2016. április 5., kedd

Mark Lawrence: A hazug kulcsa

Mark Lawrence Széthullott Birodalom sorozata nem volt rossz, de nem is felejthetetlen, mondom ezt én, akinek a minden mozgó dolog életére törő kutyáját Jorginak hívják. Ettől függetlenül túlzás volt az a hype, ami körülvette a sorozatot: nem volt sem brit, sem semmilyen válasz A tűz és jég dalára (gyk.: a Trónok harca és folytatásai). Ebből adódóan nem is meglepő, hogy sok ismerősöm már meg sem próbálta elolvasni Lawrence második sorozatát, A vörös királynő háborúja trilógiát. Pedig érdemes lenne.

Hogy mi a különbség a két sorozat között? A percepció. Egyáltalán nem mindegy, hogy ugyanazt a poharat félig üresnek vagy félig telinek látjuk. Jalan Kendeth és Snorri ver Snagason ugyanabban a Széthullott Birodalomban járnak, többnyire ugyanazokkal az ellenségekkel találják szemben magukat, ugyanabban a mocsokban vergődnek, mint Jorg Acrath, a tövisek hercege/királya/császára. De míg az első sorozatban az emberek kvázi állatként viselkednek, motivációik visszataszítóak, a világ erkölcstelen, tisztességtelen, becstelen, addig a második sorozatban megjelennek az emberi értékek. A Bolondok hercegében és A hazug kulcsában ugyanaz a mocsok, ugyanazok a borzalmak emberi tragédiává szelídülnek. A Vörös Királynő háborúja sorozatban kiderül, hogy vannak emberek is a birodalomban. Nem mindenki árva, nem mindenki gyilkol, nem mindenkit erőszakoltak vagy csonkítottak meg, nem mindenkit érdekel a trón, a hatalom, létezik hűség, erkölcs, barátság, morál és egyéb hangzatos fogalmak. 

Bolondok hercegében elmesélt kalandok során a két főhős, Jalan Kendeth herceg és a viking Snorri ver Snagason megszerezték Loki kulcsát, amely minden ajtót ki tud nyitni. Egy ilyen értékes holminak pedig mindenki, még maga a Holt Király is tudna örülni. Jalt mindez nem érdekli, de Snorri meg akarja keresni a Pokol kapuját, hogy visszahozza elveszett szeretteit. Ám a kettejüket összekötő mágia, valamint a herceg a fiatal és formás hölgyek apjával, férjeivel, bátyaival való rossz viszonya miatt Jalan kénytelen Snorrival tartani. 
Legyél te is olyan, mint Jalan.
Jalan herceget semmi nem érdekli, ami túlmutat a nők intim testrészein. Egy hedonista, opportunista bájgúnár, akit minden negatív és ellenszenves tulajdonsága ellenére csak szeretni lehet. Snorri ennek az ellentéte, becsületes, tisztességes, bátor, családcentrikus, de ugyanúgy szerethető. Az olvasó drukkol nekik, nem pedig folyamatosan azért fohászkodik, hogy megrohadjon már a kis mitugrász (Jorg). Ez pedig kifejezetten előnyös, ha egy 510 oldalas monstrumról beszélünk.

A hazug kulcsa egyik legnagyobb erénye, hogy jókora terjedelme ellenére kevés üresjáratot tartalmaz. Talán ötoldalnyi rész volt, már meg nem mondom hol, amit akkor úgy éreztem, hogy nyugodtan ki lehetett volna hagyni. Ezt leszámítva olvastatta magát a történet, folyamatosan pörögnek az események, minden egyes történésnek jelentése és következményei vannak, iszonyat szórakoztató az egész. Nehéz eldönteni, hogy Lawrence írta meg ilyen lazán és szellemesen a regényt, vagy a műfordító Gy. Horváth László zsenialitása van a dologban, az ilyen instant humoros írásmódtól egyszerűen odáig vagyok:
„Az éjszaka néha húsz óráig is eltart, és még amikor nagy nehezen kivilágosodik, a hideg foka akkor is olyan marad, amit én „baszd meg”-nek nevezek – értsd: kinyitod az ajtót, mire az arcod úgy lefagy, hogy beszélni is fájdalmas, úgyhogy csak annyit tudsz kibökni férfiasan: „baszd meg”, azzal sarkon fordulsz és visszabújsz az ágyba”.
„Belevetettem magam a vízbe, káromkodva a sokkoló hideg miatt,  és próbáltam a hajó irányába fulladni”. 
„…az Olaaf klán olyan lenyűgöző szakállakat növeszt, amilyeneket én még sosem láttam. Sokan a bozontos fajtát kedvelik, amely úgy néz ki, mintha egy közönséges szakáll hirtelen sokkoló hírt kapott volna”. 
Olvasmányos, humoros, szórakoztató, vannak benne izgalmak, szerethető karakterek, fordulatok és fel-felbukkan néhány ismerős szereplő is az előző sorozatból. Jobb-e mint a Széthullott Birodalom trilógia? Igen! Megéri az árát? Egyértelműen.
--
Kiadó: Fumax
Kiadási év: 2015
Eredeti megjelenés: 2015
Eredeti cím: The Liar's Key
Fordító: Gy. Horváth László
Borító: Jason Chan
ISBN: 9786155514425
Oldalszám: 512
Ár: 4995,-
--
Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel is! :)

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése