2014. február 25., kedd

Oliver Bowden: Fekete lobogó (Assassin's Creed)

Izgalmas kalandregény a kalózkodás aranykorából, nem csak gamereknek. Oliver Bowden hatodik Assassin's Creed regénye, a többitől függetlenül is olvasható Fekete lobogó tengeri és szárazföldi összecsapásokat, legendás kalózokkal találkozást, sok rumot és mindenekfölött minőségi szórakozást kínál az olvasóknak.

A kalózkodás 17-18. századi "aranykora" közkedvelt téma a populáris kultúrában. Rengeteg film, rajzfilm, regény, képregény és zene alapjául szolgál, néhány játék is jelent már meg a témában. A legutóbbi ilyen a tavaly őszi Assassin's Creed IV, melyhez manga- és regényadaptáció is készült. Utóbbi két hete magyarul is elérhető és ami a legfontosabb: nem csak a játéksorozat rajongóinak érdemes elolvasni. 

Anton Gill elsősorban történelmi témájú könyveket - életrajzokat, regényeket és nem-fikciós műveket - ír, de korábban volt már színész, rendező, valamint íróként és producerként is megfordult brit tévétársaságoknál. Az Assassin's Creed regényeket Oliver Bowden írói álnéven jegyzi, a Fekete lobogó a hatodik könyve a sorozatban. 

Ugyan láttam A Karib-tenger kalózai filmeket és olvastam már néhány közepes regényt a témában (legutóbb például az Ismeretlen vizeken c. hangulatos borító mögé bújtatott, de legjobb esetben is csak átlagos példányt), mégsem érintett meg igazán a kalózkodás szele, bár a téma maga azért érdekelt. A nemrégiben indult, váratlanul igényes Black Sails sorozat viszont meghozta a kedvemet, ebből egyenesen következett, hogy hiába maradt ki a játék (csak az első AC-vel játszottam), a könyvet be kell szerezni. A Fekete lobogó nagyjából azonos időben játszódik, mint a fent említett sorozat, bizonyos karakterek mindkét történetben előfordulnak (például Charles Vane és jobbkeze, Calico Jack), de szerencsére nem ütik egymást a személyiségek vagy az események, párhuzamosan olvasva/nézve sem zavaró a dolog. 


Egy bristol-környéki birkatenyésztő fia, Edward Kenway úgy érzi, hogy szülei viszonylag békés élete nem neki való. Kitörési lehetősége nincs igazán, a mértéktelen italozás és a kocsmai verekedések mellett a különféle korú női lakosság elcsábítása jelentik számára a mindennapi szórakozást. Amikor viszont alkoholizmusa már tényleg nehezen kezelhetővé válik és ráadásul hirtelen felindulásból összeházasodik egy gazdag helyi teakereskedő másnak ígért lányával, az egyre súlyosbodó konfliktusok és vagyon iránti vágya nagyjából egyetlen lehetőség felé mutat: kalóznak kell állnia. 

Eleinte úgy tűnik, hogy az uralkodói engedéllyel kalózkodó privatérok élete tényleg az ideális út a gyors meggazdagodáshoz, a brit és spanyol uralkodók egyezménye azonban nagyon hamar felülírja a számításokat. Edward úgy dönt, hogy törvényen kívüli kalóz lesz ahelyett, hogy még tulajdonképpen be sem indult tengeri karrierjéből visszavonuljon, egyik útján pedig olyasmibe keveredik, amire álmában sem számított. Bár csak a saját hasznát nézi, az ifjú kalóz kulcsszereplővé válik az orgyilkosok és templomosok évezredes küzdelmében.

(illusztráció: pbario)
A történet váratlanul hosszú, majdnem száz oldalas felvezetéssel indul, melyből megismerhetjük Edward kalózkodás előtti életét, viszonyát Caroline-nal és viszályait a lakosság ellenszenvesebb tagjaival. Innentől exponenciális függvény szerint gyorsulnak az események: eleinte még egészen ráérős a történet, ahogy Edward beletanul a kalózkodásba, a végén viszont már szinte átmenet nélkül követik egymást a pörgős, feszült jelenetek, esélyt sem adva a pillanatnyi megpihenésre. Négy-öt alkalomtól eltekintve szinte nem is érezhető, hogy videojáték az alapja, csak a "pályavégi főellenségek" megorgyilkolásánál érhető tetten a jellegzetes Assassin's Creed stílus. Ez nem is baj, ha az ember végigtolta a játékot, nyilván sokkal több ismerős dolgot fedez föl benne, így viszont a nem gamer olvasót sem riasztja el semmi.

A Fekete lobogó elsőre sima történelmi kalandregénynek tűnhet, valójában tágabb értelemben inkább sci-fi, de a tudományos fantasztikum ebben az esetben egészen halványan jelenik csak meg, nem megy a történelmi hangulat rovására. Pont ezért bátran ajánlható egészen széles olvasótábornak a hardcore gamerektől a történelmi regények és a kalóz-téma kedvelőin át azokig, akik egyszerűen csak egy izgalmas és szórakoztató könyvet keresnek maguknak, senki nem fog csalódni benne. Nekem személy szerint a többi AC-regényhez is meghozta a kedvem, valószínűleg nem leszek ezzel egyedül. És ami ebben az esetben fontos: teljesen függetlenül is olvasható.


--
Kiadó: Fumax
Kiadási év: 2014
Eredeti megjelenés: 2013
Eredeti cím: Assassin's Creed - Black Flag
Fordító: Szebegyinszki Szilvia
ISBN: 978 963 9861 60 2
Oldalszám: 467
Ár: 3790,- (borítóár), 2800,- (Fumax webbolt)
--
A Szubjektív Kultnapló elérhető a Facebookon, a Google Plus-on és a Twitteren, ha pedig kíváncsi vagy, hogy mit olvasok éppen, figyelhetsz a Molyon is

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése