2014. május 21., szerda

Jeff VanderMeer: Kontroll (Déli Végek 2.)

(A) Kontroll expedíciója az X Térség helyett a Déli Végek főhadiszállására vezet minket. Az anomália határán kutatók és bürokraták kis csoportja próbálja évtizedek óta megfejteni a rejtélyt, sikertelenül. Itt az ideje rendet tenni, de a megmagyaráz(hat)atlan jelenségek csak szaporodnak. 

Jeff VanderMeer Déli Végek-trilógiájának első része nem volt igazán meggyőző. Lassan indult, nem nagyon tudott újat mutatni, gyakorlatilag egy külön kötetben olvasható, magyarázatok nélküli bevezető/háttér jelen kötet eseményeihez. 

A Kontroll már lényegesen jobb, a szereplők több személyiséget kaptak, a helyszín pedig nagyobb mélységet, ráadásul sokkal kevesebb a fölösleges sallang és mégis majdnem kétszer olyan hosszú a regény. Ha marad ez a trend, akkor adódik a párhuzam Lawrence Széthullott birodalom-trilógiájával, a Tövisek hercege még szintén kevés volt, de a harmadik kötetre egészen kiforrta magát. 

Ha már párhuzamok, jogos a Le Carréhoz hasonlítás is, legalábbis amennyire egy könyve alapján le tudom szűrni, hatott rá a mester stílusa és alkalmazza bizonyos írói eszközeit, a végeredmény viszont kellőképpen más ahhoz, hogy ne lehessen utánzással vádolni.

Az X Térség térképe - interaktív verzió a Déli Végek weboldalán
John Rodriguez, avagy választott nevén Kontroll, régi kémdinasztia leszármazottja. Egész életét meghatározták a titkok, különleges feladatok és felderítésre váró ügyek, így amikor egy nap a szétesés peremén álló, Déli Végek nevű titkos ügynökség igazgatójává teszik, magától értetődően megpróbál rájönni, hogy mi lehet az egésznek a hátterében. Addig rendben van, hogy egy megmagyarázhatatlan esemény során kialakult, furcsa területet vizsgálnak már évtizedek óta, megfelelő körökben az is ismert tény, hogy az X Térségbe beküldött expedíciók tagjai nem szokták ép bőrrel és ép elmével megúszni a kalandot. Még az is érthető, hogy az igazgatóhelyettes miért nem szívleli, de azt azért jó lenne tudni, hogy mi történt az előző igazgatóval, miért küldték őt ide és egyáltalán, mi is pontosan ez az X Térség. 

Kontroll titkosügynökhöz méltó alapossággal áll neki a feladatnak, a nyomok keresgélése és összeillesztése viszont nem mindig kompatibilis az igazgatói munkakörrel és a Déli Végek munkatársai sem könnyítik meg a dolgát. Az igazgatóhelyettes manipulálni próbálja, a tudósok zavarba ejtően viselkednek, a tizenkettedik expedícióról visszatért kutatók használhatatlanok, a megbízója pedig eredményeket akar és nem kifogásokat.

Az Expedícióban szinte semmit nem tudtunk meg az X Térségről azon kívül, hogy egy nagyjából meghatározott kiterjedésű, konkrét határral rendelkező anomália, amin belül a természet és a józan ész szabályai nem érvényesek. Ez most újabb részletekkel egészül ki, ahogy Kontroll egyre több anyaggal találkozik a Déli Végek múltjából, a konkrétumok viszont feltehetően a zárókötetre maradtak. Azért több infó birtokában el lehet kezdeni gondolkozni azon, hogy mi is ez az egész, nagyjából erre lett volna szükség az előző részben, de legalább most megkaptuk. Egész jó érzés, ahogy lassan kezd feltisztulni a köd, az alig-információból kézzelfogható mennyiség lesz és a végére már némi akció is akad, várom már azt a harmadik kötetet. 

Tényleg vannak nyulak a regényben.
Az Acceptance (magyar munkacímén Fantomfény) szeptember 2-án jelenik meg világszerte, így nálunk is. Szimpatikus, hogy egy éven belül kijön az egész trilógia, ennél már csak az tetszene jobban, ha eleve egy kötetben jelent volna meg. Fura helyzet ez, mert gyakorlatilag egymástól függetlenül is olvashatóak a részek (legalábbis az első kettő), a szűkös információadagolás miatt mégis nagyon szorosan összetartoznak, már ennyi szünet is zavaró, ha egyszer az ember azonnal tudni szeretné, hogy mire megy ki a játék. De sebaj, szeptember elején visszalátogatunk az X Térségbe, addig az is bőven bepótolhatja az elmaradást, aki még nem olvasta az Expedíciót sem.

Egyébként hogy magyaráznád el egy beszédes kedvű, ránézésre nyolcvan körüli néninek, aki letelepedett ugyanarra a padra az Erzsébet téren, amin te olvasol, és felkeltette az érdeklődését a nyulas borító, hogy mi ez a könyv? 

--
Kiadó: Agave Könyvek
Kiadási év: 2014
Eredeti megjelenés: 2014
Eredeti cím: Authority
Fordító: Falvay Dóra
Borító: Kuszkó Rajmund
ISBN: 978 615 5442 79 7
Oldalszám: 336
Ár: 3180,- (borítóár) / 2385,- (Agavebolt) / 1980,- (e-könyv)
--

A Szubjektív Kultnaplót itt is követheted: Facebook, Google+, Twitter és Moly.hu.
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel!

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése