2013. április 20., szombat

James Forrester: Megszentelt árulás

James Forrester első kötete, a Megszentelt árulás, izgalmas krimi és kiváló korrajz is egyben. A 16. századi - éppen Shakespeare előtti - Anglia, melyet a történész szerző talán mindenki másnál jobban ismer, nagyszerű környezet egy ilyen történethez, Forrester elbeszélői képességének köszönhetően pedig pillanatok alatt bele tudja magát élni az olvasó. 

James Forrester, avagy valódi nevén dr. Ian Mortimer történész, a 14-18. század közötti Anglia egyik legavatottabb ismerője. Nála alkalmasabb szerzőt keresve sem lehetne találni egy Tudor-kori történelmi regény megírására, hiszen nem csak a történelmi és kulturális ismeretei kimagaslóak, hanem íróként is jól teljesít. 

I. Erzsébet öt éve lépett trónra, egy meglehetősen viharos időszakban. Ötven évvel korábban VIII. Henrik szakított a katolikus egyházzal, kinevezte magát az anglikán egyház fejévé és afféle vallási polgárháború vette kezdetét az új és a régi irányzat követői között. A hatalom nagy erőkkel próbálta elnyomni a katolikusokat, akik természetesen ezt nem hagyták annyiban, lázadások, összeesküvések és erőszak szegélyezte az ő útjukat is. 
A Megszentelt árulás főszereplője, William Harley Clarenceux címernagy is egy ilyen katolikus összeesküvés részévé válik, vagy legalábbis ezt gyanítja róla a királynő embere, Francis Walsingham és a célja elérésének érdekében a legnagyobb kegyetlenségektől sem visszariadó Richard Crachenthorpe különleges megbízott. Pedig Clarenceux-nak esze ágában sincs részt venni semmiféle összeesküvésben, csak egy régi barátja és hittársa kérését teljesíti, aki utolsó napjaiban rábízta féltve őrzött, hosszú éveken keresztül írt krónikáját.  

Tudor-kori épületek Londonban (fotó: Alfred George Cross
A naplóról azonban azt gyanítják, hogy kódolt eszköz egy, a királynő ellen szőtt katolikus összeesküvés titkaihoz, mely hatalmas fenyegetést jelent a trón és az ország biztonságára nézve, ezért Walsingham és Crackenthorpe minden eszközt bevetve próbálják megszerezni a könyvet, Clarenceux és társai pedig hitüket féltve, életük árán is igyekeznek megvédelmezni azt. Ahogy a címernagy és a krónika írójának, Machynnek felesége megpróbálják kideríteni, hogy mi a könyv titka és kik a kerekasztal lovagjainak titkos társasága, az olvasó előtt is egyre jobban feltárul az angol történelem ezen időszakának társadalma és kultúrája. A kutatás során régi és új ellenségekkel és szövetségesekkel találkoznak, minden pillanatban hajszálnyira a bukástól, melyet hitükért és bosszújukért kockáztatnak, és egymást is egyre jobban megismerik. 

Eleinte zavaró volt Clarenceux címernagy és a többiek 21. századi ésszel logikátlannak tűnő hozzáállása - ellenfeleik hatalomszerzésre és -megszilárdításra irányuló motivációja sokkal érthetőbb az életveszély vallásos meggyőződés miatti vállalásánál -, aztán persze elég hamar egyértelművé vált, hogy ez egyáltalán nem hiba, hanem a korhű karakteralkotás része és valójában tökéletesen illik a képbe. Mivel a történet stílusa viszont abszolút kortárs, az összhatás kiváló, a helyszínek, csavarok és feszültségadagolás a helyén van, pontosan olyan, amilyennek egy történelmi kriminek lennie kell, és még bizonyos sablonokat is elkerül, ami kifejezetten kellemes meglepetés. Sok szereplő valóban is létezett ember, esetleg minimális változtatásokkal, a helyszínek nagy része is valós, mint ahogy Machyn krónikája is (mely például itt olvasható), ez szintén sokat dob a történeten. Krimikedvelőknek és a tizenhatodik századi Anglia iránt érdeklődőknek is szívesen ajánlom, alapos és jól összerakott, izgalmas regény.  


--
Kiadási év: 2013
Eredeti megjelenés: 2010
Eredeti cím: Sacred Treason
Fordító: H. Kovács Mária
Borító: Csigás Gábor, Kuszkó Rajmund
Beleolvasó: az első 46 oldal 
ISBN: 978 61 5527 214 1
Ár: 3480,- (borítóár), 2436,- (agavebolt)
--

A Szubjektív Kultnapló a Facebookon és a Twitteren is elérhető, ha pedig kíváncsi vagy, hogy mit olvasok éppen, figyelhetsz a Molyon is

--


Legközelebb Buglyó Gergely első könyvéről, az Oni trilógia első, Szürke vér c. kötetéről olvashattok értékelést itt, a Szubjektív Kultnaplón. 

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése