2016. december 20., kedd

John Scalzi: Vének történetei és más írások

Kétszáz oldalnyi ötletsziporka és humor húsz történetben: nagyjából ez a Vének történetei és más írások. A kötet John Scalzi eredetileg on- és offline magazinokban, kiadói hírlevélben, vagy éppen a Twitteren publikált, rövid írásainak gyűjteménye. 

Ha a Vének háborúja első három kötete egy nagyszabású filmtrilógia (a bővített változat a Zoë történetét is tartalmazza), A lázadás hangjai és az Árnyékszövetség pedig a siker hullámait meglovagoló filmsorozat, a Vének történetei és más írások a DVD-kiadás (na jó, Blu-ray) párperces extráinak felel meg. 

Ahogy Scalzi a kötet második felének bevezetőjében írja, a regényformátum mellett a kétezer szó alatti, nagyon rövid történeteket szereti leginkább. Értelemszerűen itt az utóbbiakból válogat: tizennyolc teljesen random, elsősorban humoros novellát és két, valamivel hosszabb Vének háborúja-történetet tartalmaz a kötet. 

Az olvasást az ötpercesekkel érdemes kezdeni. Scalzi csapongó fantáziája magával sodor a törpebolygóvá lefokozott Plútó személyes vallomásaitól az intelligens joghurt világuralmán, szuperhős-ügynökségen, az emberiséget elpusztítani még véletlenül sem akaró mesterséges intelligenciákon, Hitler számtalan, kreatív halálán és twitteres agymenéseken keresztül a szerző egyetlen publikált verséig. Naponta kettőt-hármat, reggeli mellé, utazás vagy várakozás közben, amikor éppen van pár szabad perc, a történetek instant hatnak és hosszú órákra ellátnak derűvel. Plusz kellemes adalék, hogy minden "ötperceshez" jár egy rövid kommentár, amiben Scalzi az adott írás keletkezéséről, vagy más kapcsolódó dolgokról mesél, ezeken a pillanatfelvételeken keresztül pedig betekinthetünk egy amerikai bestselleríró életébe.


(Scalzi és Wil Wheaton felolvassa a Kereset a világ ellen c. novellát a Vörösingesek egyik dedikálásán)

A két Vének háborúja-extra pedig tökéletes levezetés és kedvcsináló a regénysorozat újraolvasásához. A Perry-átirat: Kérdések egy katonához Az utolsó gyarmat előtt játszódik, a regényekben megszokott, laza poénokkal teli jelenet, melyben Perry a Gyarmati Véderő katonájaként elmeséli egy kolónia lakóinak, hogy a katonák is emberek, csak éppen zöldek és az a munkájuk, hogy idegenekkel verekszenek. A Sagan-átirat: Napló pedig egy kicsit kakukktojás: nem a humorra épít, hanem intim betekintést enged Jane Sagan elméjébe és lelkébe, megmutatja gondolatait és érzéseit (különösen a John Perryvel kapcsolatosakat), személyiségének kialakulását és azt, hogy hogyan látja az egyből felnőttnek gyártott Különleges katona a világot.

Ahogy az a filmek bővített extra kiadásait, ezt a könyvet sem fogja beszerezni mindenki, aki találkozott az alaptörténettel. Rajongóknak és gyűjtőknek viszont kötelező, ahogy azoknak is szívesen ajánlom, akiknek egyszerűen csak tetszettek Scalzi regényei (bármelyik) és kíváncsiak más írásaira is. Olyasmire azért nem kell számítani, mint például A hobbit esetén, ahol a werkfilmek és egyéb extrák konkrétan szórakoztatóbbak és többet érnek a filmnél, de ez pusztán abból adódik, hogy itt már az alap is elég erős és a Vének történetei és más írások tényleg csak a hab a tortán. A lényeg, hogy ha szereted Scalzi humorát, ne hagyd ki ezt a könyvét sem, nem fogod megbánni. 

Scalzi és a churrokornis (Natalie Metzger illusztrációja, innen)

Kiadó: Agave Könyvek
Kiadási év: 2016
Eredeti megjelenés: 2005-2016
Eredeti cím: Miniatures, Questions for a Soldier, The Sagan Diary
Fordító: Pék Zoltán, Farkas István
Borító: Magyar Péter
ISBN: 978-96-3419-196-4
Oldalszám: 199
Ár:  2680,-  2010,- a kiadónál (+beleolvasó)

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel is! :)

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése