2016. december 7., szerda

Ted Chiang: Életed története és más novellák

2016 második fele a novellákról szól. Az elmúlt néhány hónapban több jó novellát olvastam, mint korábban összesen, köszönhetően főleg Jonathan Strahan antológiájának és Ted Chiang Életed története és más novellák című, kiváló kötetének. 

Ted Chiang nem egy szószátyár író, nagyjából másfél tucat SF-tematikájú írása jelent meg huszonhat év alatt és ezek is rövidek: jobbára novellák, esszéjellegű írások és egy kisregény. Ennek - és valószínűleg Chiang szakmájának (szoftveripari műszaki szakíró) - köszönhetően a történetek lenyűgözően kifinomultak és gyakorlatilag tökéletesre csiszoltak, témájuk pedig változatos, egyedül az analitikus látásmódban és a tökéletességre törekvésben hasonlítanak.

Teljesen mindegy, hogy biblikus fantasyről (Bábel tornya), nyelvészeti-pszichológiai sci-firől (Életed története) középkori zsidó alapokra épülő science-fantasyről (Hetvenkét betű) vagy vegytiszta társadalmi-szociálpszichológiai sci-firől (Szépségvakság: Dokumentumműsor) van szó, Chiang minden témában otthon érzi magát. A legjobban viszont a kutatás és (gondolat-) kísérletezés fekszik neki: bármi is legyen a téma, minden oldalról körbejárja, leás a legmélyére és olyan szempontok szerint vizsgálja a működését, amire az olvasó sokszor nem is gondolna. És hogy ne csak az intellektust elégítse ki, a tudományos igényességgel megalkotott vázat rendkívül emberközeli karakterekkel és szituációkkal, erős hangulatú helyszínekkel és sokszor kimondottan lírai történettel kelti életre.

Chiang novelláit öröm olvasni. Ha nem tudnám, hogy kínai származású amerikai, a stílusa alapján valószínűleg japán kapcsolatot gyanítanék: a történetek terjedelme ideális (jellemzően harminc-hatvan oldal közöttiek), a stílus gyönyörűen letisztult, a kivitelezés végletekig precíz és egyúttal magától értetődően természetes.

Heptapodok és írásuk az Életed történetéből (Rachel Koning festménye)
A kötet megjelenésének apropója a címadó novellából készült Érkezés (Arrival), amit sokan már látatlanban kikiáltottak az év sci-fi filmjének. Többnyire valóban pozitív kritikákat kapott és tényleg elég jól sikerült, viszont a filmadaptációk törvényét, mely szerint az eredeti gyakorlatilag mindig jobb, nem cáfolta meg. Sokkal látványosabb (és színpadiasabb), mint a novella, a soundtrackje is elég jó, viszont a történet (szokás szerint) meglehetősen le lett egyszerűsítve. A Földre érkező idegenekkel kapcsolatba lépő főszereplőben lejátszódó folyamat a novellában alaposabb, kidolgozottabb, és ha lehet ilyet mondani egy fikciós mű esetében, realistább, illetve az egész történet egyszerűen kidolgozottabb és "gondolkodósabb", pedig még csak nem is egy sok száz oldalas regényről, hanem egy körülbelül hatvan oldalas novelláról van szó.

Sokan lesznek (vannak), akik a film miatt figyelnek fel Chiang novelláskötetére. Ennél jobb dolog könyvvel ritkán történhet, az Életed története pedig lazán képes megugrani az amúgy tényleg jó film állította mércét, ha valakinek bejött a film stílusa, ritmusa, története, a novella garantáltan még jobban fog tetszeni, és ha már egyszer megvan a könyv, érdemes elolvasni a többi, legalább ilyen színvonalú történetet is. Haladni viszont kényelmesen érdemes velük, naponta egy novella és nem több, így sokkal tovább tart és marad idő elgondolkodni rajtuk, megbeszélni őket barátokkal és üzletfelekkel, a végigdarálás nem tenne jót az élménynek.

Bábel tornya Anastasius Kircher 17. századi illusztrációján (némi plusz infó itt)
Időről időre felbukkannak olyan könyvek, amiket szívesen és nagy lelkesedéssel tudok ajánlani SF-rajongó és a zsánerrel egyáltalán nem foglalkozó, de olvasni szerető ismerősöknek is. A legutóbbi ilyen dzsóker-könyv, amivel nem lehetett mellélőni, A marsi volt, mostantól Ted Chiang és az Életed története és más novellák lesz a válasz minden hasonló - karácsony közeledtével egyébként is egyre gyakoribb - kérdésre.


Kiadó: Agave Könyvek
Kiadási év: 2016
Eredeti megjelenés: 2002
Eredeti cím: Stories of Your Life and Others
Fordító: Galamb Zoltán, Huszár András, Juhász Viktor, Pék Zoltán
ISBN: 978-96-3419-202-2
Oldalszám: 309
Ár:  3480,-  2610,- a kiadónál, ahol az első novellát (Bábel tornya) is elolvashatod

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel is! :)

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése