdésig. Teszi mindezt szinte már útleírásba hajló személyes példákkal illusztrálva, ami egészen emberközelivé teszi a dolgot, a stílus is általában kifejezetten olvasmányos (leszámítva az állambiztonsági törvény elemzését, de a maga módján az is érdekes), ha nem lenne a fent említett, hátasállat túlfelére átbillenés a túlzott vehemencia miatt, jó szívvel ajánlanám bárkinek. Így viszont arra kérem az esetleges olvasókat, hogy vegyék figyelembe: ha az ember nyolc évet tölt el egy országban, az meglátszik rajta. Kiváltképp akkor, ha nem is az a célja, hogy objektív képet fessen a témák egy részéről, hanem a Kínai Népköztársaság kedvezőbb színben feltüntetése - ami egyébként érdekes kettősséget mutat, mert a jelenleg politikailag kényesnek számító ügyekben egyértelműen a kínai "kommunista" rezsim oldalára áll, máskor viszont egészen komoly társadalmi problémákkal is foglalkozik, az ország vezetésére és társadalmi berendezkedésére nézve nem éppen hízelgő kicsengéssel, a különbség csak annyi, hogy bár valós problémákról van szó mindkét esetben, az utóbbiakat kevésbé szereti mostanában fölkapni a nemzetközi (bulvár)sajtó. 


Ha valaki már fölszedett annyi információt, hogy képes legyen elvonatkoztatni és saját maga tudja legalább nagyjából objektíven szemlélni a dolgokat, mindenképpen olvasson bele, én azért továbbra is keresem azt a bizonyos, elfogulatlan nézőpontot. 

--
Kiadó: Novella
Kiadási év: 2008
Oldalszám: 282
ISBN: 978-963-9886-01-8
Ár: 2490,- 
--
A Szubjektív Kultnapló a Facebookon is elérhető. Iratkozz fel, hogy azonnal értesülj az új bejegyzésekről!

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése