2017. április 20., csütörtök

Tóth Csaba (szerk.): Fantasztikus világok - Társadalmi és politikai kérdések a képzelet világaiban

Csillagok háborúja, Trónok harca, a Korongvilág, The Walking Dead, Kvantumtolvaj, Amerika Kapitány, Batman, japán és európai képregények, vámpírok, vérfarkasok, robotok - mi a közös bennük? A válasz egyszerű: mind szerepelnek a Tóth Csaba szerkesztette Fantasztikus világok - Társadalmi és politikai kérdések a képzelet világaiban c. kötetben. 

Érdekes és hiánypótló kísérletre vállalkozott az Athenaeum, amikor tavaly kiadták dr. Tóth Csaba politológus, az ELTE ÁJK oktatója tanulmánykötetét. A sci-fi politológiája a jelek szerint kellően sikeresnek bizonyult, így zöld utat kapott az immár nem egyszemélyes, hanem tizennégy további szerző közreműködésével készült folytatás, a Fantasztikus világok - Társadalmi és politikai kérdések a képzelet világaiban.

A koncepció többnyire most is ugyanaz: amit a néző/olvasó lát az egyes sci-fi- és fantasy-univerzumokból, az a valóság, a szerzők pedig különböző területek szerint elemzik azt. Itt már nem csak politikáról/politológiáról van szó, van jog, szociológia, közgazdaságtan és (pop-) kultúra is, és a "fantasztikus világok" vizsgálata mellett egyes esetekben azt is megnézzük, hogy ezek mit árulnak el a mi világunkról és a korról, amelyben a művek születtek.

Normál esetben (sajnos) viszonylag kevesen olvasnak társadalomtudományi tanulmányokat, de egy kis SF/F fűszerrel mindjárt más a helyzet. Egy tetszőleges kitalált világ problémáival foglalkozni egyszerűbb, érdekesebb és kevésbé "veszélyes", könnyebb elérni az olvasókat, és egy elsősorban ismeretterjesztő-tudománykommunikációs célú kiadványnál ez nagyon fontos szempont.


A teljesség igénye nélkül:
  • az Alien-filmeken keresztül megnézzük, hogy miért probléma, ha egy magánkézben lévő, profitorientált cég államokhoz hasonló szintű hatalmat kap,
  • a diktatúra különböző aspektusait a Csillagok háborúja és a Korongvilág segít megérteni,
  • a Csillagok háborúja és A beavatott megmutatja, hogy milyen a lázadás, ha egymással is vetélkedő csoportokról, vagy éppen tinédzserekről van szó,
  • vámpírok, vérfarkasok és zombik küzdenek a társadalmi elfogadottságért,
  • a robotok és a valódi mesterséges intelligencia jogi, társadalmi és gazdasági hatásaival kapcsolatos kérdésekre Asimov novelláik keresztül keressük a választ,
  • Amerika Kapitány és Vasember összecsap a(z amerikai) nemzeti öntudat, a társadalmi kontroll és a szabadság kérdései fölött,
  • megtudhatjuk, hogy amellett, hogy aljas és gonosz húzás volt, jogi szempontból milyen megítélés alá esik a Trónok harca "vörös násza",
  • megvizsgáljuk a Kvantumtolvaj-trilógia poszthumán univerzumának rendszerét,
  • a The Walking Dead pedig a kisebb társadalmi csoportok, közösségek felépítésének és dinamikájának megértéséhez nyújt segítséget.
Csupa érdekes és/vagy fontos téma, olyasmi, amivel egyébként is érdemes foglalkozni, így, "szórakozásnak álcázva" pedig különösen. Ráadásul kettős szerepet tölt be: a fantasztikumot, "geek" témákat kedvelőknek jelentős társadalomtudományi kérdéseket mutat be, társadalomtudósoknak pedig ablakot nyithat a sci-fi, fantasy, képregények és tévésorozatok felé. Zsánerolvasóként utóbbit is nagyon fontosnak érzem, ha a hasonló munkák elfogadásra találnak szakmai berkeken belül, az komoly lépés lehet a "fantasztikus irodalmat csak gyerekek és nördök olvasnak" jellegű előítéletek felszámolása felé. 


A Fantasztikus világok legalább annyira hiánypótló - és a magyar könyvpiacon hasonlóan szokatlan -, mint A sci-fi politológiája volt, ráadásul észrevehetően kiforrottabb. Itt már nem maradt el a szöveggondozás és amennyire meg tudtam állapítani, olyan elírások, tévedések sincsenek, mint az elődben (az e-könyvben ezek elvileg javítva lettek). A stílus és írástechnika minden szerzőnél rendben van, a változatosabb témának és univerzumoknak köszönhetően pedig jóval színesebb az egész. Érdemes lapozgatni, akár a tematikus sorrendet felborítva elolvasni azt a tanulmányt, ami éppen megtetszik, felidézni - vagy előre elolvasni/megnézni - a kiindulási pontként szolgáló műveket, ráhangolódni a szerzőre és elmerülni a gondolatkísérletekben.

Koncepciójából adódóan elsősorban a tanulmányok hátteréül szolgáló univerzumok ismerőinek szól a kötet, de az összefoglalók és magyarázatok azért segítenek a teljesen laikusoknak is (például A beavatott, a Battlestar Galactica vagy a The Walking Dead világában én sem vagyok otthon). Csak egy alapkövetelmény van: legyél kíváncsi, minden más jön magától.


A Könyvfesztiválon, szombaton (2017. április 22.) 14:00-tól könyvbemutató lesz a szerzők részvételével, 15:00-tól pedig dedikálás. Mindkét esemény a B épület melletti külső színpadon lesz, ha az időjárás nem szól közbe, a könyvet pedig az Athenaeum standjánál (B15) szerezhetitek be. A Könyvfesztivál további SF/F témájú programjairól és megjelenéseiről itt találtok információkat.


Kiadó: Athenaeum
Kiadási év: 2017
Szerzők: Ceglédi Zoltán, Filippov Gábor, Földi Bence, Hoffman István, Kisteleki Károly, Lovász Dorottya, Muchichka László, Pintér Bence, Sik Endre, Szabó Zoltán Ádám - Oroszlány Balázs, Tóth Csaba, Török Gábor, Zotter Judit, Zsótér Indi Dániel
Borító: Földi Andrea
ISBN: 978-963-293-671-0
Oldalszám: 398
Ár:  3999,-  3199,- a kiadónál

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot a Facebookon és oszd meg ismerőseiddel is! :)

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése