2013. február 5., kedd

Pilcz Roland: Kalyber Joe 1. - A kezdet

Pilcz Roland képregényeit régóta nézegetem már a molyon, mindig elhatározom, hogy most aztán már tényleg beszerzek és elolvasok néhányat, aztán a kezdeti lelkesedés eltűnik és valahogy más könyveket veszek helyette. Na de amikor múlt héten maga a szerző dobott föl a rukkolára néhány Kalyber Joe részt, azonnal lecsaptam a lehetőségre és vadásztam magamnak egy dedikált  első részt. 

A kezdet első rész, ennek függvényében igazán komoly kalandokra nincs is kilátás, egyelőre csak megismerkedünk a szereplők - egyértelműen önéletrajzi ihletésű - hátterével. Kalyber Joe és társai végzős tanárszakosok a Headstone főiskolán és még azt hiszik, hogy a legnagyobb megpróbáltatást a kötelező tanítási gyakorlat fogja jelenteni számukra. Eleinte ez így is van, ráadásul szinte kiapadhatatlan humorforrást nyújtanak főhősünk kedvesen suta próbálkozásai a "tanárkodás" rögös útján, de a dolgok komolyabbra fordulnak, amikor képbe kerül egy fiatal elefántgondozólány, egy álarcos alak és egy ősi, titokzatos könyv.
5. oldal (forrás: kalyberjoe.hu)
Kifejezetten szórakoztató darab, már most erősen indiana jonesos hangulattal és fura rajzstílus is könnyen megszokható. Mondjuk sci-fin edződött logikával egy darabig töprengtem rajta, hogy mi is a helyzet ezekkel az egybeszemekkel - lát-e vele térben az illető, van-e összefüggés az egybeszem és a karakter intelligenciája között (egy ekkora szerv a koponya nagy részét kitölti és agynak nem igazán marad hely) és egyáltalán min múlik, hogy valakinek ilyen a szeme vagy normális, meg  ilyesmik... :)
De a lényeg, hogy a funkciójának tökéletesen megfelel a Kalyber Joe - A kezdet, ráadásul a szerzőtől dedikálva is beszerezhető. Összesen két hibája van: az egyik, hogy túl rövid (alig ötvennégy oldal a nettó képregénytartalom), a másik pedig, hogy néhány oldalon elcsúszott a nyomtatás és a szellemképes betűket elég fájdalmas olvasni - ezen viszont a tavasszal érkező, vizuálisan feljavított második kiadás segíthet. 
Szerencse fia... (forrás: kalyberjoe.hu)
--
Kiadó: Factory Creative Studio
Kiadási év: 2005
Oldalszám: 54
ISBN: 96321972791
Ár: 1250,-
--
A Szubjektív Kultnapló a Facebookon is elérhető. Iratkozz fel, hogy azonnal értesülj az új bejegyzésekről!

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése