2016. december 28., szerda

Neil Gaiman: Kilátás az erkélyről - Válogatott írások

Neil Gaiman ezúttal egy válogatott non-fiction írásait összegyűjtő kötettel jelentkezik. A Kilátás az erkélyről végigvezet a "geek rocksztár" szerző szinte teljes pályafutásán és betekintést enged a legérdekesebb gondolataiba, olyan cikkeken, előadás-átiratokon, elő- és utószókon, esszéken és elmélkedéseken keresztül, melyek korábban szinte kizárólag csak angolul voltak elérhetőek a nagyközönség számára. 

Neil Gaiman műveivel kapcsolatban meglehetősen ambivalensek az érzéseim. Néhány regényét szeretem (Amerikai istenek, Csillagpor, a Pratchettel közösen írt Elveszett próféciák), a többit nem annyira, a képregényei (Sandman) különösebben nem érintettek meg és a novellái jellemzően nem tetszenek. Non-fiction kategóriában csak néhány cikkét olvastam például amit Terry Pratchettről írt), de kíváncsi voltam, hogy mit tud mutatni, elvégre mégiscsak újságíróként kezdte. Szerencsére nem is okozott csalódást.

A Kilátás az erkélyről hatvan rövid írást tartalmaz nettó négyszáz oldalon, többnyire on- és offline megjelent cikkeket, előadás- és beszédátiratokat, tíz tágabb témakör szerint rendezve. Sci-fi, filmek, képregények, mesék, könyvek, zene, sok-sok ismerős név (írók, rajzolók, előadók hosszú sora): Gaiman professzionális és civil érdeklődési köreit, ihletőit, témáit, élményeit és barátait ismerhetjük meg a kötet lapjain, és rajtuk keresztül egy kicsit magát a szerzőt is.
"Azért menekültem el az újságírástól, vagy legalábbis azért hátráltam ki belőle, mert arra vágytam, hogy szabadon szárnyalhasson a fantáziám."
- magyarázza Gaiman az első mondatban, hogy miért váltott fikciós irodalomra, és ezt az olvasó is csak megerősíteni tudja, elvégre kiváló mesélő. Ebben a kötetben szárnyaló fantázia helyett inkább érdekes és szimpatikus gondolatokkal, széleskörű tájékozottságról és megfontoltságról árulkodó észrevételekkel, illetve (ön-) ironikus humorral találkozunk, de a mesélői tehetség természetesen itt is megjelenik. A legtöbb írás nagyjából olyan érzést kelt, mintha egy távolabbi, de kedvelt ismerőssel vagy egy rokonszenves idegennel beszélgetnénk mindenféle irodalmi és geek témáról a vonaton, egy kocsmában pár sör mellett, a szupermarket pénztáránál sorban állva, bármilyen rendezvényen (ahol ő is csak egy vendég a sok közül), nagyjából hétköznapi szituációkban. Gaiman mesél, gondolkodik, vitatkozik, olykor pedig csak sztorizgat, a mesterkéltség és fölösleges szószátyárság legkisebb nyoma nélkül.

(innen)
Aki az emberre kíváncsi, önéletrajzi elemeket talál, az "íróság" iránt érdeklődő megfontolandó gondolatokat, elmélkedéseket és technikai morzsákat, az olvasó belsős történeteket, javaslatokat és kritikus gondolatokat, és noha ez az idézet alapvetően a fikciós irodalommal kapcsolatos, de
"Soha senki nem fogja ugyanazt a művet olvasni, mert az olvasó és a szerző egymással együttműködve építi meg a történetet."
, avagy ahány olvasó, annyiféle fókusza lehet a kötetnek. Még csak rajongónak sem kell lenni hozzá, elég egy kis nyitottság és érdeklődés, Gaiman egyszerűen olyan ember, aki bárkihez képes szólni, a Kilátás az erkélyről pedig elég nagy és változatos merítés ahhoz, hogy mindenki találjon benne izgalmas témát.

Viszont egy ehhez hasonló gyűjtemény esetén szükség van bizonyos figyelmeztetésekre is. Az első a rajongóknak (és az utálóknak) szól: ha Gaimant csak a regényein/novelláin/képregényein keresztül ismered, fennáll a veszélye annak, hogy kiderül, egyáltalán nem olyan ember, mint amilyennek elképzelted. A második figyelmeztetés az általános olvasóé: vigyázz, mert túlságosan sok érdekes dologról esik szó a kötetben. Ha nem figyelsz oda, még a végén azon kapod magad, hogy képregényeket, sorozatokat, bűvészműsorokat  és zenéket keresgélsz, olyan írók köteteit, akikről már hallottál, de eddig nem nagyon olvastad őket, térképeket nézegetsz, történelmi és mitológiai témájú könyvek kezdenek gyűlni a polcaidon - és elfelejted, hogy mit jelent az "unalom" kifejezés.


Szóval csak óvatosan, veszélyes kötet ez. Én például azóta is Lou Reed számokat hallgatok és újra elkezdtek érdekelni Gaiman novellái...


Kiadó: Agave Könyvek
Kiadási év: 2016
Eredeti megjelenés: 2016
Eredeti cím: The View from the Cheap Seats: Selected Nonfiction
Fordító: Ballai Mária, Galamb Zoltán, Gálla Nóra, Juhász Viktor, Orosz Anna, Pék Zoltán, Török Krisztina
ISBN: 978-96-3419-217-6
Oldalszám: 414
Ár:  3680,-  2760,- a kiadónál

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel is! :)

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése