2014. szeptember 8., hétfő

John Scalzi: Bezárt elmék

A kortárs sci-fi amerikai fenegyereke, John Scalzi ismét megmutatja, hogy milyen a tökéletes szórakoztatóirodalom. A Bezárt elmék lendületes, izgalmas krimi, kiváló párbeszédekkel, emlékezetes jelenetekkel és elgondolkodtató felvetésekkel. 

Meggyőződésem szerint Scalzi még gyerekkorában olvasott néhány regényt Asimovtól, aztán nemrég eszébe jutott, hogy ennyi írói gyakorlattal a háta mögött érdekes kísérlet lenne újrakreálni valamelyik Elijah Baley-krimit, az ötvenes évek helyett a kétezer-tízes évek társadalmi- és SF-trendjeire reagálva. 

Az eredmény jól sikerült, még ha nem is újítja meg vele alapjaiban a műfajt: Scalzit nem a merész kísérletezőkedve miatt szeretjük, hanem mert roppant szórakoztatóan képes előadni a történeteit, sci-fit (vagy legalábbis valódi sci-fit) amúgy nem nagyon olvasók számára is élvezhető formában. Erre kiváló bizonyíték volt a Vének háborúja nemzetközi és magyar fogadtatása, szinte biztos, hogy ezt a Bezárt elmék is meg fogja erősíteni. 

Adott egy érdekes alaphelyzet, a Haden-szindróma utáni világ, melyben egy, az egész bolygót érintő járvány után a túlélők egy százalékának megszakad a kapcsolata a külvilággal, leállnak az érzékszervei és "bezáródik" a saját elméjébe. Ez a lakosság elég nagy részét (a regény idején az USA-ban például majdnem négy és fél millió embert) érinti ahhoz, hogy ne csak elszigetelt orvosi esetek legyenek, hanem komplett iparág épüljön a hadenesek ellátására és társadalmi (re-) integrációjára. Ennek alapja egy "bölcső", ami az életfunkciók fenntartásáért felelős, illetve egy közvetlen agyi interfész, egy neurális háló, melyen keresztül csatlakozni tudnak az internethez, direkt hadenesek számára készített virtuális terekhez, és ami a legfontosabb, humanoid "robotokhoz". Utóbbiak lehetővé teszik, hogy a bezáródottak ha nem is teljes értékű életet, de valami ahhoz hasonlót élhessenek, képesek legyenek közlekedni, dolgozni, offline szociális életet élni.

Néhány túlélőre viszont más hatással van a betegség: ők nem bezáródnak, hanem úgy alakul át az agyi struktúrájuk, hogy egy speciális neurális hálóval felszerelve képesek fogadni a csatlakozó hadenesek tudatát, mint ha hús-vér droidok lennének, valódi testélményt nyújtva a bezáródottaknak. És történetesen az egyik ilyen integrátor feltételezett gyilkossága indítja el azokat az eseményeket, melyek a regény központi szálát jelentik, és jóval messzebbre vezetnek, mint arra bárki is számítana.

('Hey Robot Hey Human' by Keith Franke | CC BY-NC-ND 3.0)
A Bezárt elmék persze azért több, mint egy sima sci-fi krimi. Scalzi nagyon finoman, egyáltalán nem szájbarágósan és a történetbe tökéletesen integrálva, rengeteg más témát is feszeget. Felbukkan szinte minden népszerűbb, kortárs hívószó a transzhumanizmustól az amerikai őslakosok és a mozgáskorlátozottak vagy más fogyatékkal élők helyzetén át némi gender-témáig, a még könnyebb fogyaszthatóság kedvéért egy rakat popkulturális utalással nyakon öntve. Korántsem olyan merész, mint a 2312 vagy az Endymion felemelkedése, elvégre Scalzi profilja teljesen más, de azzal, hogy elhinti ezeket a gondolatfoszlányokat, valami komolyabbat is sikerül belecsempésznie a nagyon könnyen feldolgozható, rendkívül gördülékeny, tökéletesen szórakoztatóirodalmi történetbe.

Azért a krimiségbe sajnos csúszik némi hiba. Önmagában jó a regény, de a nyomok adagolása nem olyan, hogy az olvasó  némi agymunkának köszönhetően kilogikázhassa a megoldást, a szereplők hamarabb elmondják, hogy mi a helyzet. Ilyen téren azért még van mit tanulni Asimovtól, viszont szerencsére (vagy éppen ahogy várható volt) másba nem igazán lehet belekötni. A felvázolt világkép érdekes, a feldobott kérdéseken érdemes eltöprengeni, a történet lendületes és a párbeszédek is szórakoztatóak. Sőt, ezek jelentik a kötet fénypontját, a két nyomozó karaktere kiválóan reagál egymásra, akár humoros, akár egészen komoly dologról van szó, ezt tanítani kéne.


Krimikedvelőknek, sci-fi kedvelőknek egyértelműen érdemes elolvasni, meg annak is, aki kíváncsi rá, hogy hol tart a kortárs fantasztikus irodalom, de a mélyvízbe ugrás helyett a wellness-medence felől közelítene. Ugyanilyen szempontok alapján sci-fire szoktatáshoz is jó választásnak tűnik, és akkor is, ha még próbálunk visszarázódni a szürke hétköznapokba a nyár után.

Verdikt: ajánlott.

--
Kiadó: Agave Könyvek
Kiadási év: 2014
Eredeti megjelenés: 2014
Eredeti cím: Lock In
Fordító: Farkas Veronika
Borító: Peter Lutjen
ISBN: 978 61 5546 859 9
Oldalszám: 303
Ár: 3280,- (borítóár) / 2460,- (Agave webbolt)/ 1980,- (e-könyv)
--

Szeretnéd azonnal olvasni a legújabb bejegyzéseket? Lájkold az oldalt a Facebookon, iratkozz fel a blog feedjére, kövess a Twitteren vagy a Google+-on, és ha kíváncsi vagy, hogy mit olvasok éppen, a Molyon is figyelhetsz! 


Ha pedig tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel is! :) 

2 megjegyzés:

  1. nem szoktam ilyet, hogy olvasás előtt nézegessek a könyvről - de ez most jól esett. igazából egyre jobban tetszik Scalzi könnyed mesélőkéje, főleg amióta odaadta a cimborám erősen szépirodalomba buzdult kedvesének a Vének háborúját, s azóta elkérte az összes többit... a bejegyzésed alapján azt hiszem, ez is nála landol majd - de csak miután elolvastam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor biztos tetszeni fog mindkettőtöknek, hossza a szokásos minőséget és stílust, viszont nem VH, ami kellemes változatosság.

      Törlés