2015. március 3., kedd

Ramez Naam: Nexus (magyar)

Ramez Naam regénye szerint harminc éven belül olyan szintre jut a technológia, amit a közelmúltban még lehetetlennek vagy varázslatnak tartottak. A Nexus az emberiség evolúciójának következő lépcsőfokát mutatja meg, egy olyan jövőt, ahol a hétköznapi emberek és a poszthumánok összeütközése már csak idő kérdése. 

A transzhumán/poszthumán téma rendkívül fontos helyet foglal el a kortárs sci-fi trendjei között. A gyorsuló technológiai fejlődésnek egyenes következménye az emberiség és a gépek egyre szorosabb összefonódása, ami elkerülhetetlenül az emberi test "feljavításához", esetleg tudatmásoláshoz/feltöltéshez vezet. Ez pedig, magától értetődően, egyre több szerzőt ihlet meg, az Ad Astra által kiadott könyveknek például nagyjából a harmadában előfordul, még ha nem is mindig központi elemként.

Az egyiptomi származású, de Amerikában élő Ramez Naam a transzhumanizmus viszonylag jelentős alakja, szoftvertervezéssel, nanotechnológiával és a technológiai fejlődés következményeivel foglalkozik. Alapvetően kutató és nem profi író, ez az első regénye, ami ennek ellenére egész szép kritikai fogadtatást ért el, és valóban érdekes, noha korántsem hibátlan darab.

A Nexus ideje 2040, az USA technofób irányba mozdult el, a kormányügynökségek minden erővel semlegesíteni igyekeznek az "új fenyegetéseket", ahogy a technológiai alapú transzhumán/poszthumán fejlesztéseket nevezik. Kade Lane ifjú tudós, szép karrier áll előtte, de nem elégszik meg a tudományos pálya nyújtotta lehetőségekkel, barátaival a Nexus néven ismert, nanoeszköz illegális fejlesztésén dolgozik. A Nexust leginkább tudattágító drogként ismerik az utcákon, képes összekapcsolni az emberi elméket és így hihetetlen közösségélményt nyújtani a felhasználói szeánszokon, de megvannak a maga veszélyei is. Gyakorlatilag egy nanotech elemekből összeálló, közvetlenül az agyhoz kapcsolódó számítógépről van szó, ami oda-vissza működik: nem csak a felhasználó képes irányítani, hanem egy megfelelő szoftverrel vezérelni lehet a "gazdatestet" is.

A Kade és társai-féle upgrade kiküszöböli néhány mellékhatást, feljavítja a rendszert és civilek számára is hozzáférhetővé teszi a platformot, a megnövelt szellemi kapacitású, egymással gyakorlatilag telepátia-szerűen kommunikálni képes emberek lehetőségét viszont komoly veszélyként értelmezi az Új Fenyegetések Igazgatósága és egy alaposan feltuningolt ügynököt küldenek a csapatra, hogy semlegesítse őket. Ez nem különösebben bonyolult művelet, a kormányügynökség és Naam is hamar letudja (azért még megkapjuk az egész könyv egyik legjobb jelenetét a bevezető Nexus-partin), a megzsarolt Kade-et pedig elküldik az ügynöknővel egy bangkoki konferenciára, hogy kiderítsék, miben sántikál Szu Jong-su, a kínai zsoldban álló transzhumanizmus-kutató.

Ahogy az elején írtam, eddig rendben van, meg később is előkerül néhány érdekes ötlet. Viszont az akció-kémregény műfaj nem erőssége Naamnak, márpedig a Nexus pontosan ebbe csap át valahol a regény kétötöde táján. Kiváló regényt lehetett volna írni erre a témára, ha megmarad a technológia előnyei vs. veszélyei, teljes szabadság vs. másság üldözése, nyugati vs. keleti világnézet, hétköznapi emberek vs. poszthumánok vonalon, a lövöldözések és leszakadó végtagok egyszerűen fölöslegesek és így a történet is megreked valahol középszinten. Persze ezzel szélesebb kört is meg lehet fogni, illetve ettől nő négyszázötven oldalra a terjedelem, de én személy szerint megelégedtem volna egy százötven-kétszáz oldallal rövidebb regénnyel is, ha cserébe kicsit több szó esik a transzhumán/poszthumán technológiák morális és társadalmi kérdéseiről, illetve ha nem csak egy egyhetes szállodai üdülésre (vagy konferenciára) Bangkokba érkezett turista szintjén sikerül behozni a képbe a buddhizmust, hanem egy kicsit jobban beleássa magát a szerző, ha már.

A magyar kiadás az új ad astrás formátumnak felel meg, de a tavalyi, könyvhetes botlás az gyenge minőségű, szürke papírral szerencsére csak egyszeri eset volt, a Nexus már A kauzalitás angyalához hasonló minőségű alapanyagra került, a borító pedig szintén Sallai Péter kiváló munkája. Fordításban viszont jobbat érdemelt volna a regény, hiába dolgozott rajta a fordító mellett szerkesztő, irodalmi lektor és korrektor is a copyright-oldal tanúsága szerint, érthetetlenül sok anomália maradt a kész anyagban. Ez eddig nem volt jellemző a kiadóra, remélhetőleg itt is csak szorított a határidő, vagy más homokszem csúszott a gépezetbe.

Ramez Naam
Amikor elkezdtem olvasni a könyvet, egyből az jutott eszembe, hogy ez tökéletes gibsoni téma. Ez az érzés végig megmaradt, ugyan a legutóbbi könyve nem ezt az irányt hozza, de a nanotechnológia és a poszthumán kérdés talán még jobban illene a régi William Gibsonhoz, mint a saját új regénye. Igaz, a Nexus nem olyan simára csiszolt és kevésbé visszhangozza a jelenünket, de ez az összehasonlítás egyúttal azt is jelenti, hogy némi gyakorlattal Ramez Naam akár új Gibsonná is kinőheti magát. Elvégre már most is olyan szerzőkkel szerepel a Prometheus Award névsorában, mint Orwell, Dick, Heinlein, Card, Banks, Pratchett, vagy a kiadó szerzőinél maradva: Vinge és Stross.

Nem lehet és nem is kell kizárólag tökéletes regényeket olvasni (törekedni azért érdemes rá). Ez sem tökéletes, mégis megéri felvenni a listára, leginkább az érintett kérdések miatt. Hiába izgalmas a transzhumanizmus/poszthumanizmus témaköre, magyarul viszonylag csekély számú könyv foglalkozik vele (ezek jelentős része az Ad Astránál jelent meg), a Nexus ilyen szempontból kifejezetten különlegesnek számít. Ha a technikai részletekre vagy kíváncsi, akkor persze Kurzweil az irányadó, de ha regényes formában szeretnél transzhumán technológiákról olvasni, ez elég jó választás, főleg, ha utána alaposan elgondolkodsz a fölvetett problémákon és lehetőségeken.

--
Kiadó: Ad Astra
Kiadási év: 2014
Eredeti megjelenés: 2012
Eredeti cím: Nexus
Fordító: Hidy Mátyás
Borító: Sallai Péter
ISBN: 978 615 5229 51 0
Oldalszám: 441
Ár: 3990,- (borítóár) / 2790,- (Ad Astra webbolt)
--

Szeretnéd azonnal olvasni a legújabb bejegyzéseket? Iratkozz fel a blog feedjére, lájkold az oldalt a Facebookonkövess a Twitteren vagy a Google+-on, és ha kíváncsi vagy, hogy mit olvasok éppen, a Molyon is figyelhetsz! 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel is! :) 

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése