2011. május 6., péntek

Robert Jordan: A világ szeme 1-2.


Kíváncsi voltam egy ideje, hogy mitől olyan népszerű író Robert Jordan, mert az eddig olvasott egyetlen kisregény nem volt túl meggyőző. Még április elején kezdtem el olvasni A világ szeme első kötetét, most már a A nagy hajtóvadászat (a sorozat második része) második köteténél járok és egyre jobban tetszik a sztori és a világ. 

A szerzőről: 
Robert Jordan valódi neve James Oliver Rigney és állítólag négy éves korában tanult meg olvasni (ha csak ez kell hozzá, még a végén belőlem is világhírű író lesz). Eredetileg fizikus (mégsem sci-fit írt), Az Idő Kereke sorozatból huszonkét kötetet írt meg, az utolsó hármat 2007-ben bekövetkezett halála miatt Brandon Sanderson,  szintén ígéretes fantasyíró fejezi be Robert Jordan vázlatai alapján. 

A történetről: 
A világ szeme a sorozat első része, ebből adódóan néhol kissé nehezen gördül és sok az észrevehető áthallás más művekből. Az elején nagyon zavart, hogy szinte olyan volt a könyv, mint ha egy Tolkien-művet ollózott volna össze a szerző, itt-ott kiegészítve a saját ötleteivel és a nagyon egyértelmű dolgokat enyhén átalakította, aztán megjelentek a mi világunkból vett ötletek, mint például a trallok törzsek nevei, és úgy voltam vele, hogy ha ez ilyen gáz, akkor hagyom a fenébe az egészet. 
Aztán mégsem hagytam, ami szerencse, mert később ezek kikoptak, vagy legalábbis kevesebbet szerepeltek, Robert Jordan rátalált a saját írói hangjára és a második kötet végére már egészen egyedi volt a világ és kezdett formát ölteni a történet. Kellemes változatosság továbbá, hogy bár időnként sablonokat alkalmazott, azokat megvariálta úgy, hogy teljesen más lett egy szituáció kimenetele, mint amire a sablon alapján számítottam volna, és ettől sokkal élvezetesebb volt olvasni a könyveket. 

A történet egy kis, periférikus elhelyezkedésű falucskában indul, ahol minden békés, kellemes és mindent áthat a közelgő ünnepség hangulata, aztán a dolgok sajnos nagyon hamar rosszra fordulnak, a főszereplő három fiú pedig olyan helyzetben találja magát, amire még gondolni sem mertek. 
A karakterek viszonylag jól megírtak, a főszereplőkről már az elején megtudunk minden lényegeset és később őket követve bontakozik ki a történet és alakulnak ebből adódóan maguk is. A mellékszereplők, vagy legalábbis kevésbé fő szereplők szintén életszerűek és a korai cselekvéseik is összhangban vannak azzal, amit később megtudunk róluk. A világban ugyan tényleg zavaró néhány név és más áthallás, de ahogy alakul a történet, egyre több minden bontakozik ki és azok egyre egyedibbek, vagy legalábbis egyre jobban megírtak. A mágia itt is eltér attól, mint amivel más nagyobb fantasytörténetekben találkozhat az olvasó, a világ ciklikussága pedig egészen érdekes ötlet - a történelem tényleg ismétli önmagát, ahogy az Idő Kereke forog. 

Egyebek: 
Robert Jordan (angol Wikipedia)
Robert Jordan (magyar Wikipédia)
Az Idő Kereke (angol Wikipedia)
Az Idő Kereke (moly.hu sorozatpolc)
A világ szeme (angol Wikipédia)
Térkép a sorozat világához
A Blind Guardian "Wheel of Time" c. száma: 

Kiadó: Beholder
Kiadási év: 1998/2005/2007
Eredeti cím: The Wheel of Time - The Eye of the World
Fordító: Dr. Würth Attila
Oldalszám: 368/464

2 megjegyzés:

  1. "ha csak ez kell hozzá, még a végén belőlem is világhírű író lesz" :PPPPPPPPPPP hát akkor én erről bizony lecsúsztam. :P

    VálaszTörlés
  2. Van más útja is a világhírű íróvá válásnak... :P

    VálaszTörlés