2017. augusztus 22., kedd

Dan Wells: Szellemváros

Olvastam pár thrillert/horrort az utóbbi időben, amik borítójára olyanokat írtak, hogy nem fogok tőle aludni, meg hogy az év legjobb thrillere, meg mit tudom én, milyen válogatott marhaságot. Természetesen mindegyik könyv gyenge volt, egy pedig annyira pocsék, hogy végül még kritika sem jelent meg róla. Erre itt van Dan Wells és az ő Szellemvárosa, aminek a borítójára annyit írtak: a szerző új thrillere. Ennyi. És a könyv önmagában, de az előzőekhez képest is kivételesen csodálatos.

A Szellemváros története egyszerű: Michael Shipman paranoid skizofréniában szenved. Ez nem azt jelenti, hogy többszörös személyisége vagy tudathasadása van, hanem azt, hogy tévképzetek és hallucinációk kínozzák. Ezért pedig óriási piros pont Wellsnek, mert vette a fáradságot és utána nézett a dolgoknak ahelyett, hogy egy népszerű, de ordas nagy tévhit köré írta volna a történetét. Ráadásul mindezt a könyvben is elmondja, alaposságból is jelesre vizsgázott.

Visszatérve Michaelhöz: azt hiszi, hogy létezik egy Terv, nárcisztikus személyisége miatt úgy gondolja, hogy ő ennek a tervnek a kulcsfigurája, miközben arctalan embereket lát. Természetesen nem hisz neki senki, elmegyógyintézetbe kerül, azonban csak nem akar kitisztulni a kép, így úgy dönt, hogy utána jár a dolgoknak. Eközben pedig egy sorozatgyilkos tucatjával öli meg az embereket, mindegyiknek a végletekig széttrancsírozva az arcát, ezért a beszámíthatatlan Michaellel is gyanús lesz.


A történet komolyabb spolierek nélkül nagyjából ennyi, de nem is kell ennél többnek lennie, ugyanis itt elsősorban a mentális betegségekről, pontosabban a skizofréniáról van szó. Ahogy fentebb is írtam, Wells elképesztően alapos munkát végzett, ráadásul kifejezetten jól is ír, a Szellemvárosnak tényleg van egy olyan atmoszférája, hogy lefekvés előtt azért nem árt megnézni valamilyen sitcomot, csakhogy megnyugodjon a lélek.

Nem mondom, hogy olyan haj, de ijesztő, viszont képes zsigeri érzéseket kiváltani. Ahogy egyes szám első személyben olvassuk Michael gondolatait és érzéseit, részben bennünket is át tud itatni egyfajta mélyről fakadó bizonytalanság. Ugyanis egészen a könyv végéig nem tudjuk meg, hogy mi is történik, mi igaz és mi nem, az egészből mennyi volt Michael hallucinációja és mennyi a tényleges történés. Emiatt a történet végig érdekes és izgalmas, illetve esetenként eléggé parás.

Egyetlen egy apró gondom volt csupán a könyvvel, azt viszont spoiler nélkül nem tudnám elmondani, bár Wellst ismerve nem kellett volna meglepődnöm rajta. Őt egyébként nem tudom eléggé dicsérni: a története logikus, jól összerakott ő maga pedig elképesztően alapos volt. Ezek után még fájóbb lesz pocsék horrorokat és thrillereket olvasni.Kiadó: Fumax
Kiadási év: 2017
Eredeti megjelenés: 2012
Eredeti cím: The Hollow City
Fordító: Rusznyák Csaba
ISBN: 9789634700036 
Oldalszám: 310
Eredeti ár: 2995,-
Kiadói ár: 2350,-
Beleolvasó: pdf (20 oldal)

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot a Facebookon és oszd meg ismerőseiddel is! :)

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése