2018. november 12., hétfő

Nicholas Eames: A Wadon királyai

A Wadon királyai Nicholas Eames első könyve, és nem is kívánhatott volna jobb fogadtatást: az olvasók szerették, a kritikák is pozitívak voltak, ráadásul ez lett 2017 legjobb fantasy-debütálása. Bemutatkozó kötetnek valóban jó, de bízom benne, hogy a következő kötetekre azért fejlődni fog még.

Bárki bármit mond, írni nagyon nehéz, regényt írni pedig még nehezebb. Nagyon kevés az olyan író, aki elsőre tökéletes, kiforrott, magas színvonalú anyagot tud létrehozni. Mark Lawrence-nek például egy trilógia kellett hozzá, de inkább 6,5 könyv, hogy végre arra a polcra kerüljön, ahová sokan már a Tövisek hercege után predesztinálták. Emiatt nem is vártam el túl sokat A Wadon királyaitól, hisz kellenek az oldalak ahhoz, hogy letisztuljon egy szerző stílusa és megtalálja a saját egyéniségét.

A Wadon királyai öt veterán zsoldosról szól, akik megnősültek, megöregedtek, elhíztak, alkoholisták lettek vagy épp kővé váltak. A világuk pedig veszélybe került, ráadásul az egykori bandavezér (Gabriel) lánya egy különféle szörnyetegek válogatott hordája által ostromlott városban ragadt. Rose megmentése miatt ismét összeáll a Saga, végigverekszik magukat a kannibálok, kentaurok, sárkányok, kimérák és óriások lakta Belwadonon, hogy a lánnyal együtt a világot is megmentsék.

Aki olvasott már Andrzej Sapkowskit (Vaják-sorozat), vagy játszott valamelyik Witcher játékon, annak ez a történet nem sok újat mond. Igazából ez nem sokkal több a szegény ember Witcherénél, annyi különbséggel, hogy
  • vajákok helyett hülye nevű zsoldosbandákat bérelnek fel az emberek a szörnyproblémáikra,
  • nem tündének hívják azokat az elfszerű lényeket, akik a rasszista, elnyomó emberek ellen szövetkeznek,
  • a makacs, kissé maszkulin, megmentésre váró lányt nem Cirinek hívják,
  • a karakterek nem szürkék, hanem feketék és fehérek.
Richard Anderson egyik borítóvázlata (a többi a művész nevére kattintva érhető el)
Ugyanakkor pont emiatt lehet jó választás. A Vaják (ha már ezt hoztam példának) egy elképesztő irodalmi teljesítmény, mély és bonyolult érzelmi világgal rendelkező karakterekkel, komplex világgal és mágiával, bonyolult és rendkívül összetett történettel, komoly társadalmi és morális problémák boncolgatásával, megfűszerezve egy adag filozófiával és persze humorral. Aki egy könnyed, egyszerű, szórakoztató könyvet akar, amit végiglapozhat a buszon, azt ne ezt válassza. A Wadon királyai ellenben – bár nem olyan eredeti – erre tökéletesen alkalmas.

A karakterek sablonosak, de szórakoztatóak és szerethetőek, nem utolsó sorban pedig minden hibájukkal együtt emberiek. Jók a párbeszédek, van benne humor, egy-két jelenet pedig olyan jól meg lett írva, hogy igen optimistává tett Eames hosszú távú karrierjével kapcsolatban. Ráadásul minden hibája, komolytalansága ellenére olvastatja magát az emberrel, pillanatok alatt el tud fogyni ez a 480 oldal. Soha rosszabb debütálást!



Kiadó: Fumax
Kiadási év: 2018
Eredeti megjelenés: 2017
Eredeti cím: Kings of the Wyld
Fordító: Matolcsy Kálmán
Borító: Richard Anderson
ISBN: 9789634700463 
Oldalszám: 480
Ár:  4495,-  3595,- a kiadónál
Beleolvasó: pdf (22 oldal)

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot a Facebookon és oszd meg ismerőseiddel is! :)

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése