2016. szeptember 22., csütörtök

Mark Lawrence: Úti testvérek - Történetek a Széthullott Birodalomból

Minél később jelenik meg egy Mark Lawrence könyv, annál jobban várom, ilyen A vörös királynő háborúja trilógiának a befejező része is. De addig sem maradunk Lawrence nélkül, a Fumax ugyanis - a világon elsőként - kihozta nyomtatásban az Úti testvéreket, amely az egyik legjobban megírt és legokosabban összerakott novelláskötet, amit eddig olvastam.

A könyv 163 oldal, nem éppen vastag. Viszont elképesztően jól áll neki a keményfedeles borítás, maga a borító pedig nagyon ízléses és igényes, tökéletesen mutat a gyűjteményben. Tipikusan olyan, ami mellett egy vérbeli fantasy-rajongó nem tud csak úgy elmenni, és szerencsére tartalmilag is nagyon rendben van. Mielőtt azonban rátérünk erre, szükséges szót ejteni a Széthullott Birodalom, illetve az aktuálisan legnépszerűbb fantasy-világ, Westeros különbségeiről.

G. R. R. Martin, mint epikus fantasy-író, fényévekkel jobb, mint Mark Lawrence. Westeros világa mérhetetlenül aprólékosan és okosan kidolgozott, fel van építve a hőskortól kezdve egészen a jelenig, a mágia okosan lett beépítve, a karakterek illenek a világba, tehát nyugodtan tekinthetünk olyan univerzumként, mint amilyen A gyűrűk ura vagy éppen a Star Wars. Ennek megfelelően a Martin-féle kiegészítő könyvek és novellák azt a célt szolgálják, hogy ezt az univerzumot tovább bővítsék, ahol maguk a karakterek nem is olyan fontosak.

Ezzel szemben a Széthullott Birodalom világa unalmas és fantáziátlan. A posztapokaliptikus Európában vagyunk, és azt figyeljük, hogy a túlélők leszármazottai palotát építenek maguknak parkolóházakból, rácsodálkoznak az olyan varázsszerszámokra, mint a zseblámpa vagy a pisztoly. Ennek is megvan a maga szépsége, rá lehet húzni egy fantasy-bőrt (ami nagyjából rendben is van), de önmagában ez kevés. Ezért lett középszerű az első trilógia, mert Lawrence megpróbált érdekessé tenni egy érdektelen világot, amit ráadásul túlságosan öncélúan használt a regényekben. Nem véletlen, hogy a második trilógiája, A vörös királynő háborúja sokkal jobban tetszik a rajongóknak: a karakterekre épít és nem a világra.

Lawrence remekül tud írni és nagyon jó humora van, a karakterei pedig végtelenül érdekesek. Épp ezért nagyon örülök, hogy a novelláival nem az univerzumának határait próbálja tágítani, hanem a karakterekre helyezi a hangsúlyt. Ez a tíz elbeszélés nagyon, de nagyon hiányzott a Tövisek...-trilógiából, elképesztő, hogy mennyivel kerekebb lett tőle utólag is a történet. Végre megértjük Jorg és a többi, fontos/érdekes karakter motivációit, és azt, hogy hogyan és miért lettek azok, akik. Ez a kötet elveszi Lawrence öncélúságának az élét, az alaptörténet érthetőbb, elfogadhatóbb és fogyaszthatóbb lesz általa. Persze vannak jobb és rosszabb novellák is a gyűjteményben, de ez mindegyik gyűjteményre igaz. A novellák utáni megjegyzések pedig egyrészt segítenek azoknak, akik már régen olvasták a trilógiát és nem emlékeznek minden részletre, illetve időnként rávilágítanak bizonyos összefüggésekre is. Ha Lawrence ezt az utat folytatja, tényleg lehet valami maradandó a Széthullott birodalomból.

(Mark Lawrence tavalyi "quoster"-versenyének harmadik helyezettje)
Egy kétszemélyesnek tervezett értékelésnél adná magát a pro és kontra formátum, de ehhez eltérő véleményekre van szükség, Az Úti testvérekkel (és úgy általában Lawrence regényeivel) kapcsolatban viszont nekem is hasonlóak az érzéseim. A Széthullott birodalom-trilógia valahogy nem volt az igazi, ez a rövidke kötet viszont olyan sokat tett hozzá, hogy szinte megszerettem. Nyilván az írói fejlődés is bejátszik, de az elsődleges ok egyértelműen az, hogy Lawrence itt már sokkal szabadabban mert kísérletezni, és persze az sem hátrány, hogy a "vérengzés, mert csak" érv logikusan felépített háttérré finomodott. 

Az már az első trilógiánál is látszott, hogy a mellékszereplők érdekesebbek Jorgnál. Ezt Lawrence is felismerhette, mert egyrészt több novellában is más karaktereket állít a középpontba, és ahol mégis Jorg a főszereplő, valahogy sikerült sokkal izgalmasabban bemutatni, mint korábban bármikor. Ennek ellenére azt azért nem ajánlom, hogy valaki az Úti testvéreknél kezdje az ismerkedést a Széthullott Birodalom világával, minimum a jegyzetek spoileresek lehetnek a regényekre nézve. 
[ppayter]


Kiadó: Fumax
Kiadási év: 2016
Eredeti megjelenés: 2015
Eredeti cím: Road Brothers
Fordító: Galamb Zoltán
ISBN: 978-615-5514-73-9
Oldalszám: 168
Ár:  2690,-  2100,- (a kiadónál)


Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel is! :)

1 megjegyzés:

  1. A kritikákból az jön le, hogy a harmadik kötet elolvasása után már bátran ajánlottátok az első trilógiát a műfaj kedvelőinek.

    VálaszTörlés