2014. január 21., kedd

Előzetes - Jeff VanderMeer: Expedíció

A rövid téli álom után végre érkezik az év első sci-fije, Jeff VanderMeer Expedíció című regénye. Az amerikai szerző könyvének magyar kiadását a nemzetközi premierhez időzítették, így az amerikai olvasókhoz hasonlóan február negyedikén vehetjük mi is kézbe. Olvasni viszont akár már most elkezdheti, aki kíváncsi az első harmincpár oldalra: fülszöveget, borítót és részletet találtok szokás szerint a hajtás után. A regény viszonylagos rövidségéért (176 oldal) pedig az kárpótol, hogy elvileg a két folytatás is megjelenik idén. Az értékelés itt olvasható.

„Vannak megsemmisítő kérdések, amelyekre ha sokáig nem akad válasz, elpusztítják a lelket”

Az X Térséget a kormányzat már harminc éve környezeti katasztrófa sújtotta övezetnek álcázza, így mostanra az érintetlen és burjánzó vadonnak látszó terület csupa misztikum és rejtély az emberek szemében. A Déli Végek nevű titkos ügynökség ez idő alatt számos expedíciót küldött a hely felderítésére - szinte mindegyik tragikus véget ért.

Most indul útnak a tizenkettedik expedíció.

A kutatócsoport négy nőből áll: egy antropológusból, egy geodétából, egy pszichológusból és egy biológusból. A küldetésük felderíteni a terepet és mintákat gyűjteni, feljegyezni minden tudományos megfigyelést a környezetről és egymásról, valamint mindenek felett elkerülni az X Térség természetfeletti hatását.

Az expedíció mindenre felkészülve indul útnak, és hamar megdöbbentő felfedezéseket tesz - például talál egy megmagyarázhatatlan topográfiai jelenséget és olyan életformákat, amik meghaladják a megértés képességét -, de mégsem ezek, hanem a tagok egymás elől gondosan elrejtett titkai változtatnak meg mindent.

Jeff VanderMeer Déli Végek-trilógiájának az első kötete szépirodalmi magasságokba emelkedő, sodró lendületű, mélyen elgondolkodtató sci-fi, ami az ismeretlennel való szembenézésről szól. Mind a világban, mind magunkban legbelül.
--
Kiadó: Agave Könyvek
Megjelenés: 2014.02.04.
Eredeti megjelenés: 2014
Eredeti cím: Annihilation
Fordító: Török Krisztina
Borító: Kuszkó Rajmund
ISBN:978 61 5544 223 0
Oldalszám: 176
Ár: 2980,-
--
A Szubjektív Kultnapló a Facebookon, a Google+-on és a Twitteren is elérhető, ha pedig kíváncsi vagy, hogy mit olvasok éppen, figyelhetsz a Molyon is

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése