2016. június 28., kedd

Somogyi György - Dobó István - Tebeli Szabolcs: Kittenberger - Fabriqué en Belgique (képregény)

Kittenberger - Fabriqué en Belgique rejtőien laza, vernésen retrofuturisztikus és Kittenberger Kálmán életéhez illően kalandos utazás a századfordulós Afrika sötét szívébe. Somogyi György, Dobó István és Tebeli Szabolcs képregénye szépen rajzolt, rendkívül szórakoztató és abszolút világszínvonalú munka. 

Szóval egyszer, majdnem hat éve, olvastam egy interjút az Indexen Somogyi Györggyel és Tebeli "Brazil" Szabolccsal, akik éppen egy Kittenberger Kálmán kalandjairól szóló képregényen dolgoztak a Galaktika steampunk képregény-antológiájába. Az antológia végül nem jelent meg, a Kittenbergerről pedig szépen lassan el is feledkeztem. Aztán idén tavasszal egyszer csak felröppent a hír, hogy feltámadt a projekt és jön magánkiadásban a képregény, egyből két nyelven (magyarul és angolul). "Hiszem, ha látom!" - mondja erre a Thelomeris-projektet a kezdetektől követő, emiatt a hasonló, túlságosan jól hangzó dolgokkal kapcsolatban eléggé szkeptikus blogger. "Május nyolcadika, Képregényfesztivál, Dürer kert" - jön a válasz, és valóban meg is jelenik a képregény. Ezután még vártam úgy egy hónapot, el akartam olvasni egy-két kritikát, mielőtt beszerzem, a Könyvhéten viszont már nem tudtam ellenállni. Három rövid beszélgetést követően hazajött velem a vékonyka, de annál izgalmasabb kötet, csak azt sajnálom, hogy dedikáltatni nem sikerült (egyelőre).

Tizenéves koromban elolvastam néhány könyvet Kittenberger Kálmán utazásairól, de a vadászlázzal már akkor sem tudtam azonosulni, csak a kaland és az egzotikus tájak vonzottak. A képregény az utóbbi kettőt ígérte, némi igencsak menő steampunk körítéssel (már annak idején is ez keltette fel az érdeklődésemet), és nagy megelégedésemre pontosan ezt is nyújtotta.


1907-ben járunk, Belgium a technológia fellegvára gigantikus léghajóival, mechanikus szerkezeteivel. Kittenberger "Kitty" Kálmán, az időközben összebarátkozó és kalandornak állt egykori grundharcosok, Ács és Baka (sic!) társaságában Kongóba készül, hogy felkutassanak egy rejtélyes orrszarvút, csakhogy megbízójukat, Lord Sinclairt megmérgezik. Hector Pierrot (a Hercule Poirot ihlette) belga nyomozót is Kongóba vezénylik, hogy felmérje a destabilizálódó helyzetet és megoldást találjon a lenyűgöző szakállú belga király, II. Lipót nem éppen humánus uralmának megszilárdítására és kiderítse, hogy mi is a helyzet egy bizonyos tudóssal, aki történetesen pont Kongóban fabrikálja gépezeteit. Azonban arra, ami Afrika szívében várja őket, egyikük sem számít.

A Kittenberger - Fabriqué en Belgique egyszerre idézi meg a verne-i steampunk, a századfordulós Afrika-kutatók és gyarmatosítók, illetve Rejtő Jenő kalandregényei világát. Sok az akció, pörgős a történet, ami persze a műfajból (és az ebből következő, meglehetősen szűk terjedelemből) fakad, jó arányban sikerült elosztani a humort, a drámát, a fikciót és a szinte már horrorba hajló kockákon bemutatott történelmi realitást (Kongó szabadállam területén elég komoly mészárlásokat hajtottak végre annak idején), a steampunk fűszer pedig - némi gasztronómiai képzavarral élve - már csak hab a tortán.


Képregényről lévén szó, az egy dolog, hogy a történet jól sikerült, de a rajzoknak is legalább akkora szerepe van az összbenyomás kialakításában. Nos, Tebeli Szabolcs és Bárány Áron világszínvonalú munkát végeztek és a rajzok tökéletesen illenek a történet stílusához. Kizárólag emiatt nem sajnálom, hogy csak nettó negyvennyolc oldalas a füzet (plusz kétoldalnyi fekete-fehér előzmény, egy levél és a meglepően alapos jegyzetek a végén), így is jókora meló lehetett összerakni, olvasóként pedig hatalmas élményfokozó, ha nem csak végigrohanunk az oldalakon, hanem alaposabban is elidőzünk a gyönyörűen részletes rajzok felett.

Tehát jó a történet, magával ragadó a hangulat és minőségi a rajzolás, minden adott egy színvonalas képregényhez, de itt még nincs vége. Ami igazán kiemelkedővé teszi a Kittenbergert, az a szokatlanul alapos háttérmunka. Az egy dolog, hogy az alkotók ügyesen használják az olyan gegeket, mint Kittenberger kipreparált ujja, vagy a fedáksári, és rengeteg utalást szőttek a képregénybe, Molnár Ferenc és Rejtő Jenő regényeitől Vernén és Agatha Christie-n keresztül Krúdyig és Joseph Conradig. Az is magától értetődő, hogy felkészültek a kortárs politikából és teljesen természetesen építették bele a történetbe, na de arra nem számítottam, hogy még Torday Emil is feltűnik egy rövid cameo erejéig.


Somogyi György és Tebeli Szabolcs műve fontos mérföldkő a hazai képregény-kiadásban, elvégre nem jelenik meg minden nap olyan mű, ami sikerrel venné fel a versenyt a jóval nagyobb stábbal és nem szerelemprojektként készülő nemzetközi címekkel is. Időről időre vannak kísérletek magyar szórakoztatóirodalmi művek lefordítására az angol nyelvű piac eléréséhez, ez általában kissé öncélú próbálkozásnak tűnik és nem is kimondottan sikeres, ebben az esetben viszont abszolút van létjogosultsága. Nyilván arra most sem kell számítani, hogy bestseller lesz anélkül, hogy egy nagyobb kiadó felkarolná, de pont olyasmi, amit nyugodtan lehet ajánlani (vagy ajándékba adni) a külföldi ismerősöknek is - én ezt fogom tenni :)

"Folytatása következik" - áll az utolsó oldalon, és csak remélni tudom, hogy erre nem kell újabb hat évet várni, viszont ez már rajtunk, olvasókon is múlik. Szerencsére a fogadtatás elsöprően pozitív - teljesen megérdemelten -, ami eléggé motiváló lehet alkotói oldalról nézve, különösen, ha az eladásokban is megjelenik. És hogy mit lehet még ehhez hozzátenni? Nagyjából ennyit: ha csak egy képregényt veszel idén, az a Kittenberger - Fabriqué en Belgique legyen.

--
Kiadó: Magánkiadás
Kiadási év: 2016
Borító: Tebeli Szabolcs
ISBN: 978-963-12-5406-8
Oldalszám: 55
Ár:  2999,-  2499,- a kiadónál (postázva vagy képregényes rendezvényeken)
--
Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel is! :)

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése