2013. február 7., csütörtök

Robert Silverberg: Valentine, Napkirály

A Majipoor-sorozat harmadik magyarul megjelent kötete sem okozott csalódást: Robert Silverberg itt is hozza a formáját. A Valentine, Napkirály megdöbbentően kortárs regény, ha nem tudom, hogy először 1983-ban jelent meg, bemondásra simán elhiszem, hogy a tavalyi év termése. Komoly teljesítmény, ha valaki meg tudja jósolni a jövő technológiáját vagy társadalmait (ez még a valaha élt egyik legnagyobb SF-szerzőnek és egyik kedvenc írómnak, Isaac Asimovnak sem sikerült - legalábbis rövidebb távon), de ha irodalomról van szó, az számít igazán, ha valaki olyat alkot, ami kereken harminc év múlva is tökéletesen friss. És Silverberg megcsinálta: a kiváló stílus mellett a feszegetett problémák sem lehetnének soha kevésbé aktuálisak, mint napjainkban. 

Valentine tíz éve uralkodik már a Napkirály trónján, de a világ csak nem hajlandó visszatérni a megszokott kerékvágásba. Nem elég, hogy őt magát látomások kínozzák, Majipoort ökológiai katasztrófa fenyegeti, méghozzá olyan, amit minden jel szerint szándékosan idéztek elő a bolygó őslakói, az emberi hódítás után rezervátumba kényszerített metamorfok. Majipoor társadalma igen vegyes, féltucat különféle intelligens faj él együtt az óriási bolygó három jókora kontinensének hatalmas városaiban és festői tájain, melyeket nyolcezer éve nem dúlt háború, alig történnek erőszakos cselekmények és eddig kiegyensúlyozottan működött. A metamorfok egyik vezetője azonban ősei világát akarja visszaállítani és a cél érdekében nem riad vissza semmitől. Az eredmény? Káosz és a végleges pusztulás ígérete... 


Seasystem by Tomasz Maronski
Génmanipulált növények és állatok által előidézett ökológiai katasztrófa, a központi hatalom meggyengülése, társadalmi összeomlás, új, vallási jellegű kultuszok terjedése, önjelölt vezetők és fanatikusok serege, elnyomás ellen lázadó alakváltók - a fele is sok lenne bármilyen uralkodónak vagy birodalomnak. De Valentine természetesen nem adja fel és saját, szokatlan módszereivel megkísérli megfékezni a pusztítást. Ebben új segítői is akadnak, szintén elég jól kitalált karakterek - annak ellenére, hogy itt a világ és a történet az, ami jól sikerült, a szereplők sem okoznak csalódást -, ez is olyasmi, amit kevés szerző tud igazán jól megvalósítani. 

A történet nagyjából kétpólusú: Valentine Napkirályi minőségében körútra indul, hogy bejárja a bolygót, míg Hissune, a Napkirály frissen a Kastély-hegyre rendelt pártfogoltja meredeken tör fölfelé a társadalmi ranglétrán és igencsak fontos feladatok várnak rá. Ez a felépítés eleve garantálja, hogy újabb részleteit ismerjük meg ennek a különös világnak, de időnként más nézőpont-karakterek rövidebb epizódjai is előtérbe kerülnek, fokozva az élményt. Ha a Lord Valentine kastélya és az Endymion megfilmesítés után kiált, akkor ez nemkülönben. 

Majipoor Ship by Tomasz Maronski
Nagyon remélem, hogy a bejegyzéseim hatására többen veszik a kezükbe Robert Silverberg műveit, méghozzá úgy, hogy ezt a Metropolis Mediánál (alias Galaktika) is észreveszik, mert nagyon szeretném már magyarul olvasni a többi részt. Akit viszont zavar, ha egy sorozatnak nem elérhető az összes része, annak üzenem, nem véletlenül emlegetik trilógiaként az eddig nálunk megjelent három kötetet a borítón lévő ajánlásokban: a történet rendesen le van zárva így is. 

--
Kiadó: Metropolis Media
Kiadási év: 20010
Eredeti megjelenés: 1983
Eredeti cím: Valentine Pontifex
Fordító: Nemes István
Borító: Sallai Péter
Oldalszám: 498
ISBN: 978 963 9828 57 5
Ár: 2990,-
--

A Szubjektív Kultnapló a Facebookon is elérhető. Iratkozz fel, hogy azonnal értesülj az új bejegyzésekről!

2 megjegyzés:

  1. nno, kész, következő (vagy következő utáni) olvasás Silverberg lészen! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó választás! :D Kíváncsi vagyok majd a véleményedre :)

      Törlés