2013. október 4., péntek

Előzetes - John le Carré: Törékeny igazság


John le Carré a huszadik századi kémirodalom egyik legnagyobb alakja, regényei Magyarországon is jókora népszerűségre tettek szert. Legújabb kötete, az Egyesült Királyságban idén áprilisban megjelent Törékeny igazság egy hete már magyarul is elérhető az Agave jóvoltából, a rendkívül pozitív ajánlásnak köszönhetően - és a blog irodalmi palettáját szélesítendő - már olvasom is és hamarosan érkezik róla a bejegyzés. Persze csak a Kraken után, addig viszont kaptok egy fülszöveget és a hajtás után az első fejezetet is elolvashatjátok. 
2008-ban Nagy Britannia gyarmatainak ékkövén, Gibraltáron, Vadvilág fedőnéven titkos, terrorista-ellenes akciót szerveznek, amelynek célja elfogni és elrabolni egy rendkívül veszélyes dzsihádista fegyverkereskedőt. Az akció értelmi szerzője egy ambiciózus külügyminisztériumi államtitkár és egy közeli barátja, aki az amerikai szélsőjobb sorait erősíti, egykoron a CIA-nak dolgozott és most történetesen honvédelmi alvállalkozó. A művelet annyira titkos, hogy még az államtitkár személyi titkára, Toby Bell sem tudhat róla. Toby azonban veszedelmes összeesküvést sejt, de amint megpróbálja megakadályozni, azonnali hatállyal külföldre helyezik át.
Három évvel később a Különleges Erők egy tagja üzenetet küld a síron túlról, és hirtelen törékennyé válik az igazság: a Vadvilág művelet valóban olyan sikeres volt, mint mondták, vagy nem más, mint egy könyörtelenül elhallgatott emberi tragédia? Az egykori személyi titkárt ekkor egy nyugalmazott diplomata, Sir Christopher Probyn hívja el magához düledező cornwalli otthonába, ami után Tobynak választania kell a külügy iránti hűsége és a lelkiismerete között, miközben egyre jobban gyötri a kérdés: ha a gonosz győzelméhez nem kell más, mint a jó emberek tétlensége, akkor hogyan hallgathat tovább?


--
Kiadási év: 2013
Eredeti megjelenés: 2013
Fordító: Széky János
Borító: Kuszkó Rajmund
ISBN: 978 61 5527 234 9
Oldalszám: 323
Ár: 3180,- (borítóár), 2385,- (Agavebolt)
--
A Szubjektív Kultnapló a Google+-on, a Facebookon és a Twitteren is elérhető, ha pedig kíváncsi vagy, hogy mit olvasok éppen, figyelhetsz a Molyon is

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése