2016. június 20., hétfő

Paul Tremblay: Szellemek a fejben

A Szellemek a fejben egy jól megírt, izgalmas és végtelenül szórakoztató könyv, Paul Tremblaynek jár a dicséret. Ugyanakkor minden horror rajongót el kell szomorítanom, mert ez a könyv nem horror. Ennek ellenére mindenképp érdemes elolvasni, mert nagyon érdekes témákat feszeget és remek könyvélményt nyújt.

Elöljáróban hadd szidjam meg a marketingeseket, a PR-osztályt, a 2016-ban legjobb horror könyvnek járó Bram Stoker-díjat kiosztó bizottságot, illetve a sok hype-kritikát, amivel teletűzdelték a borítót és az első oldalakat. Tetszik, nem tetszik, ez ma már nem számít horrornak. Ebben természetesen nagy szerepe van a médiában megjelenő erőszaknak, és azáltalánosan elfogadott nézőpont is az, hogy a társadalmak ingerküszöbe tendenciózusan növekszik. Persze régen is voltak hidegrázós horrorfilmek/könyvek, de ma, amikor a hírekben egy tömeggyilkosság után rögtön bemutatják a lányát belőve 108 késszúrással megölő anyát, elég nehéz komoly reakciót kiváltani. Az erőszak kvázi mindennapjaink szerves részévé vált.

Tehát, ha valaki ennek a könyvnek a borítójára azt írja, hogy „A végletekig fokozza a feszültséget”, vagy olyan blurböt ír, hogy „Zseniálisan ijesztő”, „… a horror rajongóinak remek választás”, vagy „… könnyen lehet, hogy fordulópontként fog szolgálni a horrorban”, az soha életében nem olvasott, nem látott, de még csak nem is hallott a horrorról. Vagy csak szimplán nem néz tévét és nincs bekötve neki otthon az internet. És nem, nem azért mondom, hogy ez nem horror, hogy magamat fényezzem, milyen bátor is vagyok, egyáltalán nem. Én hagyományosan verőfényes nappal szoktam horrort nézni (és olvasni is!), előbbiénél szem becsuk – fül bedug módszert alkalmazva rögtön, amint valami félelmetesnek ígérkező közeledik. Egyszerűen borzalmasan alacsony ilyen téren az ingerküszöböm, és ha azt mondom, hogy a Szellemek a fejben legjobb esetben is egy esetenként morbid soft thriller, akkor nagyon nagyvonalú voltam. Érdekfeszítő? Igen. Pörgős? Naná! Elgondolkodtató? Mindenképp. Ijesztő, nyomasztó, félelmetes? Véletlenül sem.

(suziesparkle fotója)
A történet nagy vonalakban annyi, hogy a New England-i Barrett család élete romba dől, amikor a 14 éves Marjoire idegösszeroppanást kap és skizofrénia (valójában inkább disszociatív identitászavar) jeleit kezdi mutatni. Ráadásul az család anyagi gondokkal küzd, emiatt kénytelenek belemenni abba, hogy a pénz és Marjoire gyógyulása érdekében valóságshowt csináljanak a szituációból, aminek a fináléja egy ördögűzésben csúcsosodik ki. 15 évvel később aztán egy népszerű író könyvet akar írni a szomorú történetből, ezért felkeresi Marjoire húgát, Merryt. Paul Tremblay három nézőponton keresztül meséli el a történetet: a huszonhárom éves Merry következtésein, a nyolc éves Merry tapasztalatain és a Karren Brissette álnéven blogoló Merry filmkritikái által.

A Szellemek a fejben alapvetően pszichológiai horror szeretne lenni, de ehhoz nem elég erős a koncepció. A 23 éves Merry jól van és teljes életet él, beszélget egy újságíróval a nővéréről, amiben semmi ijesztő nincs. Merry, mint blogger, szigorúan filmkritikai szempontból elemzi a valóságshow-t, így tehát csak a 8 éves Merry aktuális tapasztalati és érzései kelthetnének bennünk zsigeri érzéseket, de nem keltenek. 

Egyrészt alapból nincs megteremtve az atmoszféra és a hangulat ahhoz, hogy az embert komolyan kirázza a hideg: Merry nyolc éves, szereti a nővérét, aki ugyan csinál bizarr dolgokat, de nem bántja, sőt, még talán védelmezi is. Attól kellene megijedni, hogy azt mondja, „kitépem a nyelved, mert árulkodtál”? Ennél  sokkal durvább fenyegetések is elhangzanak egy normális család kamaszlányainak vitái során. Nem szükségszerűen persze, de ez így nem olyan nagy szám. Ahhoz, hogy a dolog működjön és az olvasóból is érzelmeket váltson ki , minimum az kellett volna, hogy Merry is okkal féljen a nővérétől, hisz az olvasó az ő érzésein keresztül tapasztalja meg a világot, mert az, hogy ő cigánykerekezik és cuki nyolc éves, még azt a kis élét is elveszi a „horror” szállnak. Illetve az, hogy belelássunk Marjoire fejébe, megtudjuk, mit mondanak neki a hangok, mit érez, mik a vágyai, szándékai, félelmei. De  ilyesmiről szó nincs, így Marjorie kvázi alig több, mint egy  tizennégy éves, emós kamasz kiscsaj.


Másrészt pedig nem kellett volna a plusz két nézőpont. Az extra oldalak nem csak hogy nem növelik az amúgy is alacsony  feszültséget, hanem még meg is törik azt. Viszont, ha az ember túllép azon, hogy a borítón lévő blurbökkel ellentétben nem egy horrort olvas, hanem burkolt társadalomkritikát, egy pörgős és izgalmas (de legrosszabb esetben is megbotránkoztató) történet köré csavarva, akkor nyilvánvaló lesz, hogy az egész nagyon jól meg van írva.

Különösen a blogger Merry jött be, aki bár papíron filmkritikát ír a család történetéről készült valóságshow-ról, egyben egy igen komoly társadalomkritikát is megfogalmaz és erőteljes gondolatokat ébreszt a konvencionális családi kapcsolatokról, a modern társadalmi változásokról és az egyházról, nem utolsósorban pedig tényleg kapunk egy fiktív, de- igényes filmkritikát. Nem mellesleg nagyon pikáns iróniával is él és gyakran a kritikáin keresztül el is magyarázza családjának történetét, az okokat, hogy miért is történtek úgy a dolgok, ahogy. Ez egy nagyon értékes tartalom és tényleg gondolkodóba ejt. A nyolc és a huszonhárom éves Merry pedig remek kontrasztot nyújtanak, jókor váltják egymást és biztosítják a szöveg, a történet folytonosságát. Tehát egy nagyon jól átgondolt, precízen és elegánsan kidolgozott nem-horror történettel van dolgunk.

A könyv horrornak gyenge és maga a szöveg sem törekszik arra (vagy ha igen, akkor nem túl hatékonyan), hogy horrorjellege legyen. Ellenben hatásosan és stílusosan mutat be társadalmi problémákat, szórakoztat, okít és elgondolkodtat, helyenként pedig megbotránkoztat, hogy tudd, ilyen is van a világban. Ebből adódóan kifejezetten horrort keresőknek kevésbé ajánlanám, ha viszont egyszerűen csak egy jó könyvet szeretnél, akkor nagyon is.

--
Kiadó: Agave
Kiadási év: 2016
Eredeti megjelenés: 2015
Eredeti cím: A Head Full of Ghosts
Fordító: Huszár András
Borító: Frank Rizzo
ISBN: 9789634191278
Oldalszám: 288
Ár:  3280,-  2460,- az Agave webboltjában
--
Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel is! :)

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése