2016. június 22., szerda

N. K. Jemisin: Az ötödik évszak

Egy világ, ahol a pusztító földrengések és vulkánkitörések időről időre eltörlik a civilizációt. Egy világ, ahol hatalmas erejű mágusok képesek manipulálni a föld erejét. N. K. Jemisin első magyarul megjelent regénye, Az ötödik évszak világa könyörtelen világ, amely gyűlöli lakóit. 

N. K. Jemisin a kortárs amerikai fantasyírók egyre nagyobb jelentőségű alakja, regényeiben a szokásos zsánerirodalmi témák mellett a mindennapi életben, a mi világunkban rendkívül fontos kérdéseket is boncolgat. Az ötödik évszak a hatodik regénye és az első, amit magyarul is olvashatunk,

Két elvárással kezdtem olvasni a regényt. Az első az volt, hogy valami újat szeretnék, valami olyat, amivel korábban még nem találkoztam. A második csak a szokásos: gördülékeny és élvezhető szöveg, érdekes történet. Ami az egyediséget illeti, már az előszót olvasva látszott, hogy nem lesz gond vele, a szöveggel viszont volt némi problémám.

Egy névtelen bolygón járunk, az ironikus Rezdületlen névre hallgató szuperkontinensen, az aktuális ötödik évszak kezdetén. Ötödik évszaknak az olyan időszakokat hívják, amikor valami súlyos természeti katasztrófa, általában vulkánkitörés következtében hosszabb időre felborul a természet normál rendje és ezt komolyabban megsínyli az élővilág. Ez egészen gyakori, pár száz évente előfordul, köszönhetően a világ igencsak magas szeizmikus aktivitásának, és időről időre szépen eltörli az aktuális civilizációt, így lépten-nyomon "holtcivek" romjaira bukkanhatnak a kontinenst járók.

Nem egyértelmű, hogy az erőteljes szeizmikus aktivitás volt-e előbb, vagy a föld energiáját manipuláló orogének, mindenesetre történetünk idején a kettő elválaszthatatlanul összefonódik. A többé-kevésbé civilizált világban ugyanis a képzetlen gyerekként is tömegpusztító fegyverek erejével bíró orogéneket használják a vulkanikus tevékenység és a földrengések lecsillapítására, illetve mindenféle más, kővel és földdel kapcsolatos feladatokra is. Ösztönösen használt erejük miatt mindenki retteg tőlük és erőteljesen korlátozzák az életüket, a legerősebbek egyúttal a legmegvetettebbek is.

A Rezdületlen
Essun orogén. Ezt persze igyekszik titkolni, de amikor férje brutális módon megöli a fiukat és elrabolja a lányukat, kénytelen szembenézni önmagával is, mialatt bosszúvágytól fűtve keresztülüldözi őket a fél kontinensen. Damaya orogén. Ha tehetné, biztosan titkolná, mert a közben, ahol él, megvetik és gyűlölik a magafajtákat. Még a szülei sem veszik emberszámba, ráadásul éppen meg akarnak szabadulni tőle és odaadni őt egy idegennek, a lány élete pedig végleg megváltozik. Szienit orogén. A birodalmi orogén-szervezetnek, a Fulkrumnak dolgozik, négy gyűrűje jelzi, hogy valahol a ranglétra közepén áll. Felettese két feladattal bízza meg: el kell távolítania a korallzátonyt egy viszonylag távoli köz kikötőjének bejáratától, illetve bekapcsolódni a tenyészprogramba és gyereket szülni egy tízgyűrűs orogén... mondjuk így: közreműködésével. Három súlyos élethelyzet, három történet. Nőként és orogénként nagyon nem egyszerű az élet ebben durva, embertelen környezetben, de Essun, Damaya, Szienit és az izgalmasabb mellékszereplők is megpróbálják a (szinte) lehetetlent: élni és hatással lenni a világra.

Az ötödik évszak nem gender-regény, de felhívja a figyelmet a nők és a szexuális kisebbségek helyzetével kapcsolatos problémákra. Nem a gyerekbántalmazásról szól, de megmutatja, hogy mennyire kiszolgáltatott tud lenni egy gyerek a felnőttekkel szemben és milyen apró dolgokkal is tönkre lehet tenni egy egész életet. Nem beszél a természetpusztítás és a klímaváltozás kérdéseiről, de érzékletesen elénk tárja, hogy milyen egy olyan bolygó, amit évezredeken át kiszipolyoztak és megbolygatták a természetes egyensúlyát, és emiatt egyre kevésbé alkalmas az emberi életre. N. K. Jemisin nem tanítani akar, egyszerűen csak dühös. Dühös minden igazságtalanság, elnyomás, mohóság és emberi ostobaság miatt és a regényein keresztül küzd ellenük.

(Redeye27 illusztrációja)
Az ötödik évszak fontos és egyedi, de messze nem tökéletes. A világépítés kreatív, ötletes és jól megvalósított, a karakterek viszont már kevésbé. Jellemzően a mellékszereplők az érdekesebbek, igazán csak az alig néhányszor szereplő kőfalókra lettem kíváncsi, akik a legkreatívabb elf-niche-t betöltő fantasylények Steven Erikson Malaza-sorozata óta. Biztos vagyok benne, hogy a nyelvi eszköztárat sokan tartják bravúrosnak, rendkívül irodalminak stb., én a magam részéről úgy gondolom, hogy a jelenidejű történetmesélés bizonyos esetekben elfogadható, de nem érdemes túlzásba vinni, az e/2 viszont olyasmi, aminél kevesebbért is hajítottak ki ablakon könyvet: nagyon, nagyon nem menő. Márpedig itt a regény több mint harmada e/2-ben íródott, és az a szomorú az egészben, hogy ez teljesen indokolatlan, összesen annyi a szerepe, hogy az egyik szálat jobban elkülönítse a másik kettőtől.

N. K. Jemisin tök jó író, kiváló érzékkel nyúl fontos kérdésekhez és a fantáziája is lenyűgöző, nagyon sajnálom, hogy ilyen, tulajdonképpen teljesen lényegtelen dolgok miatt mégsem tudok olyan pozitívan nyilatkozni erről a regényéről, mint szeretném. Viszont annak ellenére, hogy teljesen jól le lett zárva (de még hogy! az az utolsó mondat hátborzongatóan tökéletes!), Az ötödik évszak is egy trilógia első része, úgyhogy még van esélye bizonyítani. A második kötet augusztusban jelenik meg angolul, magyarul érzésem szerint jövőre várható és amit kijön a nyomdából, be is szerzem.

--
Kiadó: Agave
Kiadási év: 2016
Eredeti megjelenés: 2015
Eredeti cím: The Fifth Season
Fordító: Ballai Mária
Borító: Kóbor Mátyás
ISBN: 978-96-3419-106-3
Oldalszám: 360
Ár: 3580,-  2685,- az Agave webboltjában
--
Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel is! :)

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése