2015. január 12., hétfő

George Lucas: Csillagok háborúja (könyv)

A fantasztikus irodalom egyik legszórakoztatóbb darabja, simán hozza a filmek szintjét, sőt, néha felül is múlja azokat. Az eredmény ismeretében egyértelműen érdemes volt foglalkozni vele és újra nyomdába küldeni, a Csillagok háborúja új kiadása minden korábbinál jobb lett. 

A Csillagok háborúja minden idők legismertebb sci-fi (na jó, igazából inkább space fantasy) alkotása. Filmes területen kikerülhetetlen mérföldkő, a franchise a szórakoztatóipar gyakorlatilag minden zugát meghódította, gyakorlatilag nem létezik olyan ember, akinek van valami köze a nyugati kultúrkörhöz és még nem találkozott valamilyen formában George Lucas elképesztően sikeres ötletével. 

Majd' negyven évvel későbbről visszatekintve nehéz elképzelni, hogy amikor ez az egész elkezdődött, nem volt más, csak egy film és a forgatókönyvből írt regény, amit hat hónappal a mozipremier előtt adtak ki, tulajdonképpen a marketingkampány részeként. Azért amikor három hónap alatt elfogyott a könyvből az első százhuszonötezer példány, már lehetett sejteni a sikert, és ekkor még be sem mutatták a filmet. Magyarországra némi késéssel, 1980-ban jutott el, a film előző évi sikerei után, az első kiadás egyúttal az utolsó vállalható borítójú is volt, egészen mostanáig. Azért az Agave-féle verzió nem csak a külseje miatt érdekes, a szöveget is alapos gondozásnak vetették alá, hogy összefésüljék az azóta komolyan kibővült Star Wars univerzummal, illetve a fordítási hibák és egyenetlenségek is javításra kerültek.

Luke Skywalker, akinek fogalma sincs arról, hogy ő a huszadik század legnépszerűbb parasztfiúja, a Tatuin bolygó végeláthatatlan homoksivatagában éli életét nagynénje és nagybátyja farmján. Gyerekkori barátai már rég a saját útjukat járják, csak ő nem tudott még mindig elszabadulni ebből a porfészekből, így meglehetősen egyhangúan telnek a napjai, egészen addig, amíg két droid nem áll a házhoz a mindenféle szemetet összeszedő javákkal történő üzletelés után. Valahol a galaxisban polgárháború dúl, az alig pár évtizede kikiáltott Birodalom létjogosultságát máris megkérdőjelezik a lázadók, de ez a Tatuint eddig egyáltalán nem érintette. Most mégis űrcsata zajlik a bolygó légkörén túl, a menekülő Leia Organa szenátort (aki pedig minimum a második legnépszerűbb hercegnő címet érdemelte ki annak idején) nem kisebb személy, mint maga Darth Vader, a Birodalom (nem hivatalosan) második embere szeretné fogságba ejteni. Lehetőleg még azelőtt, hogy bizonyos ellopott tervrajzok eljutnának a lázadók vezérkarához... A szenátori űrhajóról mindössze két droidnak sikerül elmenekülnie, C-3PO és R2D2 (a könyvben csak Szi Thripio és Artu Detu) viszont nem igazán sivatagi környezetre vannak konstruálva, úgyhogy elég hamar összeszedik őket a guberáló javák. Találkozásuk Luke-kal fordulópont a Birodalom elleni küzdelemben, különösen azután, hogy az idős jedi-mester, Kenobi is bekapcsolódik az eseményekbe.

De a történetet úgyis ismeritek. Viszont jogosan merül fel a kérdés, hogy akkor mi értelme a könyvtrilógiának azon kívül, hogy jól néz ki a gyűjteményben, illetve ha éppen nincs kéznél képernyő, akkor papíron is újra lehet élni a kultikus filmeket. Nos, a regények felfoghatóak egyfajta "bővített változatnak", azokat pedig általában szeretjük.

A filmekben nem sok derül ki a szereplők gondolatairól, hátteréről és egyebekről, a regényformátum sokkal jobban kedvez a nem vizuális részleteknek. Persze ez egyúttal a gyengesége is, hiszen a leírások nehezen tudnak versenyezni például egy fénykardpárbaj vagy a képbe méltóságteljesen beúszó csillagromboló látványával. Habár... a képzelet sokszor jobb, mint makettek, sminkek és CGI, ráadásul a kínosabb dialógusokat és a gyenge színészi játékot is "feljavítja", úgyhogy plusz egy pont a könyv javára.

Bármennyire szeretnénk is, azért az a negyven év nem múlt el nyomtalanul. A történetvezetés és a karakterkezelés sem egészen olyan, mint amit a kortárs regényektől megszokhattunk, noha a fordítás kétségtelenül frissebb a korábbi verziónál. Hiába minden "extra", egy hasonló filmregény soha nem lesz olyan alapos és kidolgozott, mint egy eleve regénynek írt történet, ámbár ebben azért a terjedelem is közrejátszik. Ugyanakkor meglepően szépen öregedett, sokkal gyengébbre számítottam, de mint kiderült, a nosztalgia megszépítő hatása nélkül is teljesen vállalhatóak a könyvek. Sőt, megkockáztatom: még mindig nehéz ennél jobb olvasmányt találni, ha az ember nem szeretne semmi mást, csak kikapcsolódni és felhőtlenül szórakozni. Ami az egyik oldalról hiányosság, más szögből nézve komoly előny, két súlyosabb olvasnivaló között nagyon jól jön, ha végre valaki nem akar veretes tanulságokkal tömni, csak a szórakoztatás a cél. Meg persze azért a nosztalgia is bejátszik egy kicsit...

Az Agave eddig is az ötletes borítóiról volt ismert (szerintem azért a Bradbury- és PKD-borítók általában felejthetőek), de a Csillagok háborúja trilógiával még a Patkánykirály gerincél lévő farkincás logót is felülmúlták. A címlapokon lévő grafika vitán felül kiváló (hisztizzenek akármennyit a troll-lelkű indexes kommentelők), de az csak a leglátványosabb elem. Egyéb jól eltalált részletek is megbújnak a könyveken, ezekért akkor is érdemes kézbe venni, ha egyébként nem tennéd. Ami persze hiba lenne: ezeknek a könyveknek egyértelműen ott a helye minden sci-fi olvasó, illetve Csillagok háborúja-rajongó polcán, közvetlenül a díszdobozos filmtrilógia (na jó, hexalógia) és a KFK-féle első kiadás mellett (vagy legalább helyette).

--
Kiadó: Agave Könyvek
Kiadási év: 2014
Eredeti megjelenés: 1974
Szerző: Alan Dean Foster (szellemíró)
Eredeti cím: Star Wars - A New Hope (eredetileg a "From the Adventures of Luke Skywalker" alcímmel jelent meg)
Fordító: Gömöri Péter
Borító: Faniszló Ádám
ISBN: 978 61 5546 846 9
Oldalszám: 245
Ár: 2980,- (borítóár) / 2235,- (Agavebolt)
--

Szeretnéd azonnal olvasni a legújabb bejegyzéseket? Iratkozz fel a blog feedjére, lájkold az oldalt a Facebookonkövess a Twitteren vagy a Google+-on, és ha kíváncsi vagy, hogy mit olvasok éppen, a Molyon is figyelhetsz! 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel is! :) 

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése