2013. december 17., kedd

Gareth Roberts - Douglas Adams: Shada (Douglas Adams elveszett Ki vagy, doki? epizódjai alapján)

Douglas Adams és a Doctor Who - tökéletes párosítás. Sajnos képernyőn már egy ideje nem élvezhetjük a kiváló humorú szerző történeteit a legrégebben futó sci-fi sorozat epizódjaiban, a frissen megjelent Shada viszont mindkét rajongótábornak és a teljesen "laikus" olvasóközönségnek is kiváló szórakozást nyújt. 

Kevés olyan tévésorozat van, ami több évadon keresztül is le tud kötni, a Doctor Who viszont ilyen. A jóféle angol humor és az időnként meglepően komoly, máskor pedig szimplán elborult sci-fi ötletek időutazással súlyosbított keveréke már önmagában attól is vonzó lenne, hogy eltér minden mostanában divatos, hollywoodi túlsúlyú sci-fitől - az, hogy nem csak egyedi, hanem tényleg színvonalas is, már csak hab a tortán. Akkora rajongó azért nem vagyok, hogy a 2005-ös újraindulás előtti évadokat is végignézzem, egyelőre elég az új (bár az idei karácsonyi epizód után valószínűleg elvonási tüneteim lesznek jövő augusztusig, úgyhogy még akár ezekre is sor kerülhet), így regényformában viszont érdekes megismerkedni a hetvenes-nyolcvanas évek fordulóján a sorozatban szereplő negyedik Doktorral.

A Shada ízig-vérig Doctor Who történet és Douglas Adams-regény: Gareth Roberts, a DW egyik forgatókönyvírója kiválóan eltalálta Adams stílusát, mialatt az adásba soha nem került epizódok forgatókönyvét alakította regénnyé. Egyúttal tisztelgés is a szomorúan korán elhunyt, kiváló író előtt: méltó formában tárja az olvasók elé a történetet és itt-ott kisebb-nagyobb utalásokat is találunk Adams munkásságára.

Akik esetleg nem ismerik a BBC legendás tévésorozatát: ötven éve indult, harminchárom évadot (egy híján nyolcszáz részt), egy egész estés filmet ért meg eddig, de készültek spinoff-sorozatok, rádiójáték-, képregény- és könyvváltozatok is hozzá. A sorozat főszereplője a csak Doktorként ismert időlord, aki fajtája többi tagjához hasonlóan tökéletesen emberszerű (vagy az emberek időlord-szerűek) és rendőrségi telefonfülkének álcázott hajójával nem csak térben, hanem időben is képes utazni. Az időutazáson kívül rendkívül fontos jellemzője az időlordoknak az úgynevezett regeneráció, melynek során gyakorlatilag képesek visszatérni a halálból, általában új testben, némileg megváltozott személyiséggel. Ez nem csak a színészcserék magyarázatára kényelmes és tökéletesen a sorozatba integrált válasz, hanem így a nézők sem unnak rá a túlságosan hosszú ideig képernyőn tartott karakterre, az új Doktort alakító színész kiléte pedig minden regenerálódás előtt komoly találgatás tárgya. 

Persze mivel brit sorozatról van szó, az epizódok jelentős része a huszadik századi Londonban vagy környékén bonyolódik és a Doktor aktuális útitársa is általában erről a vidékről származik, de bőven vannak egészen egzotikus idegen bolygókon, a történelem érdekesebb szakaszaiban vagy akár konkrétan a világ végén játszódó részek is. A különféle idegen - általában nem kimondottan barátságos - lények felhozatala is a Star Warst megszégyenítően tarka, nagy kedvenceim például a kvantumállapothoz kötött "síró angyalok", akik szinte végtelenül gyorsak (és meglehetősen ellenségesek), ám ha egy külső megfigyelő észleli őket, szó szerint kővé válnak (vö. pl.: a fény részecske- vagy hullámtermészete). Ráadásul, ha ez nem lenne elég, olyan kaliberű szerzők is írtak forgatókönyvet egyes epizódokhoz, mint a jelen regény eredetijét alkotó Douglas Adams, vagy éppen Neil Gaiman.  

A Doktor tizenegy inkarnációja - itt a negyedik szerepel (a képről hiányzik a tizenharmadik és a "War Doctor")
A Shada az 1979-80 között sugárzott 17. évadhoz készült, a sorozat 108. epizódjaként, de a BBC-nél kitört sztrájk miatt soha nem készült el teljesen - később mégis kiadták videón, illetve 2003-ban rádiójáték is készült belőle. Adams eredetileg maga készített volna regényt a történetből, ám ez soha nem készült el (egyes részleteket viszont átvett a Dirk Gently holisztikus nyomozóirodája c. regényhez), halála után pedig az örökösei végül megadták az engedélyt Gareth Robertsnek, hogy ennyi év után méltó formában lehessen nagyközönség elé tárni a történetet, melynek első fejezetét magyarul (a könyvön kívül :)itt lehet elolvasni.

Egy vén időlord utolsó, tizenharmadik inkarnációját éli Cambridge-ben (azóta 507-re változott a lehetséges regenerációk száma, a Shada ilyen szempontból még a klasszikus vonalat követi), immár évszázadok óta. Tökéletesen hozza a szórakozott, idős professzor szerepét - talán nem is kell megjátszania magát hozzá -, senkit sem érdekel, hogy Chronotis nagyjából az egyetem alapítása óta része a professzori karnak. A békés "nyugdíjas éveknek" azonban vége szakad, mikor az univerzum fölötti uralomra törő szuperbűnöző, Skagra szemet vet a professzor egyik könyvére, mely az időlordok történelmének hajnalán készült és kivételesen veszedelmes információkat tartalmaz.

A huszadik századi Nagy-Britannia iránt különösen érdeklődő időlord, a Doktor természetesen egyből öreg barátja segítségére siet, aztán a rá jellemző szétszórt kapkodás után csakhamar az események sűrűjébe veti magát aktuális társával, a szintén időlord (időlady?) Romanával és hű robotkutyájával, K-9-cel együtt. Az ügybe két földi egyetemista (na jó, posztgrad. kutató) is belekeveredik, az eredmény pedig egy kellemes adamsi humorral átszőtt, időnként egy tányér spagettit is megszégyenítően kusza csavaros, szellemes és szórakoztató történet, mely szinte a legvégsőkig tartogat meglepetéseket.

Jelenet a Shada leforgatott részéből
Más Doctor Who regényekkel ellentétben a Shada nem csak keményvonalas rajongóknak - vagy legalábbis a sorozattal kellőképpen tisztában lévőknek - ajánlott olvasmány (tesztelve!). A történet jellegzetességei miatt bátran kezébe veheti bárki, aki kíváncsi egy adamsesen őrült hajszára Cambridge-től az időlordok ősi börtönéig és tovább. A Doctor Who és/vagy Douglas Adams rajongói talán több apró részletet vesznek észre olvasás közben, esetleg egy-két poén vagy megoldás már ismerős is lehet, de nincs szükség előzetes ismeretekre, önállóan olvasva is tökéletesen megállja a helyét.

--
Kiadó: GABO Könyvkiadó
Kiadási év: 2013
Eredeti megjelenés: 2012
Eredeti cím: Shada: The Lost Adventure by Douglas Adams
Fordító: F. Nagy Piroska
ISBN: 978 963 689 716 1
Oldalszám: 473
Ár: 3990,- (borítóár), 3392,- (Gabo webbolt)
--

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg ismerőseiddel is! :)

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése