2013. április 19., péntek

Sci-fi és fantasy a XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon (2013)

A Könyvfesztivál weboldala sajnos elég béna és a katalógusok sem tartalmaznak minden megjelenést, de tőlem telhetően utánanéztem a kiadók weboldalain és facebookos lapjain, hogy valamivel teljesebb legyen az összkép. Sajnos maguk a kiadók sem veszik feltétlenül komolyan a dolgot, kevesen emelik ki a kifejezetten a Könyvfesztiválra szánt köteteiket, ami nem könnyítette meg a dolgot, de azért sikerült összerakni ezt a nem feltétlenül teljes, de ígéretes címeket felvonultató listát. A bejegyzés első felében a könyveket találjátok (csillaggal jelölve azokat, amelyekről már van, vagy hamarosan várható értékelés itt, a Szubjektív Kultnaplón is), utánuk pedig a sci-fi és fantasyszerzők dedikálásainak időpontját és helyszínét.
A dedikálásokon túl a hangulat miatt és az akciók kedvéért is érdemes kilátogatni a Könyvfesztiválra, a legtöbb kiadó általában 20-35% közötti kedvezménnyel készül, de szoktak lenni kedvezményes könyvcsomagok és ötszáz forintos könyvkupacok, illetve bögrék, pólók, figurák, könyvjelzők és egyéb ajándéktárgyak is.


Megjelenések: 


Ad Astra 

Az Ad Astra két nagyon várt címmel jelentkezik a Könyvfesztiválra. Megjelenik a finn Hannu Rajaniemi Fraktálherceg c. könyve, mely a Kvantumtolvaj folytatása, illetve Scott Westerfeld népszerű ifjúsági steampunk sorozatának második része, a Behemót is. 

Agave Könyvek: 

Az Agave hivatalosan nem vesz részt a Könyfesztiválon, de előtte és utána is jelenik meg náluk olyan könyv, aminek itt a helye a listán. Április 25-én megkapjuk az idei betevő Philip K. Dick regényt Az utolsó szimulákrum* képében, illetve a húsvét előtt megjelent Konzulváros* is komoly érdeklődésre tarthat számot China Miéville tollából, illetve múlt héten jött ki I. M. Bankstől a Félemmetes géjpezet* is.

Ciceró: 

A Ciceró a magyarul tavaly az Ad Astránál debütált Catherynne M. Valente ifjúsági regényét hozza, A lány, aki körülhajózta Tündérföldet minden bizonnyal komoly érdeklődésre tarthat számot. Ezen kívül pedig megjelenik Peter S. Beagle Az utolsó egyszarvú című, népszerű műve is, új fordításban, továbbá érkezik Buglyó Gergely fantasytrilógiájának első kötete, az Oni - Szürke vér*

Cor Leonis: 

A CorLeonisnál nemrégiben jelent meg Jasper Fforde humoros, időnként szürrealitásba hajló sci-fi környezetben játszódó, A Jane Eyre eset* c. kötete, a Thursday Next sorozat első része, melyet ezúttal remélhetőleg már a többi rész is követ. Kifejezetten a Könyvfesztiválra pedig Junot Díaz Így veszíted el* című kötetével készülnek, ami ugyan nem sci-fi vagy fantasy, de olvasható róla értékelés a blogon és egy későbbi regénye már disztopikus science fiction lesz.

Főnix Könyvműhely: 

A Könyfesztivál újdonságokat tartalmazó katalógusában a Főnix Könyvműhelynél Chris Howard Gyökértelen c. posztapokaliptikus regénye, illetve Victoria Schwabtól Az Archívum c. paranormális történet szerepel, mindkettő ifjúsági regény.

Galaktika (Metropolis Media): 

A Galaktika elsőként bejelentett könyvfesztiválos kötete Arthur C. Clarke Földfényének újrakiadása, ezen kívül  jön még Indrek Harglától a Melchior a patikárius*, Robert J. Sawyer WWW trilógiájának második kötete, a Vigyázók*, valamint az orosz sci-fi klasszkikus szerzőpárosa, A. és B. Sztrugackij életműsorozatának következő könyve, a Mese a trojkáról.

Harmat Kiadó: 

Újra megjelenik C. S. Lewis népszerű klasszikus fantasysorozatának, a Narnia krónikáinak* történet szerinti sorrendben negyedik, megírás szerint (ez az ajánlott olvasási sorrend) pedig a második kötete, a Caspian herceg.

Könyvmolyképző: 

A Könyvmolyképző kiadványai általában nem igazán passzolnak az ízlésemhez és ezáltal a blog profiljába sem illenek,  Max Brooks Zombi túlélő kézikönyve viszont érdekesnek tűnik.

Typotex: 

A Typotex a Könyvfesztiválon mutatja be Science in Fiction sorozatában Ignacy Karpowicz Égiek és földiek című művét, illetve megjelenik Janusz Leon Wisniewski Intim relativitáselmélete is.

--

Dedikálások:

Április 20. (szombat)

Hannu Rajaniemi (Kvantumtolvaj, Fraktálherceg) - B36 stand (Ad Astra) - 12:00 - 13:30
(megváltozott időpont! - facebook esemény)
Ignacy Karpowicz (Égiek és földiek) - K16 stand (Typotex) - 14:30-15:30
Buglyó Gergely (Oni - Szürke vér) - D36 stand (Ciceró) - 15:00-16:00

Április 21. (vasárnap)
On Sai (Calderon) - D9 stand (Könyvmolyképző) - 13:00 - 14:00

Hannu Rajaniemi

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése