2015. január 19., hétfő

Donald F. Glut: A Birodalom visszavág (könyv)

A galaktikus helyzet fokozódik. A Birodalom megrendült, de legerősebb fegyverének elpusztítása után is képes visszavágni... Luke jedi-kiképzést kap, Leia és Han menekülnek, Darth Vader üldöz, George Lucas pedig nem csinál úgy, mint ha ezt a könyvet is ő írta volna. 

Vannak olyan trilógiák, ahol a középső rész nem egyszerű átvezető, emlékezetesebb mint a másik kettő. A Star Wars is ilyen, alig van ember, akinek ne A Birodalom visszavág lenne a kedvence, legyen szó akár a filmekről, akár a párhuzamosan írt könyvtrilógiáról. Persze emlékezetes Kenobi, Solo és a többiek első bemutatkozása, a párbaj Vaderrel és a csata a Halálcsillag ellen, na de ebben van az ütközet a Hoth jeges felszínén, itt tanul Luke jediséget egy mocsárban (oké, ez felejthető), itt történnek a felhővárosi események, itt hangzik el az a bizonyos ikonikus mondat és így tovább... Ja, és persze ez még nem tartalmaz ewokokat.

A Csillagok háborújához hasonlóan itt is vannak bizonyos eltérések a filmhez képest (a zavaróbbak, például Yoda kék színe, javítva lettek az eredeti megjelenés óta) és extra tartalmat is találhat bőven a szemfüles olvasó. Azt pedig még mindig szeretjük.

A lázadók komoly csapást mértek a Birodalomra, de amíg a vihar elül, kénytelenek meghúzni magukat. Luke, Leia, Han és csapatuk a fagyos és lakatlan Hoth bolygón rejtőznek, megpróbálva elkerülni a Birodalom felderítőit. Sajnos (vagy nem, elvégre mégiscsak egy galaktikus "jégkocka" wampák-lakta mélyéről van szó, ami nem egy kellemes hely a hosszabb távú tartózkodásra) az idilli helyzet nem tart sokáig, Núbia istene Darth Vader csatlósai ugyanis a nyomukra lelnek és kezdetét veszi minden idők egyik - ha nem a - legmenőbb csatajelenete a birodalmi lépegetők és a lázadók siklói között. A korábbi társak útjai szétválnak: Han, Leia, Csubakka és C-3PO (nem vagyok hajlandó szi thripiózni) a Millennium Falcon fedélzetén menekülnek Vader csillagrombolói elől, míg Luke R2-D2-val x-szárnyúja navigátorülésében engedelmeskedik Kenobi sugallatának és a Dagobah felé veszi az irányt, hogy a mocsárban jedi-leckéket vegyen Yoda mestertől. Ahogy az már lenni szokott, most sem alakul minden a tervek szerint...

Amikor 1997-ben kijött A Birodalom visszavág felújított változata, mindenki Star Wars lázban égett. Az első rész valahogy nem ütött még akkorát, legalábbis amennyire fel tudom idézni az általános iskolai emlékeket, ez viszont elszabadította az őrületet, LEGO-készletek és matricagyűjtő albumok képében. A filmet csak jóval később sikerült megnézni, de a történetet rég kívülről fújtam az osztálytársaimnak köszönhetően, az pedig máig az egyik legélénkebb emlékem ebből az időszakból, amikor valakitől sikerült szereznem egy Yoda-matricát fél marék Turbo rágós képért (fogalmam sincs, hogy ki lehetett az illető, de a matrica még mindig megvan valahol :D). Azóta kiderült, hogy másoknak is a középső epizód volt az első találkozása a trilógiával és ők sem értettek akkor még mindent, de különösebb lelki törést nem okozott a dolog, elvégre űrhajók meg űrlények voltak benne.

A Birodalom visszavág valamivel vékonyabb a Csillagok háborújánál, épp hogy csak nem éri el a kétszáz oldalt. Szórakoztatás-faktorát tekintve viszont a legkevésbé sem marad el tőle, sőt: itt már úgy érezhetjük, hogy tényleg van tétje a dolgoknak és nem csak egy egyszerű népmesei sablon feltöltése űroperás elemekkel, aminek a végén minden jóra fordul, még ha a legkisebb királyfi nem is kapja meg a hercegnőt. Itt sötét hangulatot és intenzív akciót kapunk, a vihar előtti csönd leginkább "vihar előtti vihar". A film képi világában és színészi játékéban történt javulás értelemszerűen a regényekben nem érezhető, így kevésbé éles a váltás, de az új szerző simán hozza a korábbi színvonalat. A cél itt is az a jó értelemben vett vegytiszta szórakoztatás, amiben a Star Wars mindig is kiváló volt, pihentetőnek tökéletes két komolyabb regény között.

--
Kiadó: Agave Könyvek
Kiadási év: 2014
Eredeti megjelenés: 1980
Eredeti cím: The Empire Strikes Back
Fordító: Gömöri Péter
Borító: Faniszló Ádám
ISBN: 978 61 5546 849 0
Oldalszám: 197
Ár: 2980,- (borítóár) / 2235,- (Agavebolt)
--

Szeretnéd azonnal olvasni a legújabb bejegyzéseket? Iratkozz fel a blog feedjére, lájkold az oldalt a Facebookonkövess a Twitteren vagy a Google+-on, és ha kíváncsi vagy, hogy mit olvasok éppen, a Molyon is figyelhetsz! 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel is! :) 

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése