2017. április 11., kedd

Stephen Hawking: Fekete lyukak - A BBC Reith-előadásai

Mi is van ezekkel a fekete lyukakkal? Hogyan keletkeznek? Tényleg nem juthat ki belőlük semmilyen információ? Mi történik a fekete lyukak környékén kvantumszinten? És ha a virtuális részecskéket is bevonjuk a játékba? Mi az a Hawking-sugárzás és mikor kaphatna Stephen Hawking Nobel-díjat? Ezekre és más kérdésekre is megtaláljuk a választ A fekete lyukakban.

Stephen Hawking az egyik legismertebb kortárs tudós, világhírű tudománykommunikátor, de ha a tudományos tevékenységéről nem is tud valaki részleteket, a The Big Bang Theory-s (Agymenők) vendégszereplései, vagy az exfelesége könyvéből készült The Theory of Everything (A mindenség elmélete) c. Oscar-díjas életrajzi dráma miatt biztosan ismeri. Motoros neuronbetegsége ellenére még mindig aktív, és bár az állapota finoman fogalmazva is nagymértékben korlátozza a lehetőségeit, máig is kutat, ír, utazik és előad. Jelen könyvében legismertebb kutatási területével, a fekete lyukakkal foglalkozik, érintve a nevét viselő Hawking-sugárzás témáját is.

Ez akár ijesztően komolyan is hangozhat, de a Fekete lyukak nem igényel fizikusi vagy csillagászi előképzettséget. Ha valaki érdeklődik a téma iránt, esetleg belefutott már néhány vonatkozó populáris-ismeretterjesztő cikkbe az interneten, az előny, de az is bátran elolvashatja, aki Hawkingot tényleg csak a nagy sikerű szituációs komédiából ismeri. A jól megírt, technikai okok miatt is tömör szöveg, David Shukman, a BBC News tudományos szerkesztője kommentárjai, az illusztrációk és Hawking humora abszolút közérthetővé és szórakoztatóvá teszik a könyvet.

Az első előadás illusztrációjának részlete
A Fekete lyukak két, körülbelül negyedórás előadás szellősen szedett átirata, illusztrációkkal és kommentárokkal, bruttó 116 oldalon. Ha abból indulunk ki, hogy Hawking percenként körülbelül tizenöt szót képes rögzíteni, nem kis munka lehetett a szöveg összeállítása, de az is nyilvánvaló, hogy ilyen terjedelemben viszonylag kevés dologról lehet csak szót ejteni, ha az ember törekszik a közérthetőségre. Ennek ellenére váratlanul alapos és átfogó, Shukman magyarázatai pedig sok mindent megvilágítanak, ami az eredeti szövegben esetleg homályos marad, sokkal komolyabb ismeretterjesztő munka, mint amit elsőre feltételeznénk egy ekkorka kötetről.

Érdemes kiemelni a fordítást is, amely dr. Both Előd, a Magyar Asztronautikai Társaság alelnöke avatott munkája, aki fordítóként és lektorként korábban is közreműködött Hawking műveinek magyar kiadásainál. A szöveg nem csak egy szép- vagy szórakoztatóirodalmi műnél fontos, a tudományos-ismeretterjesztő munkáknál is nagyon komoly szerepe van. Ráadásul ilyenkor különösen sokat számít, ha a fordító ért is az adott területhez (ez persze irodalmi szövegeknél is fontos), így lesz igazán jól befogadható, gördülékeny és könnyen értelmezhető az eredmény, amire ez a könyvecske is jó példa.

Stílusából és szerkezetéből adódóan a Fekete lyukakat már érdeklődő középiskolásoknak is szívesen ajánlom, tényleg csak minimális előzetes ismereteket igényel a témával kapcsolatban, de a szükséges infókat menet közben is össze lehet szedni tíz perc wikipédiás keresgéléssel. Aztán ha megfogott a csillagászat és a fizika, akár Hawking további munkáival is lehet folytatni, ezeknek és a vele kapcsolatos egyéb írásoknak a listáját megtaláljátok a kötetben is. Ha valaki már túl van néhány komolyabb könyvön és cikken, a korábban olvasottak felidézése, a szórakoztató stílus és a magyar kiadás igényessége (illusztrációk, keményfedél, védőborító stb.) miatt lehet érdemes kézbe venni a kötetet, Hawking-rajongóknak pedig minden bővebb indoklás nélkül is kötelező ☺.

Az eredeti előadásokat, a hozzájuk készített, a könyvben is visszaköszönő illusztrációkkal, megnézhetitek-meghallgathatjátok a BBC oldalán: Do Black Holes Have No Hair? és Black Holes Ain't as Black as They Are Painted!, illetve a hallgatói kérdésekre adott válaszok.


Kiadó: Akkord / Gabo
Kiadási év: 2017
Eredeti megjelenés: 2016
Eredeti cím: Black Holes: The Reith Lectures
Fordító: Dr. Both Előd
Borító: Kühne Andrea
ISBN: 978-963-252-099-5
Oldalszám: 116
Ár:  2790,-  2372,- a kiadónál

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot a Facebookon és oszd meg ismerőseiddel is! :)

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése