2016. december 30., péntek

Dan Wells: Szörnyeteg úr / Nem akarlak megölni (John Cleaver trilógia 2-3.)

Dan Wells magyarországi látogatására egykötetes omnibusz-kiadásban is megjelent a korábban külön kötetekben kiadott John Cleaver trilógia. Az első rész, a Nem vagyok sorozatgyilkos után az egymáshoz sokkal szorosabban kapcsolódó Szörnyeteg úr és a Nem akarlak megölni is sorra került, végül ezek győztek meg arról, hogy Wells tényleg kiváló író.

Vigyázat, a bejegyzés az első részre vonatkozó spoilereket tartalmazhat!

A történet ott folytatódik, ahol az előző részben abbamaradt: John Cleaver, a tini szociopata megölt egy viszonylag komolyabb természetfeletti képességekkel rendelkező démont, ami erkölcsi szempontból teljesen rendben volt nála, mert gyilkossággal végső soron jót tett. Így hát elhatározta, hogy démonvadász lesz, egyszerre elégítve ki a gyilkolás utáni vágyát és követve morális iránytűjét.

John mindkét regényben egy-egy speciális képességekkel rendelkező démon után kutat, próbája felderíteni a gyengéiket, csapdát állítani nekik, gyakorlatilag követi a Dexter által kikövezett utat. De nem ettől lesz igazán izgalmas a történet (még ha egyre érdekesebbek is a démoni karakterek) és nem is ez a legfontosabb benne.

Mivel a trilógia egy sorozat első három része, így értelemszerűen a harmadik regénnyel sem ér véget a történet. Az első érdekes volt, bemutatta a világot és annak játékszabályait, valamint megismerkedtünk a főbb karakterekkel. A második és harmadik rész viszont a karakterfejlődésről szóltak, a kettő együtt nagyon jól sikerült, pörgős és izgalmas felvezetés a későbbi történésekhez.

(a Tor Books-féle kiadás borítói)
Az első résznél írtam, hogy az, hogy valaki gyilkol, meg úgy általában maga a gyilkosság a mai világban, a mai trendek szerint nem túlságosan érdekes. Rengeteg sorozat és könyv van a témában, ezeket pedig csak akkor lehet eladni, ha valami különlegeset is tud nyújtani a történet vagy a karakterek. Egy tinédzser fiú elve jó választás, hisz ez hétköznapi szinten is érdekes problémákat vet fel, hát ha még a srác szociopata is. Ez pedig a kategória alapvetésétől, a Dextertől lényegesen eltérő aspektus, hisz egy felnőtt szociopata problémái nem azonosak egy tinédzser szociopatáéval - elvégre mi alapesetben egy tinédzser srác legnagyobb gondja? A szülei és a csajok.

Az egyes regények nem túl hosszúak (ezért is lehetett őket egy kötetben is kiadni), de konkrétan a démonirtás úgysem igényel sok oldalnyi szöveget, így bőven jut a terjedelemből a többi tartalomra. A gyerek-szülő viszony, a párkapcsolati problémák, a szociális konvenciók roppant érdekfeszítő témák, Wells pedig tényleg végtelenül szórakoztatóan és magával ragadóan tálalja ezeket. Olyannyira, hogy még nekem is lett például kedvenc „álompárom” - de végtére is egy jó könyvet többek között arról lehet megismerni, hogy érzelmeket vált ki az emberből. Ráadásul a harmadik rész olyan drámaira sikerült, amit soha nem néztem volna ki egy alapvetően szórakoztató célú, ifjúsági regényből. A trilógia utolsó oldala pedig jó eséllyel az idei év messze legmegrendítőbb, legmegdöbbentőbb könyvrészlete.



A teljes trilógia egy kötetben
Kiadó: Fumax
Kiadási év: 2016
Eredeti megjelenés: 2009, 2010, 2011
Eredeti cím: I'm Not a Serial Killer
Fordító: Szebegyinszki Szilvia
ISBN: 9786155514814
Oldalszám: 824
Ár:  4995,-  4000,- (a kiadónál)

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel is! :)

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése