2016. szeptember 1., csütörtök

Philip K. Dick: Emlékmás

Az emlékmás, Különvélemény, Sorsügynökség, Az elhagyott bolygó - a filmeket sokan ismerik, de azt már kevesebben tudják, hogy a Szárnyas fejvadászhoz és a Kamera által homályosanhoz hasonlóan ezek is Philip K. Dick történetei alapján készültek. Ebben a kötetben a kultikus filmek eredetijeivel együtt tizenkét novellát olvashatunk - az Emlékmás a legerősebb válogatáskötet, ami a sci-fi nagymesterétől valaha magyarul megjelent. 

"Nem mindenki teheti meg, hogy a Marsra utazzon, ezért a szegények fejébe emlékeket ültetnek be, mintha ott jártak volna. Létezik egy alagút, ami a negyedik dimenzióban helyezkedik el, és pár lépéssel meg lehet tenni benne több száz kilométert. Az atomháború után az ENSZ robotok gyártásába kezd a szovjetek ellen. Az egyik marsi telepre egy vásáros űrhajó érkezik. A Földet leigázta egy idegen faj, azonban a kutyák és macskák meglepő módon életben maradtak."

Philip K. Dick megkerülhetetlen jelentőségű szerző, jellegzetes stílusa és témái rengeteg alkotót megihlettek. Nagyjából egy tucat film és néhány sorozat is készült a történetei alapján, köztük olyanok, mint a Különvélemény, az Emlékmás, a zseniális Kamera által homályosan, vagy a legismertebb Szárnyas fejvadász (az eredetije az Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal?). Kimondottan termékeny író volt, csak az Agavénál huszonöt (!) regénye és ezzel együtt három novelláskötete jelent meg, ám a művei közel sem képviselnek egyenletesen magas színvonalat. Például ezért is jelenik meg egyre kevesebb új kötete magyarul, amit érdemes volt, már kiadtak - az újrakiadások viszont jönnek szépen, Az ember a fellegvárban és az Álmodnak-e az androidok... után például hamarosan a Dr. Vérdíj második inkarnációja is megérkezik.

(Chris Moore borítógrafikája a Különvéleményhez)
És hogy ezt miért is írom? Leginkább azért, mert a gyengébb művek és úgy általában a novella műfajával kapcsolatos ellenérzéseim miatt nem vártam túl sokat az Emlékmástól, ehhez képest viszont rendkívül pozitív csalódás volt a kötet. A tizenkét novellából egyet sem olvastam eddig, noha hat már megjelent magyarul, a belőlük készült filmek közül viszont többet is láttam (Emlékmás, Különvélemény, illetve a Második változat ihlette Screamers/Az elhagyott bolygó), ezért különösen kíváncsi voltam az eredetijeikre.

Az adaptáció és az eredeti viszonya mindig izgalmas. Jellemzően a sorozat- vagy filmváltozat gyengébb, de van ellenpélda is: például Dicknél maradva, a Kamera által homályosan mozgóképen sokkal jobban működik, mint regényként. Ezeknél a novelláknál viszont már nem ilyen egyértelmű a dolog. Többnyire csak az alapötletet, a történet fő vázát, a hangulatot, esetleg néhány szereplőt és helyszínt emeltek át és alaposan átírták, kibővítették, könnyebben fogyaszthatóvá tették a filmhez. Ebből adódóan a novellák akkor is tudnak újdonságokkal és meglepetésekkel szolgálni, ha már ismered a filmeket, mozirajongóknak már pusztán ezért is érdemes elolvasni őket.

Ami pedig az irodalmi vonalat illeti, PKD ötletei sokszor egyértelműen jobban működnek novellaként. Sok regénye is tulajdonképpen csak két-háromszáz oldalasra bővített novella, így, kompaktabb terjedelemben viszont nincs helye a szószátyárságnak és szükségtelen mellékvágányoknak. A jellemzően húsz-ötven oldal közötti hossz viszont nem is túlságosan rövid, lehet benne világot és karaktereket építeni, nem légből kapott csavarokat írni. Dick stílusához nagyon szépen illik ez a formátum, az utóbbi időben kezdtem kiábrándulni az írásaiból, de ez a kötet visszaadta a Kizökkent idővel és a Figyel az éggel megalapozott lelkesedésemet.

(Chris Moore borítógrafikája az Emlékmáshoz)
Jellemzően a filmalapanyagként szolgáló novellák a legerősebbek (azért Hollywoodban sem hülyék ülnek, nyilván a leghatásosabbakat választották ki), de az ötletgazdagság, erős hangulat és sokszor kifejezetten súlyos kérdések a többire is jellemzőek. Az Emlékmás (a kötet, nem a címadó novella) gyönyörűen lefedi Dick jellegzetes témáit. Elidegenedett jövő, a valóság és képzelet (esetleg képzelt valóság), illetve az egyén és társadalom viszonyának kérdése, az érzékelés és a gondolatok manipulációja, drogok, különös képességekkel rendelkező idegenek, embernek látszó gépek - szinte tökéletes körképet kaphatunk a szerző munkásságáról.

A novellák Dick három novelláskötetéből lettek összeválogatva (Selected Stories of Philip K. Dick, Pantheon, New York, 2002; A Handful of Darkness, Rich Cowan, 1955; Startling Stories, Winter, 1955). A jókora merítés előnye, hogy így egy nagyon erős kötetet sikerült összerakni, gyakorlatilag üresjáratok és érdektelen történetek nélkül - önmagában ezért is kiemelkedik a novelláskötetek mezőnyéből. Ezért  az Emlékmás azoknak is tökéletes, akik kíváncsiak Philip K. Dick történeteire, de eddig nem tudták eldönteni, hogy a közel harminc könyv közül melyiket válasszák, gyűjtőknek és rajongóknak pedig természetesen kötelező.


Kiadó: Agave Könyvek
Kiadási év: 2016
Eredeti megjelenés: 1953 - 1966
Fordító: Galamb Zoltán, Gálvölgyi Judit, Pék Zoltán, Szántai Zsolt, Szente Mihály
Borító: Faniszló Ádám
ISBN: 978-61-5552-292-5
Oldalszám: 375
Ár:  3680,-  2760,- a kiadónál

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel is! :)

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése