2019. január 7., hétfő

Anthony Ryan: A hamu birodalma

Anthony Ryan az egyik legjobb kortárs fantasy-író. A Hollóárnyék-trilógiával nagyon erősen kezdett, A hamu birodalmával záruló Draconis Memoria trilógia azonban köröket ver rá. A sárkányvérből készült termékekre épülő világ és kibontakozó epikus háború izgalmas, a karakterek szerethetőek és szórakoztatóak, ráadásul Ryan hihetetlenül jó érzékkel ötvözte a nagyon erős fantasyt az igényes sci-fivel.

„Egy elképzelhetetlen erejű, mitikus sárkány éledt fel, bestiák és emberek seregeit gyűjti maga köré, hogy letarolja a világot. A véráldott kalandor, Claydon Torcreek, Lizanne Lethridge, a Szindikátus titkos ügynöke, és Corrick Hilemore, a Szindikátus hajóskapitánya, akiket küldetésük az ismert világ három különböző sarkába vezérelt, közös erővel szállnak szembe a fehér drákkal és szolgáival, a romlottakkal.”
– a harmadik kötet, A hamu birodalma hátlapjáról.


A Hollóárnyék-trilógia friss volt, izgalmas, öröm volt megismerni Vaelin világát és kalandjait. A 700+ oldalas kötetek azonban könnyen megfeküdték az ember gyomrát, a harmadik könyvre pedig a történet is elfáradt kicsit – ha az első két kötetből megspórol 150-200 oldalt, akkor a harmadik is sokkal jobban sikerülhetett volna. A Draconis Memoriában szerencsére elengedte a felesleges szócséplést.

Az ébredő tűz pörgős, mozgalmas, kalandos és szórakoztató indítás volt, azonnal bevonta az olvasót és bő hatszáz oldalon keresztül el sem eresztette. A láng légiója tökéletes második kötetnek bizonyult: kellően felpörögtek az események a nagy fináléra, miközben jobban megismertük a Claydonékat és a világukat. A hamu birodalma pedig nemhogy megtartotta a színvonalat, de még sikerült is fokoznia a feszültséget. Gyakorlatilag hatszáz oldalnyi epikus háborút kapunk, és az, hogy nem lett a könyv felénél unalmas, óriási teljesítmény.

Bár korábban nem voltam nagy rajongója a különböző perspektívákban elmesélt történeteknek – nagyon sokan nagyon rosszul csinálták –, G. R. R. Martin megmutatta, hogy lehet ezt jól is csinálni. Ryan a Draconis Memoriánál nagyon ráérzett erre: a négy fő karakter kellően távol volt egymástól földrajzilag, így például én többször is megengedtem magamnak, hogy egyik vagy másik szereplő történetével egy kicsit előre szaladjak.

Ez hihetetlenül nagy szabadságot nyújt az olvasónak, ráadásul úgy, hogy nem megy az történet kárára és nem vesz el semmit az élményből. Ryannek ugyanis sikerült úgy összerakni a szereplői történeteit, hogy önálló sztoriként is abszolút megállják a helyüket, miközben kissé paradox módon olyan erősen összefüggnek egymással, hogy vegyítve őket abszolút elsőosztályú cselekményt kapunk.

(az amerikai kiadás borítója)
Ráadásul a könyv nagyon ügyesen hozza be a sci-fi elemeket a nagyon erős fantasy világba. Clayék megtalálják egy rég eltűnt civilizáció nyomait – mert ilyen szinte minden fantasyben van –, a fehér sárkány brutális erejét pedig képesek lesznek technológiával kompenzálni. Egy őrületesen izgalmas egyveleget kapunk, az ősi technológia pedig soha nem annyi high-tech, hogy az zavaró legyen vagy ne felelne meg az adott kor technológiai lehetőségeinek – úgy is tekinthetjük, mint egy új, időszerűen következő ipari forradalmat.

A karakterek is rendben vannak, bár önmagukban annyira nem lennének érdekesek, de ezt kompenzálja a világ, a történet, na meg a sárkányok és a sárkányokkal való interakciók, és valahol ez mégiscsak utóbbiakról szól. És jól is van ez így: egy erősebb, dominánsabb karakter talán pont elvenné azt az élt a történetből, ami azt olyannyira izgalmassá teszi.

Egyetlen problémám volt csak, az viszont fájdalmas: hiányzott az „ez történt eddig” rész a könyv elejéről. Nem lehet elvárni, hogy az olvasó, akár több év kihagyás után, emlékezzen a korábbi kötetek apró (de sokszor annál fontosabb) részleteire. Egy hatszáz oldal fölötti részekből álló trilógiánál ez fokozottan fontos lenne, kár, hogy itt pont ezen csúszik el a majdnem tökéletes összkép, de A hamu birodalma és előzményei ennek ellenére is kihagyhatatlanok.



Kiadó: Fumax
Kiadási év: 2018
Eredeti megjelenés: 2012
Eredeti cím: The Empire of Ashes
Fordító: Matolcsy Kálmán
Borító: Richard Anderson
ISBN: 978-963-470-050-0
Oldalszám: 620
Ár:  5995,-  4800,- a kiadónál

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot a Facebookon és oszd meg ismerőseiddel is! :)

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése