2017. július 26., szerda

Ian McDonald: Luna - Újhold

Idén nyáron másodszor is ellátogathatnak égi kísérőnkre a magyar olvasók. A brit Ian McDonald negyedik magyarul megjelent regénye egy lenyűgöző trilógia első kötete, a Luna - Újhold A Keresztapa és A tűz és jég dala nagyszerű ötvözete a Holdon.  

Ian McDonald (nem összetévesztendő a King Crimson azonos nevű alapítójával) kedvenc szerzőim egyike. Minden regényében lenyűgöz irodalmi stílusával, hangulatfestéseivel, kulturális érzékenységével és alaposságával.

Nincs ez másként most sem, a Luna - Újhold simán hozza A dervisházban és a Brasylban megszokott mcdonaldi stílusjegyeket, illetve az utóbbiból már ismerős brazil kultúrát, ugyanakkor egy kicsit közelebb áll a mainstreamhez azoknál. Ez határozottan pozitív változás, ez a regény szélesebb olvasóközönséghez juthat el a magyarul korábban megjelent másik háromnál (a harmadik a kiemelkedő ifjúsági regény, a Síkvándor).

A holdon az "öt sárkány", a ghánai Aszamóák, az ausztrál Mackenzie-k, a kínai Szunok, az orosz Voroncovok és a brazil Corták irányítják a gazdaságot és a családokon kívüli polgárok életét, miközben egymással szövetkeznek, vetélkednek vagy éppen vérre menő küzdelmeket vívnak, ahogy jó neofeudalista-maffiózó népekhez illik. Ezek közül is kiemelkedik a legújabb és az első család, a Corták és a Mackenzie-k közötti konfliktus, melynek alapja a brazilok felemelkedése, akik az ausztrálok rovására tettek szert vagyonra és hatalomra, és ezt utóbbiak soha nem voltak képesek megbocsátani.

az amerikai kiadás borítójának részlete
A Hold nem olyan környezet, mint amihez hozzászoktunk itt, az emberiség szülőbolygóján. Nincs légkör, a gravitáció körülbelül egyhatoda a földinek, az élethez szükséges, többnyire a Földről importált erőforrások szűkösek. Ilyen körülmények mellett csak úgy lehet működőképes társadalmat kialakítani, ha minden állandó ellenőrzés alatt áll.

A rendszer alapja az újrahasznosítás és az élet összes területére kiterjedő szerződések: még a belélegzett levegőhöz is csak szerződéssel juthat az ember, és folyamatosan fizetnie kell érte. Ha elfogy a pénz, akkor nincs levegő, víz, élelem és adatkapcsolat, a minden holdlakó testébe beültetett, többek között kommunikációs célokat is szolgáló "csib" korlátozza és/vagy leállítja a hozzáférést, a hullát pedig szépen újrahasznosítják. Persze ha valaki az öt család valamelyikébe születik, nem kell emiatt aggódnia...

Ugyan ebben a regényben kifejezetten izgalmas és fordulatos a cselekmény (a korábbiakban azért ezek többnyire visszafogottan voltak jelen), akkor  a legérdekesebb, amikor a karakterek és a társadalom kerül a fókuszba. Ha nincs közös ideológia vagy történelem, márpedig egy ennyire új, sokszínű és elszigetelt "gyarmat" esetén erre semmi esély, és az egyetlen kőbe vésett szabályrendszer az életben maradásra vonatkozik, gyakorlatilag semmi nem állja útját az egyén szabadságának és a kultúrák keveredésének.

a Tor.com családfája a regényhez
McDonald szemmel láthatóan imád ezzel kísérletezni, változatos és színes kulturális-társadalmi motívumokat hoz létre a koktélkeveréstől a beavatási szertartásként űzött, védőfelszerelés nélküli holdfutáson át a tabuktól mentes, kizárólag a résztvevők által megkötött szerződésekkel szabályozott szexualitásig, mégpedig úgy, hogy ezek mindegyike logikusan és szervesen következik a rendszerből.

A szereplők is változatosak: a nézőpont-karakterek között van alapító anya, családi monopólium felső vezetője, tizenéves aranyifjú és "holdbéla", azaz friss bevándorló is. Rajtuk keresztül a holdi élet más-más aspektusaival találkozunk, és a kortárs események mellett Ariana Corta visszaemlékezéseiből a Corta-dinasztia megalapítását is megismerjük. Utóbbi egyébként a regény egyik fénypontja, a pionírszellem és a személyes motiváció sokszor érdekesebb a famíliák harcánál.

Természetesen ahogy megszokhattuk, senki sem emberfeletti szuperhős. Minden szereplő önálló, egyedi személyiséggel rendelkezik, vannak céljai és érzelmei, és persze sebezhetőek, amit McDonald ki is használ, szinte már martini kegyetlenséggel. Azonosulni pont emiatt nem könnyű velük, körülbelül három-négy rokonszenves karaktert sikerült csak találni az egész regényben, és ők is jobbára mellékszereplők (egyes esetekben a későbbi főszereplővé válás esélyével). De végső soron az élet is ilyen, és az ehhez hasonló történetek legnagyobb erénye éppen a realizmus.

a teljesen más koncepciót követő lengyel borító
Ami pedig a folytatást illeti, az eredetileg kétrészesnek indult történet trilógiává bővült. McDonaldet ismerve ennek nagyjából az lehet az oka, hogy egyszerűen túl sok van még ebben az univerzumban (azért remélem a folytatásban kevesebb lesz a brazil téma és több az újdonság), és két kötetbe sűrítve nem működött volna elég jól a koncepció. A második rész angolul már megjelent idén tavasszal, Luna - Wolf Moon címmel, csak remélni tudom, hogy a magyar kiadás is hamarosan követi majd.


Kiadó: Gabo
Kiadási év: 2017
Eredeti megjelenés: 2015
Eredeti cím: Luna: New Moon
Fordító: Tamás Gábor
Borító: blacksheep-uk.com
ISBN: 9789634062127
Oldalszám: 427
Ár:  3990,-  3392,- a kiadónál

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot a Facebookon és oszd meg ismerőseiddel is! :)

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése