2013. április 11., csütörtök

Junot Díaz: Így veszíted el

Junot Díaz április 18-án, a XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra megjelenő könyve, az Így veszíted el, szépirodalmi igényű novelláskötet, latin-amerikai korrajz és önéletrajzi ihletésű történet egy dominikai bevándorlótól.

A nyers, érzelmekre ható elemek, a gyakran már-már dokumentarista stílussal keveredve, 20. század közepi szépirodalmi köteteket idéznek, tökéletesen kortárs környezetben. A dominikai kilátástalan szegénység, a színes bőrűek diszkriminációja (mindkét irányba), a bevándorlók nehéz, de az otthoninál még mindig nagyságrendekkel jobb helyzete arra engedne következtetni, hogy az Így veszíted el valami szélsőségesen negatív érzelmi töltetű, lehangoló dráma, de ez szerencsére nem így van. Junot Díaz és főhőse, Yunior, a legkilátástalanabbnak tűnő helyzetekben is megtalálják a reményt és a kiutat, még ha gyakran öntudatlanul is. Az ifjú dominikainak persze szerencsére, barátokra és meglehetős önismeretre is szüksége van, és a végeredmény sem felhőtlenül boldog, sőt, de még mindig valami olyasmi, amire senki sem számítana a kötet elején.

A Dominikai Köztársaság az egyik legszegényebb közép-amerikai ország, és ugyan az átlagember sokkal inkább Mexikót és a Dominikai Köztársasággal szomszédos Haitit ismeri az Amerikai Egyesült Államok területére érkező, gyakran illegális bevándorlók forrásaként, innen is nagy számban érkeznek emberek egy jobb életben reménykedve, ha nem is feltétlenül maguk, de legalább a gyermekeik számára. Junot Díaz is Dominika szülötte, bevándorlóként érkezett New Jerseybe és a történetei is a saját élettapasztalatait vegyítik fikciós elemekkel. 

Díaz írói tehetsége megkérdőjelezhetetlen, nem véletlen az a féltucat megnyert díj, illetve ennél is több jelölés és toplista, ráadásul olyan érzékkel nyúl kényes témákhoz, amire kevesen képesek. Szerelem, szakítás, élet, halál a társadalom és a város peremén, a latin-amerikai bevándorlónegyed jellegzetes közössége, a környezet visszahúzó és segítő ereje - egyszerre szinte városantropológiai értékű kötet és kiváló érzékkel közvetített érzések és események gyűjteménye. Az Így veszíted el kilenc novellája viszonylag laza összefüggésben, még csak nem is időrendben, de kiváló ritmusban követi egymást. Az elsőre meglehetősen távoli és idegen világ meglepően hamar magával ragad, Díaz eleinte csak mesél Yunioron keresztül, spanyol szavakkal, mondatokkal tarkítva elbeszéléseit (nem kell aggódni, a lényeg általános európai nyelvi műveltséggel kihámozható még akkor is, ha nem ismétli meg az adott kifejezést magyarul, a hangulaton pedig rengeteget dob), de már a harmadik történetben előkerül a más szerzők által viszonylag ritkán alkalmazott, jelen kötetnek viszont az egyik jellegzetes technikai elemét adó, jelenidejű E/2 személyű elbeszélésmód, mely félelmetesen közel hozza az olvasóhoz az egészet. Hirtelen már nem csak olvasók, hallgatók, külső szemlélők vagyunk, hanem maga Yunior, velünk történik minden, mi öleljük mámorban a dominikai lányok testét, a mi bátyánk haldoklik és mi költözünk át New Jerseybe, ahol folytatjuk a végeláthatatlan, szerelmekkel és megcsalásokkal tarkított ámokfutást keresztül azon, amit életnek neveznek.

Aztán egyszer csak véget ér a másvalaki életében tett utazás, lapozunk egy utolsót és visszakerülünk saját világunkba, ahonnan ismét távolinak tűnik a latino-negyed, az ő problémáikat és élvezeteiket felváltják a mi ügyes-bajos dolgaink és örömforrásaink, az emlékek viszont megmaradnak.

Junot Díaz (fotó: en.wikipedia | Christopherpeterson | CC-BY-SA 3.0)
Az Így veszíted el kifejezetten érdekes olvasmány, szívesen ajánlom azoknak, akik érdeklődnek a hasonló könyvek iránt és nem riadnak vissza a novellák erősen szókimondó, kicsit sem finomkodó stílusától. Aki viszont a kezébe veszi, annak garantáltan emlékezetes, gondolatébresztő élményben lesz része. A Könyvhétre pedig már jön is a CorLeonisnál Díaz következő kötete, az Oscar Wao csodálatos élete, a szerző pedig jelenleg Monstro című posztapokaliptikus science fiction regényén dolgozik, remélhetőleg ezt is olvashatjuk majd magyarul.

További kedvcsinálónak pedig elolvashatjátok a kötet első novelláját is.

--
Kiadó: CorLeonis
Kiadási év: 2013
Eredeti megjelenés: 2012
Eredeti cím: This Is How You Lose Her
Fordító: Bozai Ágota
Oldalszám: 208
ISBN: 978 963 8957 29 0
Ár: 2500,- / 1800,- (CorLeonis webshop)
--


A Szubjektív Kultnapló a Facebookon is elérhető, ha pedig kíváncsi vagy, hogy mit olvasok éppen, figyelhetsz a Molyon is

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése