2015. január 27., kedd

James Kahn: A jedi visszatér (könyv)

Új Halálcsillag, új fénykard, új esély. A jedi minden korábbinál menőbb köntösben tér vissza, az olvasó pedig a könyvborító poszterváltozatát követeli. A december közepén érkező hetedik filmre már most érdemes elkezdeni alapozni, erre pedig jelenleg nem nagyon létezik jobb lehetőség, mint a filmregény-trilógia agavés újrakiadása. 

Újabb szerzőváltással érkezik lezárásához a minden idők legmeghatározóbb sci-fi franchise-zát elindító trilógia könyvváltozata. A második kötetben kicsit kevesebb volt az egyértelmű "extra tartalom", itt határozottan több a bővítés és a film végső verziójából kivágott jelenet (például rögtön a legelején Luke fénykard-készítése). Ennek fényében talán meglepő, hogy A jedi visszatér a legrövidebb kötet, de ez valószínűleg annak köszönhető, hogy filmen egyszerűen tovább tartanak a papíron néhány mondattal leírható akciójelenetek, pedig itt még részletesebb is például az endori csata. 

James Kahn is legalább olyan korrekt munkát végzett a forgatókönyv regénnyé alakításával, mint Foster és Glut az előző két rész esetében. Sikeresen elegyengette a film kellemetlenül szirupos részeit, egészen vállalható formába öntötte az ewokokat és meghagyott olyan részeket, amik a filmből végül kimaradtak, de van jelentőségük és nem csak "extrák". Valahogy így kell filmregényt írni, a trilógia követendő példa mindenki számára.

 A Lázadó Szövetség a végső csapást tervezgeti a Birodalom ellen, de van más problémájuk is ezen kívül. Han Solo karbonitba fagyasztva díszeleg Jabba palotájának falán, Luke-nak is van némi feladata ezt megelőzően (ez az a bizonyos, filmből kivágott jelenet), de természetesen a Birodalom sem ül a babérjain a visszavágást követően. Egy újabb, az előzőnél is hatalmasabb és erősebb Halálcsillag épül, ami ha elkészül, már tényleg olyan fegyver lehet, amivel rendkívül hosszú időre sakkban lehet tartani minden lázadó csoportot. A félkész harcállomásnak persze van egy gyenge pontja: saját pajzsot még nem képes fejleszteni, az Endoron elhelyezett pajzsgenerátor védi, ami egy ügyes és észrevétlen támadással talán semlegesíthető.

Kevés látványosabb dolog van egy mindent eldöntő, végső ütközetnél, de logikai szempontból egy kicsit billeg a dolog. Semmi értelme öngyilkos rohamban fejjel nekimenni a falnak, ellenben ha az ember tudja, hogy nagy esélye van nyerni, például mert meglepheti az ellenfelet, jó megoldás lehet. A lázadók is erre játszanak: Palpatine császár személyesen készül megtekinteni az építési munkálatokat (és egyéb tervei is vannak), így a pajzsgenerátor kiiktatásával nem csak az óriási harcállomás áll majd védtelenül - már ha eltekintünk a birodalmi csillagrombolóktól és vadászgépektől a környéken -, de az uralkodóval is végezhetnek, így pedig már megéri bevetni minden összeszedhető haderőt.

Az újdonság varázsa elviszi a Csillagok háborúját, de sztori és egyebek szempontjából vita nélkül A Birodalom visszavág a legjobb rész. Na de mi marad A jedi visszatérnek? Például kinézetre egyértelműen ez a kötet a nyerő. A klasszikus, fénykardos borító is nagyon ütős (és  meglepően minimalista), de az Agave-féle verzió mindent visz, még az ewok is menő a gerincen. Ha a kiadó valaha belevágna a poszterkészítésbe, a Kraken mellett ez lenne az, amit azonnal beszereznék a falamra. Na persze nem csak nézegetni érdemes, a történet közvetlen folytatása az előző résznek (már ha van, akinek ez újdonság :) ). Ilyen megközelítésben tulajdonképpen csak két részes a "trilógia", a második részt egyszerűen kétfelé bontották, nem két külön regény (hogy két külön film-e, az már más kérdés).

1980, az első magyar megjelenés óta gyakorlatilag mindenki elolvashatta már a filmregényeket, úgyhogy jogosan merül fel a kérdés, hogy miért kellett újra kiadni. Nos, azért a zseniális borítókon kívül is volt értelme :) Ha netán nem olvastátok a korábbi bejegyzéseket vagy az előzetest: az eddigi verziók az eredeti fordítás szövegét változatlanul vették át, most viszont egy javított változat olvasható, amiben nincs "másik égbolt" és egyéb furcsaságok, továbbá az azóta jelentősen kibővült SW-univerzummal is össze lett fésülve, ami olyasmikben érhető tetten, hogy a császárt nem nyomják el a gonosz, hataloméhes tanácsadói (ld. az első rész korábbi kiadásait) és abban a bizonyos párbajban Darh Vader "születésénél"  a vesztes fél lávába esik olvasztóedény helyett. És van egy harmadik szempont is: a legutóbbi kiadás hét éve jött ki, azóta felnőtt egy új generáció, akiknek adott esetben fogalmuk sem volt arról, hogy ez könyvben is létezik, viszont simán érdekelheti őket. A hardcore rajongók, gyűjtők és a fordításra érzékenyek mellett ez egy elég jelentős célcsoport, már csak a blogstatisztikák alapján is, erősítsetek vagy cáfoljatok meg nyugodtan :)

Még decemberben kezdtem a trilógia újraolvasását, több mint egy hónapra sikerült széthúzni az élményt a bejegyzések megírásával együtt, és azt kell mondanom, megérte. Fogalmam sincs, hogy milyen lesz az új film, az előzetes alapján lehet zseniális és kínosan rossz is (azért a kiszivárgott látványtervek inkább pozitív irányba billentik a mérleget), de az biztos, hogy ha eddig nem is érdekelt volna, a filmregényeken keresztüli élményfrissítés hatására minden eddiginél kíváncsibb vagyok, hogy milyen irányba viszi tovább a Disney a filmsorozatot. Az előzménytrilógiának sokan még a létezését is tagadnák, én azért ennyire nem állok szélsőségesen a kérdéshez, viszont az tény, hogy a klasszikus trilógia hangulata az igazi, és ezt a könyvek legalább olyan erősen képesek átadni. Ha még nem olvastátok őket, tegyetek egy próbát (a közelgő SW7-nél jobb alkalom úgysem lesz egy darabig), nem csak három látványos könyvvel, hanem sok kellemesen eltöltött órával is gazdagabbak lesztek.

--
Kiadó: Agave Könyvek
Kiadási év: 2014
Eredeti megjelenés: 1983
Eredeti cím: The Return of the Jedi
Fordító: Veres Mihály
Borító: Faniszló Ádám
ISBN: 978 61 5546 852 0
Oldalszám: 181
Ár: 2980,- (borítóár) / 2235,- (Agavebolt)
--

Szeretnéd azonnal olvasni a legújabb bejegyzéseket? Iratkozz fel a blog feedjére, lájkold az oldalt a Facebookonkövess a Twitteren vagy a Google+-on, és ha kíváncsi vagy, hogy mit olvasok éppen, a Molyon is figyelhetsz! 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel is! :) 

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése