2014. szeptember 30., kedd

Erwin Schrödinger válogatott írásai (szerk.: Szegedi Péter)

Schrödinger sokkal több volt, mint "a macskás ember". A kötetben szereplő írások egy része tudománytörténeti kordokumentum, kvantummechanikai alapvetés és fontos fizikai kérdésekre ad magyarázatot, míg a többi betekintést nyújt a kor egyik legnagyobb fizikusának gondolataiba és világnézetébe. 

Ha valaki sok sci-fit olvas, szinte elkerülhetetlen, hogy a "fi" mellett a "sci" is érdekelni kezdje. Nálam ez mondjuk inkább fordítva történt, a gyermekenciklopédia után jöttek a regények, de a lényeg ugyanaz: jó, ha az embernek van némi háttérismerete és nem csak - Rajaniemivel szólva - szabadversnek fogja fel a regények tudományos részét. 

A Szegedi Péter szerkesztette Erwin Schrödinger válogatott írásai nem feltétlenül ennek a közönségnek szól. Műkedvelők, infóvadászok lazább, ismeretterjesztő (-bb), általánosabb köteteket szoktak ilyen célból olvasni. Ez tökéletesen érthető, kevés időnk van, hacsak nem nagyon elkötelezett egy téma iránt az ember, nem akar ennyire elmélyedni benne. Ugyanakkor, bármennyire is magyarázható, hiba lenne kihagyni ezt a kötetet, olyan intellektuális utazásra visz, amire a populáris ismeretterjesztők nem képesek.

Egyáltalán, tudjuk, ki az a Schrödinger? Persze, a fickó az élőhalott macskával, de fogadni merek, hogy azok közül, akik hallottak már a huszadik századi fizika leghíresebb gondolatkísérletéről/paradoxonjáról, tízből kilencnek fogalma sincs, hogy mi is ez az egész, csak jól hangzik pólófeliratként. Ez a mém olyan jól sikerült, hogy Schrödinger gyakorlatilag a legismertebb fizikus Einstein után - és mégsem tud róla az átlagember semmit (Einsteinnek legalább vicces haja volt, amit könnyű megjegyezni). Azonban sokkal több puszta mémnél és "macskagyilkosnál", Erwin Schrödinger valóban korszakos jelentőségű fizikus volt, és mint ebből a kötetből kiderül, modern polihisztorként más tudományok és a filozófia iránt is élénken érdeklődött.

Erwin Schrödinger óriási hatással volt a modern fizikára, ez mindannyian tudjuk. A kötet nagyobbik részét ilyen irányú írásai teszik ki, székfoglaló beszédétől Einsteinnel és Jánossyval folytatott levelezésén át "a kvantummechanika jelenlegi helyzetét" fejtegető, nem szakmai közönségnek nem könnyű, valamint a Mit nevezünk elemi részecskének? című, kimondottan szórakoztató esszéig. A könyvecske vége felé megszaporodnak a filozófiai témájú, illetve interdiszciplináris írások, melyekből megismerhetjük Schrödinger világfelfogását és természetfilozófiáját, gondolatai a mai napig érdekesek és értékesek.

Schrödinger az utolsó előtti ezerschillingesen
Más természettudósokra is jellemző, hogy konkrétan szakmai munkásságuk mellett kisebb-nagyobb kirándulásokat tesznek a filozófia területére. Ez időnként jól sül el (pl. Einstein, Heisenberg vagy a "civilben" biokémikus Asimov írásait kimondottan élvezetes olvasni), máskor kevésbé, Schrödinger nem meglepő módon az előbbi csoportba tartozik. A keresztény kulturális háttér helyett/mellett megjelenő védikus filozófia már szokatlanabb, de persze szó sincs arról, hogy Schrödinger öreguras szeszélyből megtért volna hindunak, egyszerűen ez az az irányzat, aminek egyes tételei logikai szempontból hasonlítanak rendkívül józan világnézetére.

Természettudósoknak, természettudományos beállítottságúaknak tudománytörténeti jelentősége mellett a filozófiai vonal miatt érdemes elolvasni a kötetet, világnézet-csiszolásra és gondolatébresztőnek egyaránt kiváló. Ha inkább a humán területek iránt érdeklődik az ember, akkor sem érdemes a polcon hagyni csak azért, mert nem Hegel, Wittgenstein vagy Schopenhauer neve áll a köteten (utóbbiról Schrödingernek mondjuk eléggé ambivalens véleménye volt), a természettudományos logika nagyon jó hatással tud lenni a humán tudományokra, így a filozófiára is.

Avagy röviden: ha szeretnéd tudni, hogy ki ez a "macskás ember" és mit csinált, itt a tökéletes lehetőség, nem fogod megbánni! 

--
Kiadó: Typotex
Kiadási év: 2014
Eredeti megjelenés: 1922-1960 között
Fordító: Gerner József, Györgyi Géza, Jeszenszky Ferenc, Király Péter, Nagy Imre, Nárayné Ziegler Mária, Szegedi Péter
Előszó: Szegedi Péter
Borító: Szalay Éva
ISBN: 978 963 279 392 4
Oldalszám: 387
Ár: 2900,- (borítóár) / 2175,- (Typotex webbolt)
--

Szeretnéd azonnal olvasni a legújabb bejegyzéseket? Iratkozz fel a blog feedjére, lájkold az oldalt a Facebookonkövess a Twitteren vagy a Google+-on, és ha kíváncsi vagy, hogy mit olvasok éppen, a Molyon is figyelhetsz! 

Ha pedig tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel is! :) 

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése