2017. április 6., csütörtök

John Scalzi: Az összeomló birodalom

A fénysebességnél gyorsabb űrutazást lehetővé tévő Ár felfedezésével az emberiség kirajzik, kolóniákat alapít, kereskedni kezd és megalapítja az Egyesülést, a minden lakott rendszert magába foglaló birodalmat. Csakhogy generációkkal később valami megváltozik, a rendszert összeomlás fenyegeti, amit csak kevesen ismernek fel időben. John Scalzi, a Vének háborúja szerzője új űroperával jelentkezik, amelyre itthon sem kellett sokat várni: magyarul is a világpremier idején jelent meg. 

John Scalzit, az elképesztően sikeres Vének háborúja-sorozat szerzőjét itthon sem kell már bemutatni. A négy regényt és két novelláskötetet számláló sorozaton kívül két további regénye is megjelent már magyarul: a közeljövő Amerikájában játszódó Bezárt elmék elsősorban a krimikedvelőket célozta, a Vörösingesek pedig a Star Trek és más nagyszabású sci-fi filmek és sorozatok kliséit gyúrta össze jó humorú, enyhén cinikus és szórakoztató történetté. Az összeomló birodalom ismét valami új: egy két-három kötetesre tervezett űropera-ciklus első része, mely magyarul is a világpremierrel egy időben jelent meg, március végén.

Az Ár - afféle folyóként két térbeli pont között, adott irányba mozgó "hipertér" - felfedezése lehetővé tette a fénysebességnél gyorsabb űrutazást. Az emberiség hamarosan benépesítette az elérhető csillagrendszereket, majd kialakult az összes emberlakta rendszert magába foglaló vallási-gazdasági alapú Egyesülés, a Wu-ház uralma alatt. A rendszer generációkon át stabilnak bizonyult, ám bizonyos jelek most arra utalnak, hogy elkerülhetetlen az összeomlás. És ha ez nem lenne elég, az uralkodó haldoklik, lánya és örököse pedig a címadó probléma mellett a hatalomvágyó nemesekkel is kénytelen megküzdeni.

Ahogy Scalzi a The Verge-nek adott interjújában fogalmaz, ő a kiadója könnyen olvasható, belépőszintű sci-fi írója, és remek munkát végez ebben a szerepben. Azt már nem kell bizonyítania, hogy jól ír, a Vének háborúja után legfeljebb az lehet kérdés, hogy tud-e olyan űroperát írni, ami látványosan "valami más". Persze ez is csak olvasói szemmel merülhet fel, ha nem lenne rá képes - és nem tudna állandó minőséget szállítani -, nem kötött volna vele tíz éves, tizenhárom könyvre szóló szerződést a Tor Books. Scalzi természetesen megszolgálta a megelőlegezett bizalmat, Az összeomló birodalom tökéletesen megfelel az elvárásoknak: jól összerakott, gördülékeny, izgalmas, színes, egyáltalán nem konzervatív és mindenekfelett szórakoztató, pontosan olyan, amilyennek egy Scalzi-regénynek lennie kell.

A brit kiadás borítója
Scalzira bevallottan sok író hatott, az itt említett öt könyvön kívül azért az asimovi ihletés is elég nyilvánvaló (már ami a birodalom összeomlását, a legtávolabbi bolygó szerepét és a "renegát tudós, aki felismeri az összeomlás elkerülhetetlenségét" karaktert illeti), de ezzel semmi gond nincs, amíg a saját hang erősebb, az irodalom - s különösen a szórakoztatóirodalom - így működik. Az összeomló birodalomra nem is a világ vagy a nem különösebben csavaros történet miatt fogunk emlékezni, az igazi élményt a karakterek, párbeszédek és interakciók jelentik.

Cardenia, az újdonsült emperátor kellemes karakter, talán ő a leginkább emberközeli a három főszereplő közül. Neki van a legnehezebb dolga is, minimális tréninggel kell helytállnia egy új szerepben, ahol akár az egész emberiség sorsa múlhat a döntésein. És ha ez nem lenne elég, olvasóként rajta keresztül és vele együtt ismerjük meg birodalom keletkezésével és rendszerével kapcsolatos legizgalmasabb részleteket, elvégre egy uralkodónak látnia kell a teljes képet, ami az alattvalók elől rejtve marad.

Kiva, a Lagos-ház testi élvezeteket és kendőzetlen kifejezéseket szinte mindennél jobban kedvelő képviselője nincs ilyen súlyos helyzetben. Legnagyobb problémája, hogy mivel pótolja az eladhatatlan áruja miatt kieső bevételt a Mezsgyén, a legtávolabbi emberlakta bolygón, de a befolyásos kereskedődinasztia jég hátán is megélő tagjaként biztosan képes lesz valamit kihoznia a helyzetből. Vagy legalábbis nagyon igyekszik, de egy régi ismerőse, aki a helyi herceg bizalmasaként sütögeti pecsenyéjét a bolygón kitört lázadás lángjainál, nem könnyíti meg a dolgát.

Marce Claremont apjához, Jamies Claremont grófhoz hasonlóan Ár-kutató. Jamies volt az, aki először gyanakodni kezdett arra, hogy az Árral valami nincs rendben, és ők azok, akik csalhatatlan bizonyítékokat gyűjtöttek az Egyesülést összetartó Ár-rendszer nagyon közeli jövőben várható összeomlásáról. Már csak egy feladata van: az információt eljuttatni az emperátorhoz, mielőtt lehetetlenné válik a rendszerek közötti közlekedés...

Az amerikai és magyar borítókhoz használt festmény, feliratok nélkül
(Nicolas Bouvier munkája)
Aztán hogy mi történik három főszereplőnkkel, mesélje el inkább Scalzi, de egy biztos: tökéletesen hozza a tőle elvártakat. Érdekes helyszínek, jól megírt párbeszédek, izgalmas akciójelenetek, szinte filmszerű dramaturgia a megszokott, gördülékeny és a megfelelő pontokon humoros stílusban: aktív sci-fi olvasóknak pihentető, kikapcsoló olvasmányélmény, a zsánerrel ismerkedőknek pedig ideális, könnyed belépő a kortárs sci-fi elsősorban szórakoztató célú válfajának világába.


Kiadó: Agave Könyvek
Kiadási év: 2017
Eredeti megjelenés:2017
Eredeti cím: The Collapsing Empire
Fordító: Benkő Ferenc
Borító: Nicolas Bouvier - Sparth
ISBN: 9789634192428
Oldalszám: 311
Ár:  3480,-  2610,- a kiadónál (beleolvasóval)

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot a Facebookon és oszd meg ismerőseiddel is! :)

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése