2008. november 17., hétfő

Robert A. Heinlein: Csillagközi invázió

Elöljáróban megjegyezném, hogy a blogírás elveszi az időt az olvasástól. A japán kulturális fesztivál és a filmklub szintén, a beadandók nemkülönben. Többek között ezért is nem született új bejegyzés már öt napja...
De ezt most pótolom, íme:

R. A. Heinlein eredetileg 1959-ben, tehát a második világháború után, valamint erősen annak a hatása alatt íródott sci-fije ugyan legendává, vagy legalábbis közszájon forgóvá vált az elmúlt fél évszázad során, a belőle készült film pedig idén érkezett a második folytatásához (gy.k. harmadik rész), valahogy mégsem nyerte meg a tetszésemet. Elsősorban azért, mert kifejezetten a militarizmust dicsőítő műről van szó, másrészt mert maga a történet sem igazán kidolgozott, bár az tény, hogy mint jövőkép, azért érdekes.
Az alaphelyzet talán mindenki által ismert: az emberiség a Földről történő kirajzás kezdetén szembekerül egy óriásrovarokból álló társadalommal, a következmény pedig háború. Ahogy mondani szoktam, eddig nem is lenne rossz, de... azt hiszem, erről kár többet írni. Egy olvasást megér, a belőle készült film bizonyos szinten akár a mű paródiájának is felfogható, de mindenképpen nagy adag iróniával kezelte az eredeti regényt (pl. a rendszeres "TV-bejátszások" és "toborzóüzenetek"), bár a kizárólag videóra kiadott második rész elmegy a z-kategóriás horrorok irányába, viszont a harmadik ezt részben helyrebillenti és igaz, hogy az eredeti történetnek csak a szereplőit veszi alapul, de legalább sztoriban és látványban is értékelhetőt nyújt. Kitérhetnék még az animációs sorozatra is, főleg, hogy az volt az első találkozásom a jelenséggel még évekkel ezelőtt (és akkor tetszett), de az már nagyon nem illene bele a blog profiljába. Szóval ennyit mára, folyt.köv. valami jobbal!


--
Kiadó: N&N Könyvkiadó
Kiadási év: 1997

Eredeti cím: Starship Troopers
Fordította: Varga Csaba
Oldalszám: 293

2 megjegyzés:

  1. Egyébként az Ajtó a nyárba c. regényét tervezed elolvasni és írni róla? Kíváncsi vagyok arra, hogy az milyen - hamarosan be is szerzem -, legalábbis A Hold börtönében c regény szerintem zseniális volt az írótól, ill. nekem ez és az Angyali üdvözlet is tetszett tőle. (Ahogy Az ember, aki eladta a Holdat c. kisregény és egy rakat novella is a Galaktika különböző, többnyire fekete borítós számaiból.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Előbb-utóbb biztosan, de a következő egy-másfél évben valószínűleg nem. Valamivel több mint kétszázötven olvasatlan könyv van már így is a polcaimon, illetve a már tudható és még nem publikus megjelenések között is sok olyan akad, ami jobban érdekel, úgyhogy egyelőre nincs a lista elején.

      Törlés